Populaire visa voor Australië

Als backpacker heb je een visum nodig om Australië binnen te komen, dat heb je vast weleens gezien hebt bij het tv-programma Border Security. Voor vertrek moet je al over een geldig visum beschikken, want het is niet mogelijk deze pas bij aankomst in Australië aan te vragen.

Omdat Australië de meest gecompliceerde visumregels ter wereld heeft, zullen wij je in dit artikel wat meer informatie geven over de meest populaire visums voor Australië. In principe heb je namelijk de keuze uit twee verschillende visa; het toeristenvisum en het zeer populaire working holiday visa.

Toeristenvisum Australië

Als je minder dan 90 dagen (3 maanden) als toerist naar Australië gaat, dan is een toeristenvisum de logische keuze. Toeristenvisa worden uitgegeven voor 12 maanden vanaf de datum van uitgifte en je kunt er zo vaak als je wilt Australië mee inreizen (multiple entry visa). Vanaf het moment dat je het visum aangevraagd hebt, kun je –gedurende het jaar het visum geldig is- zo vaak naar Australië reizen als je wilt, maar per inreis dus maximaal 90 dagen. Ideaal dus voor een (lange) vakantie. Zoals de naam al zegt: met dit visum ben je toerist en mag je geen betaald werk verrichten.


Sinds 1996 gebruikt Australië het Electronic Travel Authority (ETA). Dit betekent dat je geen stempel meer nodig hebt in je paspoort, maar dat je visum elektronisch is gelinkt aan je paspoort. Tegenwoordig kun je online gratis een eVisitor visum aanvragen bij de Australische Immigratiedienst, de Department of Immigration and Border Protection en wordt een ETA alleen nog gebruikt door reisbureaus en diverse andere niet-EU-inwoners. Bij Nederlandstalige visumbureaus zul je vaak moeten betalen voor de extra service als een Nederlandse aanvraag en klantenservice en controle van je gegevens. Een visum voor Australië aanvragen in het Nederlands doe je bij een gerenommeerd visumbureau. De aanvragen voor toeristenvisa worden behandeld door de Australische immigratiedienst in Australië zelf. Als je online het aanvraagformulier invult, is het belangrijk dat je alle gegevens exact invult zoals vermeld in je paspoort, anders kan je visum ongeldig zijn of loop je kans op een hoop vertraging op het vliegveld.

Als je eVisitor aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je binnen een paar seconden toestemming om Australië in te reizen. Je visa status staat dan op ‘in effect’, wat betekent dat je visum goedgekeurd is, maar pas wordt geactiveerd als je Australië inreist. Het is echter gebruikelijk dat de immigratiedienst Nederlanders met een buitenlandse achtergrond vraagt aanvullende informatie te overleggen. Een voorbeeld: als iemand met een Nederlands paspoort, die geboren is in Iran, een toeristenvisum aanvraagt, kan het zijn dat de Australische Immigratiedienst vraagt om een bankafschrift of loonbriefje.

Als backpacker heb je een visum nodig om Australië binnen te komen

Werkvisum Australië

De Australische overheid stimuleert buitenlanders om Australië op een andere manier te ontdekken, en om die reden zijn ze -jaren terug al- met een working holiday visum gekomen, een WHV. Australië heeft met veel landen een ‘Working Holiday Agreement’ afgesloten, gelukkig ook met Nederland en België. Dit betekent dat bewoners van deze landen gebruik kunnen maken van dit visum, waarmee je tot 12 maanden (een jaar lang dus) in Australië mag blijven, mits je tussen de 18 en 30 jaar oud bent.

Met een working and holiday visa mag je in Australië werken, reizen en studeren. Het visum is ongelooflijk populair onder backpackers; elk jaar reizen er veel Nederlanders Australië binnen met dit type visum. Wanneer je je WHV krijgt, moet je binnen het jaar in Australië zijn, daarna vervalt je visum. Vanaf het moment dat je Australië ingaat, mag je een jaar in het land blijven. Met een werkvisum kun je werken zoveel als je wilt, maar in principe niet meer dan 6 maanden voor dezelfde werkgever. Je kan er ook maximaal 4 maanden mee studeren, bijvoorbeeld een taalcursus om je Engels te verbeteren. Maar als je van plan bent om fulltime te gaan studeren aan een universiteit, dan is meestal een studentenvisum vereist.

Ook met een werkvisum kun je meerdere keren Australië inreizen (multiple entry visa). Binnen het jaar dat het visum geldig is, kun je dus naar huis gaan om je familie een bezoekje te brengen, of uitstapjes maken naar bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland of Indonesië en terugkomen in Australië met hetzelfde visum. Je mag het werkvisum eenmalig aanvragen; een tweede keer is een uitzondering wanneer je tijdens je eerste verblijf ‘buitengewoon werk’ hebt gedaan voor 3 maanden aaneengesloten.

Win een reis naar Australie!

