Indonesië – Zoveel keuze ..

De grootste eilandstaat ter wereld, waar ga je dan toch heen? Bali? Sumatra? Java? Flores? Het wordt je niet gemakkelijk gemaakt. Drie jaar geleden maakte ik een reis naar Indonesië en één eiland in het bijzonder heeft mijn hart gestolen. Ook al is het een tijd geleden dat ik in de helderblauwe wateren zwom, het is nooit te laat om jou enthousiast te maken voor een reisje richting Sulawesi.

De boottocht

De boottocht

Sulawesi

Neem tijd om het eiland te ontdekken, Sulawesi is een van de grotere eilanden van Indonesië en de mooiste plekjes zijn het moeilijkst te bereiken. Samen met een vriendin die ik ontmoet in Java zijn we in voor een avontuur en stappen we in het vliegtuig naar Manado, een stad in het noordelijkste puntje. In Manado is er net zoveel te doen als in Almelo; het licht springt op rood, het licht springt op groen. Maar vanuit Manado kun je gemakkelijk naar Bunaken, een snorkelparadijs met dodelijke vissen en veel te veel zandvliegen.

Vanuit Manado hosselen we een chauffeur die ons met een sneltreinvaart en geen slaap naar Gorontalo brengt. Nog nooit heb ik zoveel gepimpte tuktuks bij elkaar gezien als daar, de kerstboom is er niets bij. Een eind buiten de stad gaat er een boot naar de Togeans. De lift vanuit Gorontalo delen we met een stel Zwitsers en krijgt een leuke wending. We stoppen in een afgelegen dorpje voor een plaspauze, vervolgens staan we in een schuurtje met 20 pubers te dansen op hits uit de jaren ’90. Na een tiental dansjes proppen we ons weer in de auto om de rest van de nacht in de haven door te brengen.


Onze kapitein

Onze kapitein

Het onverwachte feestje

Het onverwachte feestje

De Togean-eilanden

De boot brengt ons naar het eiland Dolong, vanuit daar is het handje-klap-gepingel voor nieuw vervoer. Dat vervoer is een houten bootje met een dakje en twee lange balken aan de zijkant voor het evenwicht. Dit zal ons vervoer rondom de Togeans blijven omdat er simpelweg niets anders is. De Togeans zijn zo indrukwekkend dat er niet genoeg woorden zijn om te beschrijven hoe mooi, prachtig en perfect het is.

We verblijven op verschillende eilandjes, ontdekken de cultuur en zakken door een meterslange houten brug. Wij betalen voor spijkers en de benodigde sigaretten, vooral het laatste blijkt erg belangrijk tijdens het opbouwen van de brug.

De Togeans en de beruchte brug

De Togeans en de beruchte brug

Door de brug gezakt...

Door de brug gezakt…

De Togeans staan bekend als het duikparadijs en ik kan het niet laten om mijn PADI te halen. Ik verblijf ongeveer een week op Kadidiri, op dit eiland kun je in een paar minuten het strand op en neer lopen. Zo ’groot’ is het. We nemen duiklessen bij Black Marlin Dive Centre. De rekening liep in de miljoenen Rupiah maar was het meer dan waard (inclusief slapen en eten).

De duikklasjes zijn klein, de begeleiding erg goed en de onderwaterwereld is adembenemend: kleurenscala aan gekleurde visjes, koralen en gekke wezentjes. Met een bootje worden we gedropt in de open zee, onder het oppervlak is het een drukte van belang en voelt het alsof ik mag figureren in Finding Nemo.

Una Una, Lunch op een onbewoond eiland tijdens een duikdagje

Una Una, Lunch op een onbewoond eiland tijdens een duikdagje

Vakantie Sulawesi

Vakantie Sulawesi

Zo helder!

Zo helder!

Maar er is meer te beleven in Sulawesi.

Toraja-land

Met pijn in het hart verlaten we de eilandjes en zakken we langzaam verder richting het zuiden. Een prachtige rit die ons brengt naar Rantepao, vanuit hier ontdekken we Tana Toraja. Een gebied dat bekend staat om zijn uitgebreide uitvaartrituelen. Zo zijn er grotten en ‘hanging graves’ te bezoeken en kun je op bezoek bij families waar een overledene wordt ‘bewaard’ totdat er genoeg geld is om een begrafenis te organiseren. Met ‘genoeg geld’ wordt de hoeveelheid buffels bedoeld.

In Tana Toraja heb ik een begrafenisceremonie mogen bijwonen. De overledene ligt opgebaard en de ‘gasten’ eten en drinken met z’n allen rondom een open plek. Op deze open plek worden de buffels en varkens geofferd (met veel gedans doodgestoken), de dieren bloeden dood en worden ter plekke gevild. Je eetlust verdwijnt als sneeuw voor de zon. Wanneer de begrafenis is afgelopen, lopen de gasten met een plastic tasje vol buffel naar huis.

Het leven draait hier om de dood en het is ongelooflijk bijzonder om in Tana Toraja de cultuur van zo dichtbij mee te maken. Word je niet heel erg enthousiast van bloederige ceremonies en grotten met skeletten? Maak er toch een stop want de natuur is er ook prachtig.

Begrafenis ceremonie

Begrafenis ceremonie

Begrafenis ceremonie

Begrafenis ceremonie

De buffels

De buffels

Zo vervoer je een varkentje..

Zo vervoer je een varkentje..

Foto’s: Roman Hertler en tekst: Enneke Vaags

Team Reishonger
Follow us
 1. Hoi Enneke,

  Ik heb zelf meer dan een jaar in Indonesië gewoond en ook een korte vakantie in Sulawesi gehad. Mijn hart heeft het eiland ook gestolen. Helaas ik heb ik de Togean Islands niet kunnen doen, dat bewaren we voor de volgende keer.

  De markt in Tomohon, een dorpje in het noordelijkste puntje van Sumatra, vlakbij de haven waar je naar Manado gaat is ook aan te raden. Het is een extreme market, en dus niet aan te raden voor degene met een zwakke maag. Ze verkopen er werkelijk alles: honden, katten, slangen, vleermuizen, en ze slachten deze dieren ter plekke. Heel anders dan onze cultuur en je zult zeker even een knop om moeten zetten, maar lokaler dan dat zul je niet snel vinden. En de mensen waren super vriendelijk en behulpzaam!

  Groetjes Evy

 2. Sanne zegt:

  Hii!
  Wij willen in sept/okt 2,5 week naar Indonesië en twijfelen op dit moment nog vooral tussen flores en sulawesi. Deze spreken ons beide aan omdat ze wat minder toeristisch zijn dan bijv Bali. We houden van mooie natuur,
  Authentieke plekjes en snorkelen. Wat zou jij adviseren voor een vakantie van 2,5 week? Sulawesi is natuurlijk een stuk groter en we kunnen we dan sowieso niet alles bezoeken, is er een bepaald deel van het eiland dat je dan zou aanraden? En welk eiland is het makkelijkst zelfstandig te bereizen?
  Alvast bedankt! Groetjes Sanne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>