15x doen in de Franse Alpen in de zomer

Bij de Franse Alpen denk je misschien aan de winter, maar in de zomer zijn de bergen minstens zo mooi. Tijdens een wandeling zie je besneeuwde bergtoppen, weides vol bloemen en hoor je de koeienbellen klinken. Je kunt er urenlang mountainbiken, op zoek naar marmotten of relaxen op het terras van een berghut. Vergeet ook zeker een bezoek aan de Mont Blanc niet, de meest iconische berg van Frankrijk! Reishonger geeft je 15 tips voor een zomervakantie in de Franse Alpen.

#1 Op en top Franse Alpen: bezoek de Mont Blanc

De Mont Blanc is de meest iconische berg van Frankrijk. Met 4.810 meter is het tevens de hoogste berg van het Alpenmassief. De besneeuwde bergtop en omliggende groene pieken zijn prachtig om te zien. Niet voor niets trekt de Mont Blanc jaarlijks zo’n 25.000 klimmers. De zomermaanden zijn ideaal voor een bezoek.

Gelukkig hoef je niet helemaal naar de top te klimmen om van de Mont Blanc te genieten. De mooiste wandeling maak je rond Nid d’Aigle (Adelaarsnest) op 2.372 meter hoogte. Je kunt dan een stuk omhoog wandelen, waarbij je onder andere de Bionnassay gletsjer ziet.

Praktisch: Neem de Mont Blanc Tramway van Saint-Gervais naar Nid d’Aigle (zie tip #2)

De Mont Blanc is de meest iconische berg van Frankrijk

De Mont Blanc is de meest iconische berg van Frankrijk

#2 Met de trein naar de voet van de Mont Blanc

De Tramway du Mont Blanc brengt je naar ‘het Adelaarsnest’ aan de voet van de berg. Deze treinreis is zó leuk om te maken, dat het een aparte vermelding waard is. Je stapt in één van de drie treinen – genaamd Anne, Marie of Jeanne – en reist in een uur naar het hoogste treinstation van Frankrijk. De spoorlijn bestaat al sinds 1909. Hoe hoger je komt, hoe mooier het uitzicht. De trein heeft open ramen; perfect om foto’s te maken. Ben je na je bezoek aan de Mont Blanc nog niet uitgewandeld? Stap dan op de terugweg uit bij tussenstation Bellevue. In de winter gaat de trein niet verder omhoog dan dit station; een extra reden om in de zomer te gaan.

Praktisch: opstappunten voor de trein zijn Le Fayet of Saint-Gervais (580m hoogte). Een retourtje naar Nid d’Aigle kost € 38,- per volwassene (2019). Reserveren wordt aanbevolen.

De trein is de leukste manier om de Mont Blanc te bezoeken zonder de top te beklimmen

De trein is de leukste manier om de Mont Blanc te bezoeken zonder de top te beklimmen

De Mont Blanc Tramway brengt je naar de voet van de Mont Blanc

#3 Bekijk Alpenweides vol bloemen

Bij de Franse Alpen denk je waarschijnlijk direct aan besneeuwde bergen en wintersport. Ook in de zomer is het gebied echter mooi. Waar in de winter kilometers spierwitte pistes liggen, zie je in de zomer juist groene heuvels vol weidebloemen. Dit levert mooie plaatjes op in combinatie met de bergen op de achtergrond.

De Alpenweides staan in de zomer volop in bloei

De Alpenweides staan in de zomer volop in bloei

Paarse lupine onder de stilstaande stoeltjesliften

Onder de stilstaande stoeltjesliften bloeien de lupines

#4 Waan jezelf in de kaashemel

Zachte kazen, geitenkaas, brie, camembert.. de Franse bergen zijn een walhalla voor kaasliefhebbers. Een aanrader is een bezoek aan La Chamade in Morzine. De kelder van dit restaurant heeft een kaasbar met 80 verschillende soorten kaas. Het meest bijzondere wat ik hier proefde was tomme au foin. Deze kaas wordt 2 maanden gerijpt in hooi (foin) en heeft daardoor een bijzondere smaak van hooi en noten.

