Indonesië wordt steeds geliefder bij backpackers. Volgens Visit Indonesia komt dat omdat backpackers met hun flexibele stijl van reizen makkelijk en snel van het ene naar het andere eiland hoppen. Er is namelijk meer dan het overbekende Java en Bali.

Backpacken in Indonesië

Indonesië is een echt backpackland

Indonesië heeft zowel voor de beginnende backpacker als voor de ervaren avonturier nog ontelbaar veel verborgen paradijsjes en kleine eilanden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Het land bestaat uit meer dan 15.000 grote en kleine tropische eilanden, gelegen tussen de continenten Australië en Azië.

Indonesië voor de beginnende backpacker

Het eilandje Samosir in Sumatra: zo is in het noorden van Sumatra het eiland Samosir, midden in het Tobameer, een populaire backpackersbestemming. Het Tobameer is een helder blauwgroen kratermeer, ontstaan na een vulkaanuitbarsting. Het schiereiland Samosir is het hart van de traditionele stammen (de Bataks) en geliefd om zijn historie en prachtige uitzichten. Deze plaats hoort naar mijn mening tot een van de hoogtepunten van Sumatra.

Een batak huis op Samosir in het Tobameer

Samosir is goed te combineren met Bukit Lawang of West-Sumatra (Bukittinggi) voor een ontmoeting met de Minangkabauers. Het Gunung Leuser National Park bij Bukit Lawang is een tropisch woud waar de orang oetans in het wild leven, maar toch in een beschermde omgeving. In het reservaat ligt het Bohorok Orang Utan Center, het rehabilitatiecentrum voor orang oetans. De in gevangenschap gezeten Orang oetans worden hier voorbereid op hun terugkeer in het wild. Sumatra is ongerept, avontuurlijk en goed te combineren met de eilanden Java en/of Bali. Ook zeker een bezoek waard is het meest noordelijke puntje van Sumatra, het eiland Weh (Pulau Weh). De witte zandstranden en helderblauwe zee maken het een fantastische plek om te relaxen, duiken en snorkelen.

Hotspots voor surfers: Pelabuhan Ratu Beach in het West-Javaanse Sukabumi, is de afgelopen jaren een groeiende spot geworden onder surfers. De ligging aan de Indische Oceaan zorgt ervoor dat de golven hoogtes kunnen bereiken van 3 tot 5 meter. Het hele gebied rond het strand is met zijn steile, beboste heuvels en lange palmstranden een prachtige locatie. Ook het toeristische Kuta op Bali en Senggigi Beach op Lombok zijn door de hoge golven een trekpleister voor surfers.

De Gili’s: backpackers die in zijn voor een feestje mogen de Gili eilanden zeker niet missen. Het zijn drie paradijselijke koraaleilanden voor de kust van Lombok. Het hoofdeiland, Gili Trawangan, staat bekend als de place-to-be voor feestgangers. Reizigers feesten hier een paar dagen en genieten van de prachtige stranden en de mooie onderwaterwereld. Er is altijd wel een café of bar tot diep in de nacht geopend. Op de andere twee Gili eilanden, Gili Meno en Gili Air, lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan: geen internet, geen pinautomaten, geen auto’s en geen buren.

Vanaf Gili Trawangan vertrekken er dagelijks boten naar Komodo, het eiland van de draken. Het Komodo National Park is wereldberoemd vanwege de komodovaranen. Het is de oudste diersoort ter wereld. Vanwege hun agressieve gedrag en verschijning worden ze ook wel “Komodo dragons” ofwel Komodo draken genoemd. Je kan Gili dus ideaal combineren met een bezoek aan de prachtige onbedorven Sunda eilanden. Hierbij ontdek je het authentieke, minder bereisde deel van Indonesië. Dit gebied telt meer dan vijfhonderd eilanden, waarvan vele niet eens een naam hebben. De bekende eilanden van dit gebied “Nusa Tenggara” (de kleine Sunda-eilanden) zijn Flores, Timor, Rinca, Komodo, Sumbawa, Lombok en Bali.

Ideaal voor avontuurlijke reizigers

Borneo: de meer ervaren backpacker die op zoek is naar avontuur moet zeker met zijn rugzak richting Kalimantan, het Indonesische deel van Borneo. Hier zijn verschillende nationale parken te bezoeken en is er de mogelijkheid om voor langere tijd door de jungle te trekken. Het is een van de weinige plekken op aarde waar nog orang oetans in het wild leven. Hier vind je het echte authentieke Indonesië met moeilijk doordringbaar tropisch regenwoud. Een van de weinige manieren om door Kalimantan te reizen is met een boot over de vele rivieren. In het binnenland leven nog de Dayaks (deze stam is beter bekend als de “koppensnellers”) hun traditionele leven in longhouses. Wil jij Borneo ook ervaren? Local Mike helpt je met het samenstellen van je ideale reis op Borneo.