Andere visa

Het toeristenvisum en het werkvisum zijn de twee meest aangevraagde visumtypes als je naar Australië reist. Maar je hebt ook andere visa, als een tweede working holiday visum, subclass 600 (een 6-12 maanden toeristenvisum, ook wel Long Stay Visa genoemd), studentenvisa, enzovoorts. Het hangt er maar net van af wat de reden van je bezoek is en hoe lang je van plan bent te blijven.

Australië kent heel strikte visumregels. Er zijn verschillende soorten visa en verschillende regels voor het aanvragen van een visum. De regels en voorwaarden veranderen continue, dus check de immigratiewebsite voor correcte, recente informatie.

Indien je een e visum wilt kopen adviseren wij om ook eens te kijken bij een erkende partij als e-visums.nl voor een visum Australië. Zij hebben de kennis en expertise om het visum vaak de volgende dag al te leveren!

Elke reiziger moet een juist visum bezitten als hij Australië binnenkomt en het wordt echt afgeraden langer in het land te blijven dan je mag volgens je visum (over stay the visa). Ook werd er onder backpackers vaak gezegd dat er makkelijk te frauderen was met het tweede Working Holiday Visa, maar sinds 2009 wordt er streng gecontroleerd of je inderdaad de 3 maanden hebt gewerkt.

 1. Bettina zegt:

  Wat ik mij afvraag: maakt het uit waar je het visum regelt? Er is nogal wat prijsverschil tussen bijvoorbeeld visumcentrale.nl (ca. €36) en goedkoopvisum.nl (€16,95)

  • Hoi Bettina,

   Er zijn zelfs sites waar je gratis een toeristenvisum voor 3 maanden aan kunt vragen, bijvoorbeeld bij de Australische overheid. Het is vaak de service waar je meer voor betaalt, dus bijvoorbeeld een Nederlandse website, waar je makkelijk een telefoonnummer vindt waar je terecht kunt met al je vragen en waar je ook met iDeal en Paypal kan betalen.

 2. Mijn visum voor Australië heb ik bij de goedkoopste geregeld. Uiteindelijk is elke visa hetzelfde, dus waarom zou je meer betalen?

 3. Jolanda van der Jagt zegt:

  Hallo, ik ben van plan naar Australië en nieuw-Zeeland te reizen. Hierbij wil ik ongeveer 4 maanden werken in Australië (verblijf bij familie) en daarna 6 maanden nog rond te reizen. Ik ben (wanneer het gaat gebeuren) alleen 32 jaar. Welk visum kan ik dan hiervoor aanvragen?

  MvG Jolanda van der Jagt

 4. Ik ben 45 en wil gaan trekken in queensland, wat voor visum kan ik beste bestellen? En kan ik gewoon onderweg genoeg baantjes vinden daar,

  • Beste Akki,

   Het hangt er vooral van af wat je van plan bent te gaan doen (qua werk). Zowel qua visum (er zijn verschillende Temporary Work visa) als qua baantjes.

   Heb je meer informatie? Probeer anders de Visa Finder van de DIBP eens.

 5. Henny pattiwael zegt:

  Wil als we op vakantie gaan naar indonesie mijn nicht in cairns australie opzoeken voor een week.
  Wat is slim?
  Eerst de vakantie in indonesie(vanaf amsterdam) dan 1 week cairns en vandaar terugvliegen naar amsterdam?
  Of eerste deel indonesie,op en neer vliegen cairns en vanaf indonesie terug naar amsterdam
  Heeft iemand hier al ervaring mee?
  Graag informatie aub

 6. Nicole Z zegt:

  Beste lezer,

  Ik ga binnenkort naar Australië en Nieuw-Zeeland. Ik vlieg heen en terug naar Australië maar zou dan eerst een maand in Australië blijven, vervolgens een maand in Nieuw-Zeeland en vervolgens weer voor iets langer dan een maand terugkeren naar Australië. Hierdoor is de total reis langer dan 90 dagen, maar ik verblijf dus korter dan 90 dagen in Australië.

  Begrijp ik dan goed dat ik gewoon een eVisitor visum kan aanvragen?

  Groeten,
  Nicole

  • Hi Nicole,

   Wat gaaf dat je binnenkort naar Australië en Nieuw-Zeeland gaat zeg!

   En helemaal correct wat je zegt, een E-Visitor volstaat. Deze is geldig voor 12 maanden vanaf de datum van uitgifte.
   Binnen deze periode mag je meerdere malen Australië in- en uitreizen en per inreis maximaal 90 dagen aaneengesloten in Australië verblijven.

   En mocht je een blog over je reisbelevenissen willen schrijven, be our guest ;-).

   Geniet van het avontuur!

   Groet,
   Martijn

 7. Hoi,

  In december 2015 ben ik vertrokken naar Sydney op een Working Holiday Visa. In mei 2016 ben ik weer terug gekeerd naar Nederland. Nu is mijn 1jarige visa verlopen, terwijl ik er maar 5 maanden gebruik van heb gemaakt. Ik vraag me af op wat voor visa ik nu terug kan naar Australie om te wonen en werken?

