Het magische landschap in het hoge noorden. Tenminste, het hoge noorden voor ons dan. De Schotse Hooglanden, bekend van de Schotse Hooglanders, en van het meer van Loch Ness. Wat eigenlijk een beetje dubbelop is omdat 'Loch' natuurlijk gewoon het Schotse woord is voor 'meer'. Ook zijn de Schotse Hooglanden het toneel van veel filmlocaties. Zoals Skyfall en Harry Potter. Een bezoek aan dit oogverblindend mooie landschap kan op veel manieren. Je kunt er doorheen cruisen in een huurauto of op een motor. Er wordt ook veel gehiked of je kunt een georganiseerde tour boeken. Deze tours vertrekken veelal vanuit de Schotse hoofdstad Edinburgh. Maar zijn deze dagtours de moeite waard tijdens een korte citytrip en wat zijn de verschillen tussen de vele aanbieders?

Edinburgh Transfer

Edinburgh is een makkelijk bereikbare citytrip-bestemming. Vanaf Schiphol is het een uur en tien minuten vliegen en dat kan met verschillende maatschappijen. Hostels en hotels zijn in overvloed aanwezig en ook pubs vind je op elke straathoek. Je weet dat je weer in het Verenigd Koninkrijk bent als je de eerste borden “Drive on the left side of the road” ziet staan en de buskaartjes in ponden moet afrekenen.

Vanaf het vliegveld gaat bus “Airlink 100″ in ongeveer 25 minuten direct naar het centrum van de stad. Vraag de chauffeur om een retourticket, deze zijn £7,50 terwijl de enkeltjes je £4,50 zullen kosten. Erg prettig; deze bus rijdt 24 uur per dag en 7 dagen per week. Dus ongeacht op welk onhandig tijdstip je aankomt, je hoeft niet moeilijk te doen met nachtbussen of taxi’s.

De Schotse Hooglanden

De Schotse Hooglanden zijn opgedeeld in twee delen. De Grampian Mountains beslaan het onderste deel van het gebied en de Northwest Highlands nemen het bovenste deel voor hun rekening. De twee liggen netjes gescheiden door de Great Glen. De twee nationale parken van Schotland; The Cairngorm Mountains en Loch Lomond and the Trossachs bezetten een groot deel van de Highlands. Deze parken leveren fenomenale uitzichten, spiegelgladde meren en wonderlijk mystieke foto’s op.

Niet alleen de Schotse Hooglanden zijn populaire (meerdaagse) uitstapjes. Isle of Sky en Glencoe zijn geliefde bestemmingen voor de “vele” toeristen die Edinburgh jaarlijks aantrekt. Op jaarbasis komen zo’n 1,5 miljoen buitenlandse toeristen naar deze stad (ter vergelijking: in Amsterdam zijn dat er 4,3 miljoen).

Glen Coe in de Schotse Hooglanden

De route door Glen Coe, bekend van de James Bond film ‘Skyfall’

Welke tour!?

Een snelle zoekopdracht in Google resulteert direct in een tiental aanbieders van deze dagtours. Veel van deze tours rijden een vrijwel gelijke route door het Schotse landschap. Onder andere de volgende bestemmingen komen regelmatig voorbij: Glencoe (de bekende panorama’s), Ben Nevis (hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk), de stad Inverness, en natuurlijk Loch Ness.

Aanbieders als Highland Experience Tours verzorgen dagtrips voor ongeveer £45, evenals de iets rebelsere operator Rabbies. Lees goed door de Frequently Asked Questions van deze tours want daar staat de informatie die het verschil vaak maakt. Zoals de grootte van de groep, het aantal stops dat je maakt, hoe lang je per etappe in de bus zit en de mogelijkheden om te annuleren.

Rabbies staat bekend om de hippe, eigenzinnige manier van touren. Zo kan het zijn dat de chauffeur, die tevens de gids is, filmmuziek door de speakers knalt op bepaalde locaties. Zoals op plekken waar Harry Potter of Game of Thrones zijn opgenomen. Ook is het vaak mogelijk om als groep te bepalen of er bijvoorbeeld een whiskyproeverij bezocht moet worden.

Het spiegelgladde meer van Loch Ness

Het spiegelgladde begin van Loch Ness

Een dagtour naar de Highlands: wel of niet?

Op de vraag of het de moeite is om een dagtour naar de Schotse Hooglanden te doen als je maar twee dagen in Edinburgh bent is het antwoord dubbel en dwars: “ja”!

Het is een lange dag met veel indrukken, maar binnen deze relatief korte tijd zie je enorm veel van het schitterende land dat zich boven Edinburgh ontvouwt. Uiteraard is het geluk hebben met het weer, al is een druilerige dag ook weer typisch Schots. In de winter zijn de dagen korter waardoor je in het donker vertrekt uit, en weer aankomt in, Edinburgh. ‘s Winters is de kans op sneeuw natuurlijk wel weer groter. Dat maakt het landschap nog indrukwekkender dan dat het normaal gesproken al is.

Naast de imposante natuur krijg je van de gids ook veel informatie te horen over de cultuur en achterliggende verhalen van Schotland. Zo leer je ook nog eens veel over het land dat je bezoekt. Om het meeste uit de dag te kunnen halen is een tour met een busjes van 16 personen een aanrader, tegenover de partijen met grote tourbussen. Een kleinere groep brengt vaak veel flexibiliteit met zich mee waardoor je gezamenlijk kunt beslissen waar je langer, korter, wel, of helemaal niet, wilt blijven of stoppen.

Een loch in Schotland

Schitterende combinatie van zon, sneeuw en een Loch.

Edinburgh stad

Na de dagtour blijft nog genoeg tijd over om het nachtleven van de stad te verkennen. Vanwege het weer zijn de Schotten natuurlijk veelal binnen te vinden. Niet gek dus dat de stad bezaaid ligt met leuke kroegen en barretjes. Probeer bijvoorbeeld Monty’s Bar voor een hippe jonge vibe. Of Mathers bar op de zondagmiddag voor een gezellige sportwedstrijd en goedkope biertjes (£3,20 per pint). Net buiten het centrum vind je vaak de barretjes waar de Schotten zelf hun avond spenderen.

Binnen Edinburgh stad is alles op loopafstand te vinden. Je kunt dus met gemak de zondag inzetten om te genieten van het Schotse stadsleven. Binnen vier uur heb je alle highlights gezien en vervolgens heb je slechts een half uurtje nodig om vanaf het centrum naar de luchthaven te komen.

Heb je nou een mooi hotelletje gevonden in de binnenstad? Gebruik dan de €25,- korting die Reishonger in samenwerking met Booking.com* mag weggeven! Klik op de link en boek de accommodatie. Zodra je daar verbleven bent, krijg je de korting teruggestort!

Vanwege de goede bereikbaarheid, de wonderlijke natuur, de unieke cultuur en de gezellige en betaalbare kroegjes is Edinburgh een geweldige bestemming voor een citytrip. Boek buiten het seizoen, bereid je voor op het ergste weer van de wereld zodat het alleen maar mee kan vallen, en geniet van een wereld apart.

 

* Our website uses 3rd party cookies to help provide personalized ads and analyze our traffic. This information may be shared with our advertisers, where it may be combined with other information you’ve given to our website.

Sander
Volg me!
Laatste berichten van Sander (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>