Tuktukkend door Sri Lanka

Sri Lanka, de parel van de Indische oceaan, is een eiland zo groot als Nederland en België bij elkaar en biedt plaats aan ruim 22 miljoen inwoners. Sommige plaatsen, zoals de hoofdstad Colombo, zijn zo dicht bevolkt dat je het idee krijgt dat je in India bent beland. Op de wegen moet je oppassen voor overstekende koeien en straathonden, op tweebaanswegen rijden vijf auto’s, bussen en tuktuk’s naast elkaar en als iemand toetert kan je hem maar beter voor laten gaan, want toeteren betekent voorrang nemen.

Tuktukkend door Sri Lanka

De drukke hoofdstraat in Negombo

 

Tuktukkend door Sri Lanka: the adventure begins

Vanaf het vliegveld in Negombo begint je reis, het goedkoopst per bus en trein. Echter, ga je voor een echt avontuur, dan kan je met een internationaal rijbewijs zelf een tuktuk huren. Vanuit Negombo gaat je eerste rijles direct door het drukste India-achtige Colombo, waar je het beste na de ochtendspits aan kunt beginnen. In drie uur tijd tuk je dwars door de hoofdstad in één ruk door naar de junglestranden van de zuidwestkust. Vergeet jezelf onderweg niet te trakteren op een heerlijk verse kokosnoot of een hartige roti! Het is ook avontuurlijk om je reis samen met een local te organiseren, zoals met lokale reisexpert Nipun.

Jungle-strand in Hikkaduwa

Het junglestrand van Hikkaduwa

Om je reis afwisselend te maken kan je van de kust landinwaarts gaan en het Sinharaja Rainforest bezoeken, waar je een wandeling met een gids kunt maken en verschillende apen, vogels, reptielen en insecten kunt spotten.


Iguana in het Sinharaja regenwoud

Een iguana, gespot door onze gids

Bij Hikkaduwa kan je de enige maansteen mijn ter wereld te bezoeken en mag je zelfs meehelpen in het proces. Uiteraard is er een shop waar je jezelf kunt trakteren op een prachtig sieraad. Even verderop ligt ook de havenstad Galle, waar je het oude fort kunt bezoeken uit de bezettingstijd van de Nederlanders in de 17e en 18e eeuw. Na een middagje souvenirs shoppen in het fort kan je heerlijk genieten van een cocktail in één van de trendy bars. Zowel het regenwoud als het oude fort staan op de werelderfgoed-lijst van UNESCO.

Galle

Een kledingwinkel met achterin een verborgen cocktailbar in Galle

Het exotische zuiden

Bijna in het zuiden aangekomen beginnen de golven ruiger te worden en zie je de ene na de andere surfshop. Van Unawatuna tot aan Mirissa Beach kan je met je gehuurde surfboard op je tuktuk op zoek gaan naar de beste golf. Ben je uitgesurft? Rij dan door naar het meest zuidelijke punt van Sri Lanka en bezoek de vuurtoren in Dondra of plof neer op een ligbed voor je cabana op het roze schelpenstrand van Tangalle.

op zoek naar golven aan de zuidkust

Op zoek naar de perfecte golf aan de zuidkust

Indien je tijd genoeg hebt is het bezoeken van Bundala of Yala National Park per jeep een aanrader, waar je grote kans hebt op het spotten van o.a. wilde olifanten en luipaarden. Omdat de meeste nationale parken niet zijn afgezet met een raster, is het ook geen uitzondering om al tuktukkend over de openbare weg een wilde olifant te spotten.

wilde-olifant-langs-de-weg

Een wilde olifant langs de weg naar Ella

Laidback hillcountry

Na dagen van heerlijk in je zwemkleding kokosnoten drinken onder palmbomen wordt het tijd voor Sri Lanka’s Hillcountry. Van de laaglanden met rijstvelden gaat het langzaam over in het bergachtige binnenland. Weggetjes kronkelen urenlang omhoog en omlaag langs de theeplantages, watervallen en dorpjes met een heerlijk klimaat omdat ze boven de 1.000 meter hoogte liggen.