  Groetjes,
  Saskia

  • Hoi Saskia,

   Je kunt een zogenaamde “Second Working Holiday Visa” aanvragen.

   De voorwaarden zijn hetzelfde als bij de aanvraag van je 1e visum:
   – Leeftijd tussen 18 en 30 jaar oud.
   – Paspoort nog minimaal 6 maanden geldig.
   – Je moet genoeg geld hebben om jezelf te kunnen onderhouden bij aankomst in Australie.

   En als extra voorwaarde voor de Second Working Holiday Visa:
   – Je moet kunnen aantonen dat je minimaal al drie maanden hebt gewerkt in Australie.

   Veel succes en alvast een goede ‘terugreis’ naar Australie ;-).

   Groetjes
   Dionne namens het team van Reishonger

 8. Hoi,

  Ik ben van plan om eind februari/begin maart voor 3 maanden naar Australië te reizen.
  Nu ben ik bezig met het regelen van een visum maar ben nogal in de war welke ik nu moet aanvragen, ik heb meerdere sites bekeken en ook de site van de Australische Overheid zelf, nu zijn er volgens mij drie mogelijkheden:

  – Evisitior
  – Visitor Visa
  – ETA

  Mijn vraag is nu welk visum geschikt is?

  • Ha Rick,

   Heerlijk vooruitzicht om voor 3 maanden naar Australië te gaan! Ik zou gaan voor een 90 dagen visum (eVisitor, subclass 651). Dit visum is helemaal gratis maar niet te verlengen. Ideaal voor bijvoorbeeld een (lange) vakantie of een bezoek aan vrienden of kennissen. Betaald werk verrichten is in ieder geval ten strengste verboden.

   Je kunt ook nog voor een subclass 601 kiezen, al heeft dit geen voordelen ten opzichte van het eVisitor-visum. Sterker nog, je betaalt er $20 voor, terwijl het eVisitor-visum gratis is. Een eVisitor visum is eigenlijk ook hetzelfde als een ETA; een digitale reistoestemming om naar Australië te reizen. Kost je alleen ook $20. Het grootste verschil tussen een eVisitor en ETA is dus waar je het aanvraagt en wat het je kost.

 9. Ook ik ben van plan om begin maart naar Australië te gaan voor 3 maanden. Maar, ik wil graag werken en rondtrekken. Helaas ben ik 31 dus kan ik het working holiday visum niet aanvragen. Dat gaat waarschijnlijk wel verlengd worden naar 35 maar geen idee wanneer… Ik heb al op de site van de Australische VISA gekeken, maar ik kom er niet echt aan uit.
  Wil eventueel ook wel vrijwilligerswerk doen en dan met kosten en inwoning.
  Maar, geen idee hoe ik dat moet regelen.. help?

  Groetjes Joyce

  • Hoi Joyce,

   We krijgen geregeld soortgelijke vragen zoals:

   “Jullie zeggen dat de Australian working holiday visa alleen aangevraagd kan worden in de leeftijd tussen 18 en 30 jaar oud. Ik ben 34. Waar kan ik het dan aanvragen?”
   “We zijn wel wat ouder maar nog steeds erg fit en gezond om fysiek zwaar werk te doen, bijvoorbeeld als fruitplukker op het land. Hoe kan ik een visa aanvragen?”
   “Ik ben van plan dit jaar naar Australie te reizen. Ik ben ouder dan 30 jaar dus kan vooraf geen visa online regelen. Kan ik de WHV aanvragen als ik eenmaal in Australie ben?”

   De antwoorden zijn helaas “nergens”, “niet” en “nee”.

   Het idee achter de populaire working visa voor Australië is simpel; het geeft jonge mensen een jaar na -of tijdens- het afronden van hun studie de mogelijkheid een jaartje te werken en nieuwe ervaringen op te doen. Zoals de Australische overheid het schrijft: “It gives young people a chance to experience something different, to open their minds and broaden their horizons.”

   Er zijn alternatieve visa, echter is de aanvraagprocedure langdurig en is het resultaat vaak negatief (“geen visa”).

   De volgende alternatieve visums kunnen worden aangevraagd:
   – Skilled visa (afhankelijk van de kennis die de overheid van Australie op dat moment zoekt. Bijvoorbeeld als er een tekort is aan technisch personeel in de scheepsbouw en jij hebt een technische maritieme studie afgerond dan maak je een kans)
   – Spouse visa (op uitnodiging van iemand in Australie die garandeert in jouw levensonderhoud te voorzien)
   – Regional sponsored migration (als je besluit definitief naar Australie te migreren).

   De harde waarheid is eigenlijk dat het na je 30e verjaardag bijna onmogelijk is om een visum aan te vragen, tenzij je heel specialistisch bent opgeleid en de Australische overheid nou juist net dat talent zoekt.

   Hopelijk hebben we je een beetje kunnen informeren.