Een klotok bootje op KalimantanEen jonge orang oetan op Borneo

Wij zijn net terug van een fantastische driedaagse trip op een bootje door Tanjung Puting NP, een groot park, opgericht ter bescherming van de orang oetans. We vlogen als enige toerist met wat locals (en een hoop hanen) van Surabaya naar Pangkalan Bun Airport en zijn met een gids mee geweest op een traditionele houten klotok. Een deel van de orang oetans heeft vroeger in gevangenschap geleefd en wordt bijgevoerd op speciale voederplaatsen. Zo heb je dus zekerheid dat je ze gaat ontmoeten!

Sulawesi: het voormalige Celebes schijnt ook een echt droomeiland te zijn. Op het ongerepte eiland vind je hoge bergen, overdadige tropische natuur, prachtige rijstvelden, groene bamboebossen, schitterende meren, vulkanen, warmwaterbronnen… En je kunt er kennis maken met de vele etnische groepen als de Toraja’s, Buginezen en Minahasa’s. De Toraja hebben indrukwekkende rituelen en prachtige Tongkonan huizen. Niet veel toeristen bezoeken dit fascinerende eiland, dus het kan zijn dat je een paar nachten vrij eenvoudig slaapt.

Op Sulawesi kun je kennis maken met de animistische godsdienst van de Toraja, gekenmerkt door dodenpoppen in rotswanden en rotsgraven, indrukwekkende begrafenisrituelen, tau tau poppen en de prachtige Tongkonan huizen.

Op Sulawesi kun je kennis maken met de animistische godsdienst van de Toraja, gekenmerkt door dodenpoppen in rotswanden en rotsgraven, indrukwekkende begrafenisrituelen, tau tau poppen en de prachtige Tongkonan huizen.

True adventure!

Nieuw Guinea is het op een na grootste eiland ter wereld en het is een van de meest afgelegen en primitieve plaatsen op aarde. In de binnenlanden van West Papua (het voormalige Irian Jaya) zijn hoge bergen met dicht oerwoud, waardoor de mensen hun unieke cultuur lange tijd hebben behouden. Er worden op Nieuw Guinea zo’n 800 talen gesproken, omdat het ruige terrein ervoor zorgde dat mensen weinig contact hadden met de naastliggende dorpen.

Pas in 1938 werd de Baliemvallei ontdekt. De bewoners, Dani en Lani-volken, leefden toen nog in het stenen tijdperk. Het leven van de Dani’s en Lani’s is sinds die tijd echter nauwelijks veranderd. Hun dorpen bestaan uit ommuurde compounds, waarin zich een kookhut, een mannen- en een vrouwenhuis en een varkensstal bevinden. Mannen lopen, op een peniskoker (horim) na, soms nog naakt en de vrouwen dragen slechts een grasrokje en een gehaakt boodschappennet op de rug. De kinderen zijn over het algemeen naakt, alhoewel jongetjes vaak een touwtje om hun middel dragen. Een trekking door dit gebied is een waar avontuur!

Indonesië is een echt backpackland

Naast de overweldigende natuur en relaxte sfeer maken ook de lage prijzen Indonesië enorm aantrekkelijk voor backpackers. Een maaltijd met nasi kost makkelijk vijftig cent en overnachten kan al vanaf vijf euro. Voor de backpackers is er een groot aanbod aan goedkope accommodaties zoals hostels of leuke basic hutjes. Als backpacker is het in Indonesië relatief makkelijk om een bezoek aan verschillende hotspots te brengen. Om van het ene naar het andere eiland te hoppen kan het beste een ferry of binnenlandse vlucht genomen worden. Voor vervoer op een eiland zelf is het openbaar vervoer of een taxi aan te raden.

Vanuit Nederland is Indonesië onder meer bereikbaar met KLM (via Singapore of Kuala Lumpur), Garuda Indonesia (via Dubai), Cathay Pacific (via Hong Kong), Singapore Air (via Singapore) en Malaysian Air (via Kuala Lumpur). Liever een stop halverwege? Tegenwoordig kun je ook via Dubai met Emirates, via Doha met Qatar Airways of via Abu Dhabi met Etihad Airways. Wil je via Guangzhou kies je voor China Southern of reis via Istanbul met Turkish Airlines.

Local Evy kan je helpen om je ultieme reis door Indonesië samen te stellen.

Martijn
  1. Reisverzekering zegt:

    Mooi geschreven, erg mooie foto’s ook, vooral die Tongkonan huizen zou ik graag een keer willen zien.

  2. Hallo!

    Ik vroeg mij af hoelang je over het noorden in Sumatra hebt gedaan met de plaatsen die je benoemt in dit artikel? Over 1,5 maand ga ik er heen en ben benieuwd hoelang je er over hebt gedaan. Dankjewel!

