Melbourne

Voor het tweede jaar op rij is Melbourne door de Economist verkozen tot de meest leefbare stad ter wereld. Wat maakt deze Australische stad zo bijzonder en wat valt er te beleven voor reizigers?

Een multiculturele en multifunctionele stad

Melbourne is een gigantische stad in het zuidoosten van Australië. De stad heeft een oppervlakte van 9,900 km² en meer dan vier miljoen inwoners, die zichzelf Melburnians noemen. Melbourne is een bijzondere smeltkroes van culturen. Het was oorspronkelijk een Britse strafkolonie, maar vandaag de dag is Melbourne een van de meest diverse steden in de wereld. In de jaren vijftig was er een grote instroom Zuid-Europeanen. Australië heeft naast Griekenland het hoogste aantal Griekse inwoners. Sinds de jaren zeventig zijn veel mensen uit Azië naar Australië geëmigreerd. Melbourne heeft Griekse, Italiaanse, Turkse, Vietnamese, en Chinese wijken. De culturele diversiteit in Melbourne zie je terug in het aanbod restaurants en cafés. De stad staat bekend om haar rijke cafécultuur. Een bezienswaardigheid die foodies absoluut niet mogen missen is de Queen Victoria Market. Deze historische markt is een mekka voor vers voedsel en delicatessen, maar je kan er ook terecht voor kleding, schoenen, accessoires, meubilair, speelgoed, souvenirs, en een gezellige sfeer. Zorg er alleen wel voor dat je niet voor een dichte deur komt te staan door de openingstijden te controleren op de website.

De Queen Victoria Markt

Je kunt niet alleen heerlijk eten in Melbourne, maar ook heerlijk shoppen. Van grote warenhuizen in Bourke Street tot kleine, lokale boetiekjes in Brunswick Street en Chapel Street, Melbourne heeft voor elk wat wils. Mocht je aan het einde van de dag nog geld overhebben, dan is Chapel Street ook een gezellige straat om uit te gaan. Naast de vaste bezienswaardigheden, worden in de stad talloze activiteiten en festivals georganiseerd. Als je een fan bent van de Museumnacht in Amsterdam, dan moet je de White Night in Melbourne zeker meemaken. Elk jaar in februari wordt het centrum omgetoverd in één groot museum.


Kunst op de buitenkant van het Melbourne Museum tijdens White Night

Andere festiviteiten zijn het alternatieve indie festival Laneway in februari, het Food and Wine Festival in maart, het Comedy Festival in maart en april, het Jazz Festival in juni, en het dance festival Listen Out in september, om er maar een paar te noemen. Een andere populaire happening op de sociale kalender zijn de paardenraces in oktober en november, ook wel Spring Racing Carnival genoemd.

De sporthoofdstad van Australië

Melbourne wordt ook wel de sporthoofdstad van Australië genoemd. Het heeft de grootste sportarena van het zuidelijk halfrond, het Melbourne Cricket Ground (MCG). In deze gigantische arena, met een capaciteit van 100.024 zitplaatsen, wordt zowel cricket als Australian football gespeeld. De cricketwedstrijden vinden plaats in december en januari, en het AFL seizoen loopt van half maart tot eind september. Als je in deze maanden in Melbourne bent dan is het het zeker waard om een wedstrijd bij te wonen. Ben jij een echte sportfanaat? Neem dan een kijkje in het National Sports Museum of volg een rondleiding door het stadion. Melbourne is tevens de host voor het eerste grandslamtoernooi van het tennisseizoen, de Australian Open. Dit toernooi vindt jaarlijks plaats in de laatste twee weken van januari in Melbourne Park.

Melbourne Cricket Ground

Naast sportliefhebbers zijn Melburnians ook echte buitenmensen. Aan de rand van de stad liggen de Dandenong Ranges, een bekende plaats om te klimmen of hiken onder de locals. Melbourne ligt in een baai en heeft een aantal prachtige stranden. Je Melbourne trip is niet compleet zonder een bezoekje aan het populaire Brighton Beach, waar je de karakteristieke gekleurde beach boxes vindt. Het water is niet geschikt om te surfen, maar je kan er snorkelen of suppen. De surfstranden bevinden zich ten westen van de stad aan de Great Ocean Road.

Zonsondergang op het strand

Wil je meer te weten komen over wat er te beleven valt in Melbourne, lees dan dit artikel.

Heb jij deze mooie stad al eens bezocht? Wat trekt jou het meeste aan aan Melbourne?

Latest posts by Dionne (see all)

Artikelen

Lees Meer  

Australië: adembenemend mooi

Prachtige natuurlandschappen Als je eenmaal besloten hebt om Down Under te gaan backpacken, dan kun je niet om de prachtige nationale parken heen die je in Australië vindt. Met meer dan 500 opties, is dit prachtige land een waar natuurwonder te noemen. En al die verschillende nationale parken hebben elk een ander landschap. Ze hebben echter één dingen gemeen: hun …

Lees verder  

Tasmanië: een ander Australië

Tasmanië is een eiland met voor elk wat wils. Het is een eiland dat in veel opzichten anders is dan het vasteland van Australië, een eiland waar je tot rust kan komen en waarvan je de geschiedenisverhalen niet snel meer zal vergeten.

Lees verder  

Boreang Campground

Overnachten op een afgelegen kampeerplaats Uiteindelijk rijden we de richting uit waar de lichten vandaan komen. Wat zullen we aantreffen? We hebben op deze route tot zover al heel vaak benoemd dat we waarschijnlijk niemand zullen tegenkomen, het tegendeel wordt bewezen. Susan springt uit het busje en loopt richting de twee oude mannen die diep in het bos aan het …

Lees verder  

Low Isles; paradijs in het hoge noorden

Low Isles is de bestemming waar de boot iedereen voor een dagje heen brengt. Dit stukje paradijs op een uurtje varen van de kust voor Port Douglas in het hoge noorden van Australië is hét plekje voor de snorkelaar of duiker onder ons.

Lees verder