   Groet,
   Dionne

   • Maar, volgens verschillende websites is het wel mogelijk om met een toeristenvisum vrijwillergswerk te doen. Voor kosten inwoning of een klein zakcentje. Zolang je maar geen grote bedragen verdiend. Klopt dit?

    • Voor de zekerheid zou ik het navragen bij een erkend bureau of de Australische overheid, maar het lijkt erop dat je met een toeristenvisum wel vrijwilligerswerk mag doen zolang reizen (en niet werken) het grootste gedeelte van je plan vormt, je er geen geld mee verdient (behalve een vergoeding in natura) en het vrijwilligerswerk niet ten koste gaat van de Australische werkgelegenheid.

     Met een beetje geluk wordt de leeftijdsgrens voor het Working Holiday Visum door de Australische overheid nog dit jaar (2017) verhoogd naar 35 jaar! Zou dat ook gelijk even navragen, dan weet je zeker dat je alles kunt doen qua werk en dat je met wat je verdiend hebt ook weer een deel van je reis kunt bekostigen. Laat je ons het antwoord weten?

 10. Andrea zegt:

  Hai,

  Ik ben van plan om volgend jaar naar Australië te reizen en wil daar uiteraard graag werken. Als ik het working holiday visum volgend jaar aanvraag ben ik zelf nog 30 jaar wat in principe nog zou moeten kunnen. Geldt deze leeftijdsgrens alleen voor de aanvraag van het visum? Het kan zijn dat ik in de tussentijd al 31 ben geworden als ik ook daadwerkelijk wil werken in Australië, zou dat een probleem kunnen zijn? Ps: indien de leeftijdsgrens nog aangepast wordt naar 35 jaar, is dit sowieso geen probleem. Maar zolang het nog niet is doorgevoerd en ook nog niet bekend is wanneer, ben ik hier toch erg benieuwd naar hoe het zit als je 30 bent als je het working holiday visum aanvraagt en 31 bent als je pas gaat werken.

  Groeten,

  Andrea

 11. Hi,

  Ik ben van plan om binnen twee weken naar Sydney te gaan. Alleen heb ik nog geen visum aangevraagd. Dit komt omdat ik hoogstwaarschijnlijk sta geregistreerd bij de politie (om een vooralsnog onduidelijke zaak, want ik ben in hoger beroep gegaan). En de onduidelijkheid komt omdat ik nog geen verklaring heb gekregen. Nu is mijn vraag: voor wat voor visum zal ik gaan (ik wil het liefst een werk visum) en zal ik er over liegen (dat ik niks op me kerfstokje heb), want ik ben best wel bang om straks bij het vliegveld er opeens uitgetrokken te worden.

  (En laten we er even van uitgaan dat wachten geen optie is)

  Laat me alstublieft weten wat en hoe ik het moet aanpakken!

  Groet,
  Daan

  • Hoi Daan,

   Eerst zou ik nagaan of je een strafblad hebt of geregistreerd staat bij politie of justitie. En voor welke aanklacht. Dat moet je wel even helder hebben. Wij raden je dan aan op een eerlijke manier je visum aan te vragen, al kost het proces voor de goedkeuring erg veel tijd. Als het vergrijp niet zo ernstig is, is de kans groot dat je gewoon een visum krijgt. Zelfs een WHV is mogelijk met een strafblad. Maar je weet zelf het beste of het een ernstig vergrijp is of dat de aanklacht niet zo veel voorstelt.

   Mocht je erover liegen (niet aangeven dat je een strafblad hebt), is de kans groot dat de ambassade dit op vliegveld na aankomst in Sydney ontdekt en word je meteen op het vliegtuig naar huis gezet. Speel je op safe, dan heb je direct de zekerheid of je Australië wel of niet inkomt. Scheelt je echt een hoop gezeur en een smak geld. Australië is geen makkelijk land wat dat betreft.

   Heb je geen alternatieve bestemming?

 12. Hoi,

  Ik ben van plan om in mei op een toeristenvisum naar Australië te gaan. Indien per 1 juli de leeftijdsgrens voor het Working Holiday Visa omhoog gaat naar 35 jaar zou ik deze aanvragen. Ik ben alleen bang dat deze geweigerd kan worden omdat ik dan al een toeristenvisum heb. Of vervalt deze automatisch bij aanvraag van een ander visum? Alvast bedankt voor de reactie.

 13. Cathy zegt:

  Hoi!
  Ik weet niet of je ervaringen hebt met het Student Visa (subclass 500), maar ik ga eind juli een semester in Sydney studeren en daarbij moet ik dat visum aanvragen.
  Daarna wil ik eigenlijk nog wel gaan reizen, maar het studentenvisum is maar een maand geldig nadat het academisch semester is afgelopen (eind november).
  Ik had gezien dat als je in aanmerking wilt komen voor een eVisitor (subclass 651) je “outside Australia” moet zijn. Op het moment dat ik dat mijn Student Visum wil vervangen door een eVisitor ben ik alleen wel in Australië. Ik heb via via gehoord dat mensen met ditzelfde probleem na hun studieverblijf op en neer zijn gevlogen naar bijv. Nieuw-Zeeland om vervolgens Australië weer binnen te komen met een toeristenvisum.
  Een andere mogelijkheid zou zijn een Visitor visa (subclass 600), maar dat kost weer minimaal 135 dollar extra, terwijl je als Nederlander in principe een gratis visa zou kunnen krijgen..
  Heb je misschien tips of ervaringen van andere mensen hierover?

