Sulawesi: kalksteengrotten en dodenrituelen

Indonesië wordt ook weleens ‘de gordel van smaragd’ genoemd en dat is niet voor niets. De archipel telt in totaal zo’n 17.000 eilanden en elk plekje is weer anders. Ben je al vaker in Indonesië geweest of ben je op zoek naar iets anders dan de geijkte eilanden Sumatra, Java of Bali? Plan dan een reis naar Sulawesi.

Sulawesi, het derde grootste eiland van de Indonesische archipel ligt ten noorden van Bali en kenmerkt zich door uitgestrekte rijstvelden, traditionele bevolkingsgroepen en witte stranden. Vlieg naar de internationale luchthaven van Makassar en maak kennis met het andere Indonesië. De reisspecialisten van Riksja Indonesië delen hun tips.

Hollandse glorie in Makassar

Start je rondreis in hoofdstad Makassar. Het is een drukke stad waar toeterende tuktuks en moskeeën het straatbeeld bepalen. Overal komt de geur van verse pisang goreng je tegemoet. We raden je zeker aan om ’s avonds over de boulevard te slenteren en te genieten van de zonsondergang. Wandelend langs de haven zie je hoe vissersboten af en aan varen om de vers gevangen vis aan wal te brengen. Ben je een echte visliefhebber? Dan is de straat Pantai Losai the place to eat. Lokale warungs stallen de dagvangst uit en de vis wordt voor je neus bereid. Het gerecht Coto Makassar is een lokale specialiteit. Vergeet geen verse fruitshake te bestellen voor de dorst, want pittig is het zeker!

Heb je wat langer de tijd? Blijf dan een nachtje langer in de hoofdstad en verken de omgeving. Net buiten de stad ligt een van de grootste karstgebieden ter wereld, waar niet al te lang geleden een bijzondere ontdekking werd gedaan. In de kalksteenrotsen bevinden zich grotten met tekeningen die 40.000 jaar oud zijn, de oudste ter wereld. Peddelend in een kajak over het water geniet je van de rust en spot je tientallen kleurrijke vlinders.

Bantimurung Bulusaraung National Park

Net buiten Makassar ligt een van de grootste karstgebieden ter wereld

Traditionele Tana Toraja’s

Vanaf Makassar rijd je in ongeveer negen uur naar Rantepao. In de groene binnenlanden van Sulawesi ligt het rijk van de Tana Toraja’s, letterlijk vertaald ‘het land van de mensen en bergen’. De Tana Toraja’s leven in kleurrijke zadeldakhuizen en zijn vooral bekend om de uitgebreide dodenvereringsrituelen. Tijdens de ceremonie -die een week kan duren- worden buffels geslacht en wordt het leven gevierd. Hoe meer buffels, hoe hoger de status van de overledene is. Het lichaam ligt gebalsemd in huis en wordt net zolang bewaard tot er voldoende geld is gespaard voor de ceremonie. Meer hierover kun je lezen in het verhaal over de begrafenisceremonie die wij meemaakten in Toraja-land.

dodenvereringsrituelen Tana Toraja’s

Tijdens de dodenvereringsrituelen van de Tana Toraja’s worden buffels geslacht en wordt het leven gevierd

Op de thee in een drijvend dorp

Verlaat Rantepao en reis in ongeveer zes uur naar het Tempe-meer, net buiten Sengkang. Het meer is normaliter al gigantisch, maar wist je dat het tijdens de moessonperiode wel dertig keer zo groot wordt? Stap in een houten bootje en vaar naar een van de huisjes op palen. Een inwoner zal je in gebrekkig Engels vertellen over haar leven op het water. Onder het genot van een kopje thee kun je zien hoe vissers in de verte de vangst binnen halen. Kinderen liggen te spetteren in het water en hebben de grootste pret. Langzaam kleurt de horizon oranje en zakt de zon achter het riet. Het duurt niet lang voordat het voelt als thuis.

gastvrij sulawesi


riksja indonesieWil jij ook het ongerepte Sulawesi ontdekken? Bovenstaande tips zijn samengesteld door de reisspecialisten van Riksja Indonesië, onderdeel van Riksja Travel. Zij hebben zelf door het land gereisd en adviseren je uit eigen ervaring.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>