Ook zijn de Franse Alpen een uitstekende plek om meer te leren over hoe kaas wordt gemaakt. De meeste kazen die je hier eet, worden namelijk lokaal geproduceerd. De koeien en geiten lopen vrij rond in de Alpenweiden en grazen dus steeds op een andere plek. Hierdoor zitten er lichte smaakverschillen in de kaas, wat het ongeschikt maakt voor export naar supermarkten. Of zoals mijn gids Christophe zei: “alle kaas die je in de supermarkt koopt, komt van koeien en geiten die voortdurend op dezelfde plek staan.

Tomme au foin is kaas gerijpt in kruidenhooi

Tomme au foin: kaas gerijpt in kruidenhooi

#5 Downhill mountainbiken:

Op een gemiddelde zomerdag in het Franse Morzine draait de skilift volop. Wat in de winter het domein is van skiërs en snowboarders, is in de zomermaanden voor de downhill mountainbikers. Ze hebben een aangepaste fiets, helm en beschermende bovenkleding. Eenmaal boven kiezen ze uit diverse kleuren, die net zoals bij pistes de moeilijkheidsgraad van het parcours aangeven. Met 19 liften en 600 kilometer aan gemarkeerde paden noemt Morzine zich ‘de Europese hoofdstad van het downhill mountainbiken’. De vele jonge fietsers zorgen voor een levendige sfeer in het plaatsje, want na de inspanning pakken ze graag een terrasje.

In de Franse Alpen kun je uitstekend downhill mountainbiken

Downhill mountainbiken: adrenalinestoot gegarandeerd!

Morzine noemt zichzelf de Europese hoofdstad van het downhill mountainbiken

#6 Marmotten spotten in de Franse Alpen

“Als we een klein stukje omlopen, kunnen we op de bergflanken misschien wilde marmotten spotten. Vind je dat leuk om te zien?” Over deze vraag van gids Christophe hoef ik niet lang na te denken. Dus lopen we nog een stukje verder omhoog richting de Col de Coux, op de grens van Frankrijk en Zwitserland. Af en toe speurt Christophe met zijn verrekijker de omgeving af. Ondertussen vertelt hij over de Alpenmarmot. Ze leven in groepen en bouwen een uitgebreid gangenstelsel boven de boomgrens. Over de lay-out van het hol is goed nagedacht. Dat is ook wel nodig, want hun winterslaap kan 7 tot 8 maanden duren. Als ik de diertjes uiteindelijk zie, verbaas ik mij vooral over hun grootte (veel groter dan een kat) en de snelheid waarmee ze zich bewegen (te snel om te fotograferen).

Praktisch: Gemzen en marmotten wandeling, halve dag € 25,- per persoon. Te boeken via Bureau des Guides Morzine-Avoriaz

Gids Christophe speurt de bergflanken af op zoek naar marmotten

Gids Christophe speurt de bergflanken af op zoek naar marmotten

#7 Ontdek de leukste Alpenchalets in de bergen

Een idyllische ligging in de bergen, gebouwd van robuust hout en met bloembakken voor de deur: dat zijn de ingrediënten voor het perfecte Alpenchalet. Tijdens het wandelen of fietsen door de Franse Alpen kom je regelmatig zo’n chalet tegen. De perfecte tussenstop voor een drankje of lunch. Mijn favoriet: Refuge de l’Equipe bij Lac de Nyon-Guérin. Het terras heeft fantastisch uitzicht op de bergen en het groenblauwe meer. Je luncht met verse vis, dat uit hetzelfde meer gevangen is.