  • Lisanne zegt:

   Hi, ik zit in dezelfde situatie. Ben benieuwd wat jij nu hebt gedaan. Anders zou ik willen vragen of een ander hier wellicht ervaring mee heeft en dat zou willen delen. Alvast bedankt

   • Cathy zegt:

    Ik heb nu een studentenvisum gekregen tm 9 januari, maar mijn ticket terug is voor 23 januari. Ik heb gehoord dat mensen dit eerder hebben gehad en dat ze op een neer gingen naar Nieuw-Zeeland (he wat balen) en toen weer met een studentenvisum binnenkwamen, maar dit was een beetje via via dus ik weet het fijne er ook niet van..

 14. Minke zegt:

  Hoi DIonne,

  Weet jij toevallig of ik op een ETA naar Australie kan terwijl ik wacht op goedkeuring van een studentenvisum, of kan dit voor problemen zorgen?

  Heel erg bedankt!

 15. Britt zegt:

  Hoi,
  Ik wil graag van de zomer naar Australië voor een jaar, ook om hier te gaan werken. In de maanden daarvoor wil ik in Azië gaan reizen. Ik weet niet hoe lang ik in Azië blijf, het hangt er van af hoe snel mijn geld op raakt dus ik wil het daar op het moment zelf bepalen wanneer ik naar Australië ga. Ik weet dat ik in Nederland al mijn visum moet aanvragen voor Australië maar ik weet dus niet vanaf welke datum ik hem in moet laten gaan, wel wil ik graag een heel jaar in Australië zijn om te werken/reizen.
  Heeft iemand een idee hoe ik dit het beste aan kan vragen met mijn Visum?

  Groetjes Britt

 16. Harm zegt:

  Hoi,

  Ik wil in september 2017 Australië binnen komen met een WHV. Deze loopt dan uiteraard t/m september 2018. Echter verloopt mijn paspoort in augustus 2018. Is dit een probleem om het land überhaupt binnen te komen?

  • Hoi Harm,

   Goede vraag! Het lijkt erop dat dit geen probleem is, als je Australië vóór die tijd maar weer verlaat. De eligibility requirements zijn: voor de aanvraag heb je een paspoort nodig dat geldig is voor de duur van je reis. Ook dient je paspoort bij de aanvraag tenminste zes maanden geldig te zijn. Je voldoet aan beide voorwaarden.

   Toch zou ik het voor de zekerheid even navragen om problemen te voorkomen. Dat kan via de mail. En houd er rekening mee dat je op de terugweg niet via Azië kunt reizen als je je paspoort niet voor vertrek verlengt, want voor de meeste Aziatische landen geldt dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn (denk aan China, Thailand, Maleisië, maar ook Dubai). Mocht je wel een nieuw paspoort aanvragen voordat je naar Australië afreist, dan moet je de nieuwe gegevens ook even mailen (evisa.whm.helpdesk@border.gov.au).

   Als je een antwoord hebt, laat je dan nog even weten of het wel of geen probleem vormt?

 17. Noëla Bruynseels zegt:

  Hoi,
  Mijn dochter is 22 jaar en wil naar Australië voor 4 maanden als backpacker. Aangezien het maar mogelijk is om 90 dagen als toerist te verblijven in Australië zou ze halverwege haar reis een maand willen overvliegen naar Nieuw Zeeland. Is het dan geen probleem als ze na die maand Nieuw Zeeland terug een paar weken naar Australië wil, en van daaruit terug naar huis ?
  N.

  • Hoi Noëla,

   Dat klopt. Het toeristenvisum (eVisitor) is geldig voor 12 maanden vanaf de dag van uitgifte. Het fijne is dat je er zo vaak als je wilt Australië mee in en uit kunt reizen. Per bezoek is een verblijf van maximaal 3 maanden toegestaan. Dus als je dochter tussendoor naar Nieuw-Zeeland (of bijvoorbeeld Bali) vliegt, kan ze met dit visum prima uit de voeten.

   Groeten, Dionne

   • Noela Bruynseels zegt:

    Nog een vraagje: moet ze bij aankomst in Australië al in het bezit zijn van een ticket naar Nieuw Zeeland of Bali zodat ze kan bewijzen dat ze geen 4 maanden in Australië blijft, of kan ze dit ticket nog boeken als ze al in Australië is?

