Gambia - the Smiling Coast of Africa

Feestdagen Gambia

Het islamitisch Nieuwjaar, het offerfeest wanneer overal schapen worden geslacht, het Suikerfeest aan het eind van de Ramadan, de geboortedag van Mohammed (1 december) en de hemelvaart van Mohammed. En natuurlijk wordt ook de Ramadan in ere gehouden, waar je overigens in de service bewonderenswaardig weinig van merkt. Hoewel de meeste medewerkers in hotels en restaurants zelf niet mogen eten en drinken wordt de service goedgehumeurd voortgezet.

Bijzonder is dat met Kerst moslims te gast zijn bij christenen, die alcohol en varkensvlees apart houden en de moslim mee laten delen in de feestmaaltijden. En dat christenen ook meedelen in het schapenvlees tijdens het offerfeest.

Fanalparades

Gedurende de tijd van Kerst tot Nieuwjaar zijn er ook dansgroepen en acrobaten actief en worden er, vooral in Banjul Fanalparades gehouden. Fanals zijn modelboten van bamboe overtrokken met wit papier, van binnen versierd met kaarsen of lichtjes. De boten worden op wielen geplaatst en in en feestelijke optocht door de straten getrokken.

Nationale feestdagen

  • 18 februari onafhankelijkheidsdag: de Nationale Dag van Gambia. 18 februari 1965 is de dag dat Gambia onafhankelijk werd. Onder de vlag van het Britse Gemenebest als onafhankelijk met de Britse koningin als staatshoofd
  • 1 mei: Dag van de arbeid
  • 22 juli: Dag van de Revolutie

Festivals Gambia

De twee bekende festivals die in Gambia worden gehouden zijn het Kartong festival (Kartong), een feest van lokale en internationale muziek en cultuur om de lokale tradities en leefstijlen te versterken. En het Roots Festival (Bakau), een festival dat eens in de twee jaar wordt gehouden ter nagedachtenis aan het slavenverleden.

Latest posts by Dionne (see all)