Berghut in de Franse Alpen

Mijn favoriete berghut in de Franse Alpen ligt bij Lac de Nyon Guerin

#8 Culinair genieten in Frankrijk

Het cliché dat Fransen van goed eten houden, wordt in de Alpen helemaal waargemaakt. Van salades met geitenkaas tot verse vis en van zoete fruittaartjes tot péla. Péla is een éénpansgerecht van aardappel, kaas en ui dat typisch is voor de regio Haute Savoie. Alle producten zijn zoveel mogelijk vers en lokaal. Ook als vegetariër kun je hier gevarieerd eten.

Mijn favorieten:  

  • La Ferme de Cupelin in Saint-Gervais: bijzondere verrassingsmenu’s van 3 tot 6 gangen. De chefkok is in de leer geweest bij chefs met Michelin sterren. Verrassend betaalbaar, vanaf 40 euro per persoon voor 3 gangen exclusief wijn
  • Restaurant L’Eterle in Saint-Gervais: uitgebreide kaart met heerlijke pasta’s en pizza’s. Budgettip!
  • Restaurant Le Colibri in Morzine: hippe inrichting, lekkere salades en buddha bowls
  • Restaurant Les Mines d’Or bij Lac des Mines d’Or: al 6 generaties in handen van dezelfde familie

Culinair genieten in de Franse Alpen

#9 Fietsen: de berg op met een e-mountainbike

Vraag je je af hoe al die fietsers in de Franse Alpen zich zo makkelijk voort lijken te bewegen? Grote kans dat ze op een e-bike of e-mountainbike zitten. Deze zijn hier namelijk razend populair. Ik had het zelf nog nooit eerder geprobeerd, maar wat fietst dit fijn zeg! Zelfs op standje ‘standaard’ voelt het alsof je na elke 2 keer trappen een licht duwtje in je rug krijgt. Zo fiets je gemakkelijk bergopwaarts, ook offroad.

Praktisch: je huurt een e-mountainbike vanaf ca. 50 euro per halve dag

Reishonger auteur Sascha van Zonsbeek op de mountainbike in Frankrijk

#10 Luister naar de muziek van de Alpen: de Alpenkoebel

Als je door de Franse bergen wandelt, hoor je regelmatig het geluid van klinkende bellen. Dit is afkomstig van de grote bellen die de koeien om hun nek dragen. Van oorsprong was dit bedoeld om de dieren – die veelal vrij konden rondlopen op de berg – gemakkelijk terug te vinden. Tegenwoordig is het vooral traditie. Het ras dat van nature in de Haute Savoie voorkomt is de Abondance koe. Deze is te herkennen aan de donkere cirkels om zijn ogen; net alsof hij een zonnebril draagt.

Weides vol Alpenkoeien

Milkakoeien in de Alpen

#11 Plukwandeling in de Franse bergen

Van hoeveel kruiden die je in de supermarkt koopt, weet je hoe ze er in het wild uitzien? Dit kun je testen tijdens een (pluk-)wandeling met gids. Op de weides in de Franse bergen kom je onder andere lupine, arnica, gele brem, valeriaan en tijm tegen. De gids legt uit wat de heilzame werking van elke plant is. Aansluitend kun je tijdens een workshop je eigen kruidenbalsem of zeep maken.

Praktisch: workshops zijn te boeken via de tourist office van Morzine

Wilde bloemen en kruiden in de Franse Alpen

#12 Adrenalinestoot in de Alpen

Hou je van de meer extreme sporten? Dan vind je in de Franse Alpen mogelijkheden voor canyoning, paragliden, ziplinen, trail running, rodelen en bungeejumping. Dit zijn ideale activiteiten voor in de zomer, als het weer droog en zonnig is. In het plaatsje Morzine vindt jaarlijks de Spartan Race plaats, één van de moeilijkste obstacle races van Frankrijk. Het meest ultiem van allemaal blijft echter de beklimming van de Mont Blanc, die niet zonder gevaren is.