    Groeten, Noela

    • Hoi Noëla,

     Nee hoor, je bent niet verplicht om een ticket uit Australië te bezitten als je het land inreist. Je hoeft op dat moment dus niet te bewijzen dat je op tijd (binnen die 90 dagen) het land weer verlaat. Voor goede tickets kun je eens kijken bij Jetstar of Air Asia. Succes!

     • Harteljk dank,
      Toch nog een niet onbelangrijke vraag… Ik heb voor haar een ‘Notification of grant of a E-visitor (classTV) eVisitor (subclass 651) visa. Wil dit zeggen dat ze een elecronisch paspoort ndig heeft of moet ik op andere zaken letten ?

     • Het biometrisch paspoort is al in 2006 ingevoerd, dus ik ga ervan uit dat inmiddels iedereen een e-paspoort heeft. In een elektronisch paspoort zit een (onzichtbare) chip in de houderpagina.

      Zo’n eVisitor (subclass 651) heeft niets te maken met het soort paspoort, maar met het soort visum. Het is een elektronisch reisdocument, dat kan worden ingezien door onder meer airlines, reisbureaus en de Australische immigratiedienst.

      Je kunt de visumaanvraag gratis doen bij https://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/651- of tegen een vergoeding via een Nederlands visumbureau.

     • Hoe kan ik zo snel mogelijk een visum aanvragen waarvoor ze geen electronisch paspoort nodig heeft ? Ze vertrekt op 4 september..

 18. Hoi, ik heb een werkvisum aangevraagd op mijn oude paspoort en daarna een nieuw paspoort aangevraagd omdat ik langer in Australie wil blijven en door mijn oude paspoort gaten gekregen. Als ik alle twee mijn paspoorten bij me heb zullen ze dan moeilijk doen bij binnenkomst of moet ik andere maatregelen nemen

  • Hoi Gino,

   Wij zijn een paar jaar geleden op een noodpaspoort Australië ingekomen, omdat onze eigen paspoorten in Nieuw-Zeeland gestolen waren. Ook zonder het visum om te zetten. Het kan dus zeker, maar ik zou voor de zekerheid de nieuwe paspoortgegevens even mailen naar evisa.whm.helpdesk@border.gov.au. Kleine moeite.

   Goede reis!

 19. Hola,

  Twee vragen:
  Mijn WHV is granted maar waar kan ik zien op welke datum hij is ingegaan? Of is dat de datum van goedkeuring?
  Verder blijkt dat ik niet dit jaar maar pas volgend jaar naar Australië kan. Moet ik nu mijn WHV cancelen of kan ik hem
  laten verlopen en volgend jaar weer opnieuw aanvragen?

  Alvast bedankt.

  Ankie

 20. Hola!

  Ik ben van plan om in November naar Australië te gaan om te werken en reizen. Nu moet ik dus een visum aan gaan vragen er zijn veel sites waarop dit kan. Maar welke sites zijn echt betrouwbaar?

  Groetjes! Lorena

 21. Hallo,

  Ik ben van plan om begin november naar Australië te reizen en helaas heb ik geen familie in Australië. Ik heb een working holiday visa gekregen en ik heb ook ticket geboekt. Nu zit ik aan het denken. Ik heb eigenlijk een paar vragen.

  Mijn vraag is: wat gaan ze in luchthaven van mij vragen? Als ze vragen waar je heen ga of waar ga je wonen, wat moet ik beantwoorden? Omdat ik geen familie daar heb, krijg ik hiervoor problemen?

  Ik hoor graag van u.

  Mvg, Meysam.

  • Hoi Meysam,

   Wanneer je je werkvisum krijgt, moet je binnen één jaar in Australië zijn. Als je Australië binnenkomt, ben je verplicht minimaal $5.000 op je bankrekening te hebben. Dit wordt zelden gecontroleerd, maar neem voor de zekerheid een bankafschrift mee. De Australische douane (ook wel customs genoemd) is erg strikt, maar mij zijn nooit bijzondere vragen gesteld. Gewoon eerlijk antwoord geven!

 22. Bon dia,

  IK wil graag een werk visa aanvragen voor Australië zodat ik kan werken op een boerderij. Nu is het geval dat ik een half jaar geleden ben ik verhuisd vanuit Nederland naar Bonaire en officieel een Bonairiaan ben. Nu is mijn vraag kan ik als Bonairiaanse Nederlander gewoon een werk visa verkrijgen op de normale manier zeg maar, of word het nu iets gecompliceerde ?

  Mocht iemand hier meer van af weten verneem ik dat graag. ook tips voor mbt werken op een boerderij zijn van harte welkom.

  Groet Eddy

  • Hoi Eddy,

   Eigenlijk denk ik dat je op de normale manier een WHV kunt aanvragen; zeker weten doe ik het niet. Maar je hebt wel verschillende ‘visa finders’ online, om te kijken hoe het precies zit. Of je kunt een mailtje sturen naar de immigratiedienst. Laat je ons weten hoe het zit; ik ben benieuwd!