  3. Hoi Renate,

    Wat een geweldig vooruitzicht! Hoe lang ga je? En alleen naar Sumatra, of combineer je het met andere eilanden?

    Voor elke bestemming die je aandoet, zou ik zeker 2 nachten uittrekken. Er zijn oneindig veel prima keuzes te maken, maar ik kan je twee leuke opties geven. Afhankelijk van hoe je de reis indeelt, zou ik ervoor kiezen te vliegen op Medan. Als je als relaxte afsluiting van je reis op een eiland in het noorden wil verblijven, kun je het best vanaf Medan eerst naar Samosir gaan, dan naar Bukit Lawang en dan richting Weh Island reizen. Terug vlieg je dan vanaf Banda Atjeh. Hiervoor heb je minimaal(!) 7 dagen nodig. Wil je afsluiten in het westen en kies je voor Cubadak eiland (om maar iets te noemen), dan kun je beter eerst naar Bukit Lawang gaan, dan naar Samosir en dan via Sipirok en Bukittinggi naar Padang. Hiervoor heb je minimaal(!) 11 dagen nodig.

    Rondreis noord-Sumatra
    Vanaf de luchthaven van Medan naar Parapat is een rit van zo’n 5 uur, voordat je bij de ferry naar Samosir aankomt. Handiger is om voor 1 of 2 nachten een tussenstop in te lassen in Berastagi, van waar je de Sibayak vulkaan kan beklimmen; een avontuurlijke, pittige tocht. Je reis naar het schiereiland Samosir is daarna nog maar een kort stukje. Over de route van Samosir naar Bukit Lawang doe je zo’n 7 uur. Op 4 uur afstand van Bukit Lawang kun je bij Tangkahan verder de jungle intrekken voor een avontuurlijke trektocht met olifanten. Dit gebied wordt ook wel ‘het verborgen paradijs’ genoemd en is ook zeker de moeite waard. Als je al deze plaatsen, die naar mijn mening tot de hoogtepunten van Sumatra behoren, mee wilt pakken, zou ik er ook zeker anderhalve week voor uittrekken, liefst meer.

    Rondreis noord- en west-Sumatra
    Reis je richting het westen, kun je vanaf de luchthaven van Medan beter eerst naar Bukit Lawang gaan. Dan heb je een rit van een uur of 3 voor de boeg door een exotische omgeving. Vanuit Buking Lawang naar Samosir is een aardig lange rit van 7 uur over slingerwegen en door een mooi groen landschap. Je reist dan naar Parapat, waar je op de ferry naar Tuk Tuk op Samosir stapt. Ook hier kun je natuurlijk kiezen om eerst naar Tangkahan te gaan, en dan via een tussenstop in Berastagi naar Samosir. Na Samosir kun je bijvoorbeeld via Sipirok (8 à 9 uur rijden) naar Bukittinggi (ook een flinke reis waarbij je de evenaar passeert) voor een kennismaking met de Minangkabause cultuur, een traditionele en heel interessante bevolkingsgroep. Vanaf Bukittinggi reis je naar Padang, om naar een van de eilanden voor de kust te vertrekken, of om een vlucht naar Jakarta of Denpasar te nemen.

  4. Hi Dionne,

    Dankjewel voor je uitgebreide antwoord hier heb ik heel veel aan! Ik ga totaal 7 weken naar Indonesië. Ik zit er dus aan te denken om bijna twee weken naar Sumatra te gaan. En dan heb ik vijf weken voor Jakarta, Bali, Lombok en misschien Gili eilanden. Ik vlieg in ieder geval vanaf Bali weer terug. Als ik het zo hoor ga ik voor de rondreis noord Sumatra zodat ik genoeg tij heb op alle plekken. Ik ga er even een nachtje over slapen :).

    Mocht je nog andere tips hebben dan hoor ik het graag! Ik ga in ieder geval binnenkort de rest van je site lezen. (Ik zit nu in Cambodja dus inlezen verspreid ik over momenten wanneer ik even niks te doen heb). Bedankt!!

  5. robin elise zegt:

    Hoi!
    As zomer willen mijn vriend en ik 3,5 week naar indonesie. We hebben allebei nog nooit eerder gebackpackt maar zijn wel erg avontuurlijk ingesteld. Wij zouden heel graag wat typische Indonesische tempels, rijst velden, jungle/orang oetans en een stukje bounty eilanden zien. We willen graag zelf onze tijd indelen en geen kant en klare pakketten kopen bij reisorganisaties, maar tips voor hoeveel we kunnen zien en een handige route zijn meer dan welkom! Ik hoop dat jij met jou ervaren oog er wat meer informaties over kunt/wilt geven. Super bedankt, Robin Elise

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>