Australië opent de grenzen!

Kranten koppen met pakkende titels als: "Australische grens gaat weer open voor internationale bezoekers". Want ja, het is zover. Australië heeft voor het eerst in bijna twee jaar de buitengrens heropend, wat zorgt voor vrolijke familiereünies en een boost voor het toerisme.

De internationale grenzen van het land gingen pas half december open voor niet-burgers. Australiërs en enkele andere bezoekers, die met een Sponsor Visum, een Studenten Visum en een Working Holiday Visum, mochten eind vorig jaar terugkeren, maar de meeste buitenlandse reizigers moesten wachten. Vanaf 21 februari 2022, na bijna twee jaar gesloten grenzen, mogen ook gevaccineerde bezoekers met een toeristenvisum het land weer in!

De Twaalf Apostelen (The Twelve Apostles)

Fortress Australia

Tot een paar dagen terug was de buitengrens van Australië gesloten voor buitenlandse reizigers die als toerist Down Under wilden gaan. Al vroeg in de coronacrisis werd namelijk de beslissing genomen de figuurlijke ophaalbrug op te trekken, want dat kan als je een eilandnatie bent. In maart 2020 sloot de regering de grenzen, waardoor het eiland volledig geïsoleerd werd. Niet alleen werden buitenlanders buiten gehouden, ook werden Australiërs door de strenge Covid-19-reisbeperkingen in feite opgesloten. Het was moeilijk om vluchten te krijgen en er hing een fors prijskaartje aan de twee weken verplichte hotelquarantaine. Bijna twee jaar lang verspreidde het land een harde boodschap van rigiditeit en ‘regels zijn regels’.

Het internationale reisverbod, binnenlandse reisverboden en de extreme maatregelen leverden het land de bijnaam “Fortress Australia” op. In eerste instantie leek het Australische zero covid beleid een succesverhaal, met een infectiepercentage van bijna nul. Later lokten de extreme maatregelen vooral kritiek uit, onder meer vanwege de mandaten, het scheiden van families en de negatieve gevolgen voor de lichamelijke en mentale gezondheid. Om nog maar niet te spreken over de economische schade als gevolg van de lockdowns.

Come Back!

Het Gemenebest Australië heeft nu een nieuwe boodschap: come back! Het karakter van Australië als open en vrij is niet aangetast, zeggen ze. Australië is juist een land van vriendelijke mensen, ongerepte natuur, onmetelijke ruimte en pure schoonheid. Het is eindelijk tijd dus om jouw lang gekoesterde droomreis naar Australië te plannen! Je kan al lekker puzzelen en op zoek naar een reis die het beste bij jou of jullie past.

Reisvoorbereiding voor jouw reis door Australië

Hoelang zal ik gaan? Waar zal ik allemaal naartoe gaan en wat moet ik van tevoren regelen? Wat voor reis gaat het worden? Houd je van avontuur en leef je van dag tot dag? Dan is het wellicht een optie voor jou om te gaan backpacken door Australië. Houd je van structuur en vind je het fijn om van tevoren een planning te maken? Dan past een georganiseerde reis waarschijnlijk beter bij jou.

Dit zijn allemaal vragen die ongetwijfeld naar boven komen terwijl jij jouw ideale reis naar Australië aan het plannen bent. Met dit artikel nemen wij jou een deel van die stress uit handen zodat jij optimaal kan genieten van ontspanningsperiode. Want hier lees je wat je allemaal moet regelen en zéker niet mag vergeten voor vertrek. Neem deze checklist rustig door en ontdek Australië zoals geen ander!

koala

Vaccinaties

Er zijn bestemmingen waar je een vaccinatie nodig hebt. Het advies voor welke vaccinaties je wel of niet nodig hebt, ligt aan je verblijfsperiode, je reis en rondom welke omstandigheden je gaat verblijven. Hierbij is het ook belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen vaccinaties die worden aangeraden en vaccinaties die noodzakelijk zijn. Voor Australië zijn standaard geen vaccinaties verplicht of aanbevolen. Een vaccinatie tegen gele koorts kan in sommige gevallen wel verplicht zijn.

Een noodzakelijke vaccinatie dient om de lokale bewoners te beschermen tegen aanstekelijke ziektes die vanuit andere landen komen. Een vaccinatie die wordt aangeraden is volgens het advies van het Landelijke Coördinatiecentrum Reizigersadvisering opgesteld, afhankelijk van je bestemming. Bij het regelen van je vaccinaties is het belangrijk dat je dit op tijd doet. Hoewel het alsnog wel mogelijk is om jezelf vlak voor je vakantie te laten inenten.

Coronavaccin

Op dit moment geldt de regel dat je om Australië binnen te komen minimaal 7 dagen voor vertrek dubbel gevaccineerd moet zijn. Voor niet-gevaccineerde reizigers, zelfs met een geldig Australisch visum, is de grens van Australië gesloten.