 23. Hai

  Eind dit jaar ga ik voor een maand naar Australië.. kan ik gewoon een ETA aanvragen of moet ik het toeristenvisum aanvragen? (ik ben 28 jaar).

  Groetjes, Vero

  • Hoi Vero,

   Spannend!! Ik zou gewoon een gratis eVisitor visum aanvragen, online bij de Department of Immigration and Border Protection. Voldoet prima!

 24. Hallo,

  Ik ben Jelle, ben 33 jaar en wil graag weten of die nieuwe regeling van boven de 30 nu wel of niet van kracht is. Het plan zou kunnen zijn: het huis verkopen en 12 maanden naar Australië te gaan om daar werkzaamheden uit te voeren in de bouw of andere werkzaamheden.

  mvg Jelle

 25. Eliane zegt:

  Hallo,
  wij gaan in april een maand naar australie met onze kinderen van 4 en 7 en ik probeerde een gratis visum (ETA) aan te vragen bij de australische overheid. Nu loop ik tegen een probleem aan bij de vraag: wordt u vergezeld door afhankelijke kinderen tijdens uw verblijf. Ja dus. (Ook al moeten ze wel een eigen visum aanvragen, ze vergezellen ons wel toch?) Maar even later bij de aanvraag krijg ik dan een rood scherm waarop staat dat ik niet in aanmerking kom voor het aanvragen omdat ik niet vergezeld moet zijn van afhankelijke kinderen. Moet ik vervolgens nu Nee in voeren bij die vraag en maar hopen dat het dan goed is? Vast bedankt voor het meedenken!

  • Jasmijn zegt:

   De gratis is een eVisitor 651 zie ik nu, maar ik kom er nog niet helemaal uit wat dat is. Ik hoor het graag,
   Jasmijn

 26. Lieke zegt:

  Hallo,

  Ik studeer op dit moment in Sydney voor een half jaar. Mijn studentenvisum loopt af op 30 juli, maar mijn ouders komen 27 juli voor 4 weken naar Australie. Ik moet dus voor deze tijd het land uit om een toeristenvisum aan te vragen. Hierboven wordt er gezegd dat je het toeristenvisum binnen 1 dag binnen hebt, geldt dit ook als je van een studentenvisum naar een toeristenvisum gaat? Ik ben van plan om even naar Bali te gaan, zou een week voldoende zijn voor het toeristenvisum? Alvast bedankt!

 27. kaatje zegt:

  We willen volgend jaar met een groep naar Australië voor 4 tot 6 weken. Nu was ik alvast de visa site aan het bekijken maar daar daar staat iets over contact met justitie/ strafblad oid.
  Een van ons heeft 6 jaar geleden een probleempje gehad met een winkeldiefstal en heeft toen een boete gehad. Betekend dit dat een visum voor australie niet mogelijk is. Of is de termijn te lang geleden en hoeft dit niet gemeld te worden. Weet iemand het antwoord? Voor we tickets kopen en de reis niet door kan gaan.

  • Hoi Kaatje,

   Er staat mij iets bij dat er bij het strafrechtelijk verleden vaak wordt gevraagd of je de laatste acht jaar in aanraking gekomen bent met politie en/of justitie. Of die 8 jaar ook voor Australië geldt, durf ik niet met zekerheid te zeggen. Let daar even goed op bij de vragen voor de visa. Maar het lijkt me niet de bedoeling dat iemand zijn hele leven achtervolgd wordt door een strafrechtelijk verleden. Ik weet ook niet of je alles op moet geven, of dat alleen bepaalde feiten gemeld moeten worden. Even goed opletten dus hoe de exacte vraag luidt.

   Ik zou het in ieder geval zeker opgeven als er niet expliciet “minder dan 6/5/4 jaar geleden” bij staat, zodat ze het ‘morele risico’ zelf kunnen beoordelen. Ik ga ervan uit dat de betrouwbaarheid meer in het geding is als een dergelijk feit verzwegen wordt, dan als je ja aanvinkt en vervolgens via een korte uitleg je verhaal mag doen.

   Laat je even weten hoe het afloopt?

 28. Inge zegt:

  Hoi,

  Ik vraag me af welk visum ik moet hebben en waar ik dit visum het beste aan kan vragen. Ik ga 3,5 maand met mijn vriend door Australië reizen (dus niet werken). We gaan Australië niet uit… Ik denk dus dat we een Visitor visa (subclass 600) nodig hebben, wat denken jullie? En waar zouden we deze het beste aan kunnen vragen?

  Alvast bedankt voor jullie hulp!

 29. Inge zegt:

  Hoi! Ik ga met mijn vriend 3,5 maand door Australië reizen en we komen er niet helemaal uit welk visum we dan het beste kunnen aanvragen en waar we deze het beste kunnen aanvragen. We gaan niet uit Australië en ook niet werken. Kan iemand ons verder helpen met welk visum we het beste kunnen aanvragen en waar we dit het beste kunnen doen?

  Alvast bedankt!

