Surfen in Sri Lanka

Ben jij beginner in surfen, intermediate of advanced? Sri Lanka is hoe dan ook de plek voor jou. De oost- en westkust van dit veelzijdige land bieden verschillende langgerekte stranden en mooie baaien die geschikt zijn voor alle surfniveaus. De route die je aflegt van de ene surfspot naar de andere, leidt je ook nog eens door geweldige, groene landschappen en laat je kennismaken met de gastvrije cultuur die heerst in Sri Lanka.

Ella Rock beklimmen

Sri Lanka – getting around

Wist je dat je in Sri Lanka je eigen tuktuk kunt huren? Op deze manier ben je zo vrij als een vogel en kun je door het land bewegen op je eigen reistempo. Ideaal voor wanneer je niet te veel vooruit wilt plannen en wel rekening wilt houden met de weerberichten zodat je overal optimaal kunt genieten van het surfleven. Go with the flow! Als je nogal gehecht bent aan je eigen surfboard, kun je overwegen om deze mee te nemen en bovenop de tuktuk te bevestigen.

Ben je juist op zoek naar een meer budgetvriendelijke optie? Huur dan ter plaatse steeds een board en kies voor het openbaar vervoer, wat je per uur reizen nog geen hele euro kost. Bonus: een busrit of treinreis trakteert je ook nog eens op prachtige uitzichten. Bussen rijden elke tien minuten langs de hoofdweg waar je je hand uitsteekt om ze aan te houden. Je kunt hierbij ook hulp van een local inschakelen. Op deze manier kun je ook direct een eerlijke prijs afspreken, want de penningmeester in de bus kan in de blauwe en roze bussen nog wel eens een te hoge prijs vragen aan toeristen. De rode bussen worden bestuurd door chauffeurs die werken voor de overheid en hier kun je dus een vaste prijs verwachten. De bussen zitten wel vaak overvol dus zorgen voor de ultieme local experience.

Solid tuktuk

train Nuwara Eliya to Ella

When to go?

In Sri Lanka kun je eigenlijk het hele jaar door prima terecht voor een goede surfvakantie. De weerberichten zijn niet altijd (of eigenlijk: vaak niet) accuraat, vooral als het gaat om wanneer er regen gaat vallen of wanneer je een onweersbui kunt verwachten. Vanaf de maand september is de kans groot dat je af en toe wat regen op je dak krijgt. Maar hey, nat word je toch. Al kun je in deze maand ook perfect gaan voor een surfavontuur in Sri Lanka, want de temperaturen blijven behagelijk. Voor veel surfers is deze optie misschien juist een uitkomst in vergelijking met golven pakken in het hoogseizoen. Er zitten dan namelijk aanzienlijk minder surfers in the line-up op een golf te azen, de accommodaties zijn nergens volgeboekt en golven zijn er hoe dan ook.

Solid Surf House - silent beach Sri Lanka

Where to go?

De locatie die je kiest moet als beginner alles te maken hebben met het niveau van de golven, maar ook met de ondergrond waar je zonder twijfel letterlijk regelmatig op zal stuiten. Zo heb je in Weligama een toegankelijke baai voor beginners met een zogeheten beach-break. Een ondergrond waarbij je na een stuntelige poging of juist een geslaagde actie veilig op het zand landt en niet op het rif of koraal klapt. Populaire spots om te gaan surfen zijn in het oosten Trincomalee en Arugambay. in het zuiden zijn Hirikiteya en Weligama hot and happening. Er zijn natuurlijk nog veel meer geweldige opties en hidden gems te vinden die je ook gewoon even kunt checken om de pro’s aan het werk te zien.

Hiriketiya Beach: surfparadijs van Sri Lanka (Dikwella)

Hiriketiya Beach: surfparadijs van Sri Lanka (Dikwella)

Losse surflessen of surfcamp?

Leren surfen is fantastisch en geeft je iedere keer een kick wanneer je weer een klein beetje progressie maakt. Vooral wanneer je instructeur deze overwinning enthousiast met je viert. Losse lessen kun je ter plaatse op het strand regelen bij een organisatie die altijd klaar is voor een paar uurtjes actie met jou. Wil je graag in korte tijd veel leren of je skills grondig bijschaven? Ga dan lekker op een surfcamp waarbij je elke dag twee keer het water op gaat en tussendoor lekker kunt chillen met medesurfers.