Zorg dat je een internationaal vaccinatiebewijs bij je hebt en zorg ook dat hier het batchnummer van je vaccinatie op staat – dit is nodig voor Medicare. Een reisverzekering geeft je het recht om in Australië medicare aan te vragen. Daar kan je je vaccinatiebewijs uploaden, zodat je ook de Australische QR-code op je telefoon kan krijgen om overal binnen te komen. Zo niet, is je vaccinatiebewijs ook goed. Daarbij moet je een negatieve PCR-test kunnen tonen, uiterlijk 72 uur voor vertrek afgenomen, en voor vertrek het aankomst-formulier invullen – Australia Travel Declaration (ATD).

Reizen in Australië na COVID-19?

Er heersen momenteel nog strenge coronaregels in Australië. Zo wordt er verwacht dat je een vaccinatiebewijs laat zien bij het binnengaan van restaurants, winkels, tour bedrijven, vliegtuigen en … nou ja, eigenlijk bijna overal wel! Iedere deelstaat in Australië kent zijn eigen wetgeving, en bovendien veranderen de regels met grote regelmaat, dus het is handig een aantal dagen vóór vertrek de laatste updates door te nemen via de officiële kanalen.

Daintree Rainforest

Daintree Rainforest

Visum

Voor een reis naar Australië moet je in het bezit zijn van een geldig goedgekeurd visum. Een toeristenvisum, oftewel een eTA, is vereist. Gelukkig is het hierbij niet nodig om een bezoekje aan de ambassade te brengen en kun je deze gemakkelijk online aanvragen bij de overheid van Australië. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je het op tijd aanvraagt. Na je aanvraag ontvang je binnen een week je toeristenvisum per e-mail. Deze kun je vervolgens uitprinten en bij je houden. Iets van je checklist afgevinkt!

De prijs van een eTA bedraagt rond de 15 euro. Jouw eTA is dan 1 jaar geldig en je kunt er maximaal 3 maanden mee in Australië verblijven.

Vlucht naar Australië

Een reis naar Australië klinkt natuurlijk als een droom, maar de voorbereiding kan nog wel eens als een enorme opgave aanvoelen! Er zijn namelijk gigantisch veel vluchtroutes en zaken waar je rekening mee moet houden. Is het bijvoorbeeld handiger om rechtstreeks te vliegen? Of komt een overstap toch beter uit? Bij vrijwel elke luchtvaartmaatschappij heb je minimaal één tussenlanding. Je moet dan rekening houden met een vliegtijd van zo’n 25 à 30 uur. De afstand is vaak te groot om in één keer te vliegen. Toch zijn er rechtstreekse vluchten naar Australië, vanuit Londen, zodat je zonder tussenstop in één streep (in zo’n 17 uur) naar Perth kunt!

Vlieg je wel met een tussenstop naar Australië? Maak er dan gewoon een fijne stop-over van enkele dagen van! Pak je gelijk een extra vakantiebestemming mee, zoals Bali, Hongkong, Seoul, Singapore of Kuala Lumpur! Of maak een stop-over in het Midden-Oosten, in Dubai, Abu Dhabi of Doha. Het is dus belangrijk om goed na te denken wat voor jou de beste vlucht naar Australië is. Want hoewel dit over het algemeen een vlucht met een goede aansluiting en zo min mogelijk reistijd is, kan een andere route toch de voorkeur hebben. Een comfortabele vlucht ontstaat namelijk onder andere door het maken van de juiste keuzes. Hierdoor kom jij comfortabel op jouw droombestemming aan.

hongkong plattegrond

Een paklijst voor jouw reis naar Australië

Wat voor soort reis het ook wordt, het is belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Onderstaande inpaklijst helpt je alvast een handje vooruit bij het inpakken van jouw koffers. Wat je precies nodig hebt, hangt natuurlijk ook af van de activiteiten die je gaat ondernemen en de weersomstandigheden. Mocht je toch nog iets vergeten zijn? Geen paniek! Australië is ingesteld op toeristen, dus de meeste spullen kun je ook nog tijdens de reis kopen. Een lijstje met dingen die je zéker niet moet vergeten zijn:

  • Een geldig paspoort en visum – voor een reis naar Australië is een toeristenvisum vereist
  • Benodigde vaccinaties
  • Tickets voor het vliegtuig en eventueel geboekte activiteiten
  • Een rijbewijs – mocht je het continent willen verkennen met een huurauto
  • Een pinpas en/of creditcard
  • Een kopie van belangrijke gegevens zoals je ziektekostenverzekering
  • Genoeg kleding – zo heb je altijd de keuze bij verschillende activiteiten en weersomstandigheden. Denk hierbij aan T-shirts, korte broeken, lange broeken, warme truien, zwemkleding, wandelschoenen, slippers en een regenjas
  • Een kaart of atlas van Australië – handig om routes uit te stippelen
  • Eigen medicijnen
  • Je foto- of videocamera
  • Een rugzak of andere tas – komt altijd van pas als je een activiteit gaat ondernemen

Ga je bijna op reis naar Australië of wil je een reis plannen? Kijk dan zeker eens naar bovenstaande tips en checklist. Met de paklijst heb je een groot deel van je koffers al gevuld en door de checklist weet jij wat je moet regelen voor jouw reis door Australië!

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>