  • Hi Inge,

   Jullie kunnen het beste het zogenaamde Subclass 600 visum voor Australië aanvragen. Dat is een visum voor iedereen die langer dan drie maanden in Australië wil verblijven en niet gaat werken.
   Zie ook reactie op de vraag van Anneleen, hierbij staat de link die je kunt gebruiken voor het aanvragen van dit visum.

   Groet,
   Dionne

 30. Hey!
  Ik zou graag in januari 2019 voor 6 of 7 maand naar Australië trekken als au pair.
  Hiervoor zou ik naar mijn weten een working holiday visum nodig hebben, maar ik hoorde dat Australië bij aankomst dan nog een soort ‘fee’ vraagt omdat het om au pair werk gaat? Wat moet ik me daarbij voorstellen?
  En nog een vraagje 🙂 Voor het visum moet ik 18 zijn, dat word ik echter pas in december. Dat is net op tijd voor ik vertrek maar ik heb schrik dat als ik mijn visum dan pas aanvraag, dat het te laat aankomt; kan ik nu al een visum aanvragen dat dan pas geldig zou zijn vanaf januari of moet ik echt wachten tot ik meerderjarig ben?
  Groetjes
  Laura

  • Hoi Laura,

   Leuk dat je begin volgend jaar aan de slag wilt gaan als au pair in Australië!

   Om maar direct met de deur in huis te vallen: om een visumaanvraag voor Australië te kunnen doen moet je helaas wachten tot je 18 bent.

   De aanvraag die je moet doen is het zogenaamde Working Holiday Visa (Subclass 417). Om deze visum toegewezen te krijgen moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:
   – heb je een geldig Nederlands paspoort.
   – ben je minimaal 18 en maximaal 30 jaar oud.
   – ben je niet getrouwd en heb je zelf geen kinderen.
   – heb je niet eerder een visum voor Australië aangevraagd.
   – heb je aantoonbaar genoeg geld (+/- 5000 AUD, bewijs door bijvoorbeeld een kopie van je bankafschrift) om je verblijf te kunnen bekostigen.

   Ik adviseer je om zo’n 5-6 weken voor vertrek het visum aan te vragen. In de meeste gevallen worden visumaanvragen dezelfde dag nog in behandeling genomen en je zult dan binnen een aantal werkdagen de goedkeuring ontvangen.

   Hopelijk heb ik je een beetje op weg geholpen. hoor graag als je nog meer vragen hebt.

   Groetjes,
   Martijn – Team Reishonger

 31. Lisette zegt:

  Hi,

  Wij hebben afgelopen maart (26 maart) een visum aangevraagd voor onze reis naar West-Australie van afgelopen juli. Nu willen we in het voorjaar (begin april 2019) weer terug naar Australie maar dan is ons visum dus net verlopen. Kunnen we al een nieuw visum aanvragen als de huidige nog geldig is of levert dit problemen op?

  Groet Lisette

  • Hoi Lisette,

   Ja hoor, je kunt gewoon al een aanvraag doen voor een nieuw visum voordat je huidige eVisitor afloopt. Zo gebeurt dat namelijk ook als je tegen het einde van dat jaar aan zou komen in Australië en je verblijf de geldigheid van je eerste visum overschrijdt.

   Het is wel slim om nog even te wachten met het aanvragen van een nieuw visum, want het nieuwe visum wat je krijgt is ook weer een jaar geldig vanaf datum afgifte. Volgens mij is het niet mogelijk om een latere ingangsdatum op te geven bij het Australische consulaat. Dus om overlap in je visum te voorkomen, en wellicht in de winter 2019/2020 nog eens naar Australië te kunnen reizen, zou ik de nieuwe visumaanvraag pas in maart doen.

   Groetjes, Dionne

 32. Marloes zegt:

  Hoihoi,

  Per januari 2019 ga ik emigreren naar Australië. Ik kom binnen op een 601 visum, mijn vraag is eigenlijk of je persé een uitreisticket moet hebben? Ik ben namelijk niet meer van plan om natuurlijk terug te gaan naar Nederland. Ik kan dus nergens op internet vinden dat dit ook daadwerkelijk moet. Sommige zeggen weer van wel, anderen weer van niet.

  Als ik daar aankom gaat onze advocaat de formulieren indienen voor het partnervisum, waarbij ik dan een bridging visum zal krijgen zodra mijn 3 maanden om zijn; daar heb ik geen zorgen over. Ik zit alleen heel erg te twijfelen over het ticket omdat ik nergens een duidelijk antwoord kan vinden. Ik hoop dat je me verder kan helpen zodat ik eindelijk me ticket kan gaan boeken, jeej! =)

 33. Anneleen zegt:

  Hey,
  Ik heb dezelfde vraag als Inge hierboven, maar zie dat haar vraag onbeantwoord bleef. Ik ga ook met mijn vriend 4 maanden reizen in Australië (niet werken). Visitor visa (subclass 600) lijkt me aangewezen? Iemand een idee waar we dit best aanvragen?

  Groetjes

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>