Canyoning in Frankrijk

De Franse Alpen lenen zich uitstekend voor actieve sporten

#13 De paden op, de lanen in: wandelen in de Franse Alpen

De zomer is de ideale periode om te wandelen in de Franse bergen. In de omgeving van Saint-Gervais kun je wandelen met uitzicht op de Mont Blanc. Vanuit Morzine kun je naar de landgrens met Zwitserland lopen. Je parkeert je auto bij Lac des Mines d’Or en loopt in een halfuurtje naar Chalets de Fréterolles (1.380m). Hier kun je lunchen met uitzicht op de grazende koeien en geiten. Vervolgens is het nog 1,5 uur naar de Col de Coux.

Heb je meer interesse in een themawandeling? Dan kun je ook kiezen voor yogawandelen, Afghan walking (wandelen met een speciale ademhalingstechniek) of wandelen met een ezel.

Wandelen in de Franse bergen, een echte aanrader in de zomer

Wandelen in de Franse bergen, een echte aanrader in de zomer

#14 Ontdek de plaatsjes Morzine en Saint-Gervais

In de regio Haute Savoie, waar Morzine en Saint-Gervais toe behoren, is de toeristische infrastructuur om de reeds bestaande plaatsen heen gebouwd. Daardoor zijn veel originele gebouwen bewaard gebleven. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de regio Savoie, waar veel nieuwbouw is. Waar Saint-Gervais een statige dame is, is Morzine het hippe jonge zusje. Morzine is je beste keuze voor (extreme) sporten en voelt levendig aan door de vele downhill mountainbikers. Saint-Gervais heeft de typisch Franse balkonnetjes en luiken en een niet te overtreffen uitzicht op de Mont Blanc. Daarnaast heeft Saint-Gervais fijne thermale baden, die al sinds de 19e eeuw in gebruik zijn. Het water uit de bron is rijk aan zwavel, magnesium, calcium en zink.

Praktisch: Thermes Saint-Gervais, entree 39 euro per persoon voor een halve dag

Saint-Gervais vormt de toegangspoort tot de Mont Blanc

Saint-Gervais vormt de toegangspoort tot de Mont Blanc

Morzine is een hip en levendig plaatsje in de Alpen, vol downhill mountainbikers

Morzine is een hip en levendig plaatsje in de Alpen, vol downhill mountainbikers

#15 Verblijf in (Alpen-)stijl

Verblijven in Alpenstijl betekent een verblijf met veel hout(werk), een balkon (het liefst zo eentje met bloembakken en uitgesneden hartjes) en natuurlijk geweldig uitzicht op de bergen. Een appartement is ideaal, maar er zijn ook voldoende hotels. Zelf sliep ik onder andere in hotel l’Equipe Morzine.

Heb je iets speciaals te vieren? Boek dan een nachtje (of twee) in de bijzondere bubbeltenten bij Lac des Mines d’Or. Voor 200 Euro per nacht heb je een bubbeltent met kingsize bed, ontbijt, veranda, jaccuzzi en geweldig uitzicht.

Verblijven in Alpenstijl: een chalet met houtwerk en balkon met bloembakken

Een typisch verblijf in Alpenstijl

Bijzondere bubbeltenten in Frankrijk

Ik bezocht Frankrijk op uitnodiging van het Frans bureau voor toerisme en de plaatsen Morzine en Saint-Gervais.
Ook bij samenwerkingen geef ik altijd mijn eigen, eerlijke mening.

Zou jij de Franse Alpen in de zomer willen bezoeken?

  1. Frenkie zegt:

    Super handige en waardevolle tips, is altijd ook een grote klus om zo met het gezin ver op stap te gaan he! Toffe post en bedankt 🙂
    Zelf heb ik nog een tip voor mensen die met de kids op vakantie gaan, kijk op https://www.folderbode.nl/plus/ staan altijd een hele hoop spullen die handig zijn voor de kids in de auto en op reis!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>