Surf Camp Sri Lanka | Weligama - Solid Surf House

Surfen in Sri Lanka

Wij konden tijdens onze reis door Sri Lanka een week terecht om te surfen bij Solid Surf House in Weligama. Een prachtige parel die je niet alleen goede surflessen biedt, maar ook een paradijselijke plek met geweldig, vriendelijk personeel. Precies wat je nodig hebt tijdens de inspannende dagen rondom het surfen. Op het moment dat je de poorten van deze oase binnenstapt, voel je direct de chille vibe en word je warm ontvangen.

Solid Surf House

Er zijn lekkere plekken om te relaxen, er is een heerlijk zwembad, de kamers zijn prachtig en brandschoon en het eten is met een mix van lokaal en Westerse opties echt to die for! Tijdens je verblijf hier wordt er door de vriendelijke huischef gezorgd voor een uitgebreid ontbijt en diner. Dagelijks kun je inschrijven om mee te eten van de stafflunch voor maar 1000 rupees, wat neerkomt op nog geen drie euro. Deze lunch bestaat vaak uit rijst en drie verschillende currys. Een aanrader voor als je tussen de surfsessies door de deur niet meer uit wilt en zo ook nog tijd genoeg over hebt om bij het zwembad te chillen.

Solid Surf House Weligama

Surfcamp @ Solid Surf House

Wat deze plek uniek maakt is niet alleen de setup en ambiance, maar ook het programma dat wekelijks wordt aangeboden. Zo kun je bijvoorbeeld elke week een keer oefenen met surfskaten onder begeleiding van een van de surfinstructeurs. Ook is er een videobegeleidingsmoment waarop ieders surfskills onder de loep worden genomen. Dit in combinatie met een stukje theorie zorgt ervoor dat je steeds meer know how krijgt over het surfen en er wellicht op het water je voordeel mee kunt doen.

solid surf house theory swimmingpool

Niet onbelangrijk is dat er twee vaste avonden zijn per week waarop alle surfcamps in de regio naar The Doctor’s House of Tiki bar gaan. Twee toffe bars om tot in de late uurtjes even de spiertjes los te dansen. Bij beide kun je vooraf of ‘s middags overigens ook terecht voor heerlijke gerechten.

Een andere manier om de stijve spieren weer wat losser te maken en tegelijkertijd wat rust te pakken, is het meedoen aan de yogalessen. Minimaal een keer per dag kun je bij deze les aansluiten die voor absoluut iedereen toegankelijk is.

Een surfcamp kan best een hap uit je budget zijn, maar je krijgt er hier wel veel luxe en gezelligheid voor terug. Bij Solid Surf House verlopen de verschillende werkzaamheden van het personeel als een geoliede machine. Surfmaterialen liggen voor je klaar, de instructeurs vertellen precies wat er van je wordt verwacht, het vervoer van en naar het strand met de tuktuks is top geregeld. Geen zorgen dus. Alleen maar surfen, chillen en genieten!

Surfen in Sri Lanka met Solid Surf House

Surf’s up!

Time to catch some waves! Je hebt je gear op orde: een passend surfboard (je instructeur vertelt je welke je nodig hebt), leash, surf rash shirt en eventueel een legging om je huid te beschermen tegen beschadigingen door een softdeck board (voor beginners een mega aanrader). Samen met je instructeur en mede campsurfers vertrek je vanuit Solid Surf house in de tuktuks die voor je klaarstaan naar de baai van Weligama. Je lessen beginnen op het strand met een korte warming-up door middel van wat stretchoefeningen. Vervolgens werk je aan je pop-up op je board en krijg je wat instructies over hoe je in het water te werk moet gaan. Na elke ontwikkeling die je doormaakt, zal je instructeur aangeven voor welke vervolgstap je klaar bent.

Demonstratieve instructie over onder andere the turtle roll en duckdive

Demonstratieve instructie over onder andere the turtle roll en duckdive

surfles weligama

surfspot weligama beach

Surfen in Sri Lanka

surfles sri lanka

Wat surflessen zo leuk maakt is de rush die je krijgt bij elke nieuwe prestatie. Zoals het pakken van je eerste golf, op een hardboard mogen surfen of gepromoveerd worden om mee te mogen in the line-up. Kleine stapjes kun je al vrij snel maken, waardoor je motivatie hoog blijft. Het is fysiek wel hard werken, maar het is de spierpijn en alle happen zout water meer dan waard.

Bij terugkomst in het surfhuis spoel je het zand van je board en van jezelf af, waarna je lekker in het zwembad plonst en met je medesurfers een balletje kunt hooghouden. Wat een leven!

See you in the surf!

Solid Board beach

Kyra
Laatste berichten van Kyra (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>