Een erg leuk dorpje om hier te bezoeken is Ella. Dit dorpje, wat uit niet meer dan een hoofdstraat met wat huizen, hotels, cafés en een treinstation bestaat, staat bekend als relaxte backpackersplaats waar je verschillende zelfstandige wandelingen kunt maken. Ze hebben er zelfs een plattegrond waar de wandelingen op gemarkeerd staan (wat uitzonderlijk is in een land waar je zonder gids al vrij snel verdwaald). In Ella heb je twee must-do-hikes. De eerste is de heuvel op naar Little Adam’s Peak. Deze perfecte middagwandeling gaat over een pad langs theeplantages en verder via een rotsblokkentrap de berg op. Bovenaan de berg zijn er twee toppen aan weerszijden met ieder een fantastisch uitzicht over de vallei. Het schijnt dat je, met helder weer, zelfs de vuurtoren van Dondra kunt zien flikkeren. Vergeet vooral je picknickspullen niet mee te nemen tijdens deze wandeling!

Ideale picknickplek op Little adams peak

Ideale picknickplek op de top van Little Adam’s Peak

De andere wandeling is naar Ella’s Rock, gelegen aan de andere kant van de vallei waarbij je, naast het uitzicht op het diepe dal met vergezichten, tevens uitzicht hebt op het dorp en op de toppen van little Adam’s Peak. Aangeraden wordt om deze wandeling in de vroege ochtend te doen vanwege de mist die ‘s morgens rond 10.00 uur al optrekt. Deze wandeling is geen bucket-list-summit qua hoogte, ze is slechts 1.200 meter hoog, maar de hele weg er naar toe maakt de tocht avontuurlijk. Via een spoorlijn, over bruggen, door theeplantages, over een natuurlijke rotsblokkentrap omhoog en uiteindelijk door een bos bereik je de top.

het uitzicht vanaf Ella's Rock

Uitzicht tijdens de wandeling naar Ella’s Rock

Sri Lanka’s Summit

Als je dan toch voor summits gaat neem dan ook de Sri Pada, een kegelvormige berg van 2.243 meter hoog. Het pad bestaat letterlijk uit betonnen traptreden en op de top staat één grote tempel. Dit is de bekendste pelgrimsroute van Sri Lanka, omdat men hier een rots heeft gevonden die wat lijkt op een voetstap. Boeddhisten denken dat dit de voetstap is van Boeddha, christenen denken van Adam en de hindoeïsten denken die van Sita.

monnik bij de heilige tempel op de top van de berg

Een monnik, de enige bewoner van de tempel op Sri Pada

Je begint deze tocht om 2.00 uur ’s nachts en na een zware tocht van drie uur uur trap oplopen word je met trillende kuiten op de top beloond met de mooiste zonsopgang die je ooit hebt gezien. Houd rekening met spierpijn de dagen erna!

Zonsopkomst vanaf de Sri pada

Het welverdiende uitzicht vanaf de top met rechts de schaduw van de tempel

Drukte van Kandy

Zo snel als je gewend bent geraakt aan het éénzijn met de natuur, zo snel wen je weer aan de mensenmassa als je in Sri Lanka’s culturele hoofdstad Kandy aankomt. In deze tussen de heuvels gelegen stad wordt de massa aangetrokken door de Temple of the Tooth. Dit is de heiligste tempel van Sri Lanka, waar een hoektand van Boeddha ligt geborgen. Om de sfeer van deze religie te proeven, kan je een dagelijkse ceremonie bijwonen. De rustigste tijd van de dag is de ochtendceremonie om 5.30 uur, waar je Singalezen kunt zien die een offer brengen aan de monniken en bidden tot Boeddha.

offers-en-gebeden-tijdens-de-ochtend-ceremonie

Offers en gebeden tijdens de ochtendceremonie in de heilige Temple of the Tooth

Wil jij ook op reis naar Sri Lanka?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Sri Lanka in de reisshop.

Margriet
Latest posts by Margriet (see all)
 1. Hallo,
  Ik ga over 2 maanden ook naar sri lanka. Het huren van een eigen tuk tuk voor 3 weken lijkt mij wel iets. Waar heb jij dit gedaan? Goede ervaringen mee?

  • Margriet zegt:

   Hoi Nick, wat leuk dat je ook een tuktuk wilt huren. De vrijheid om overal te stoppen is heerlijk en het maakt je hele reis meteen avontuurlijk! Het vergt echter wel lef, rijden door de drukte in het verkeer is niet vergelijkbaar met ons land! Als je wilt kan ik je in contact brengen met de verhuurder. Stuur dan even je contactgegevens naar info@reishonger.nl t.a.v. Margriet.

 2. karen wolf zegt:

  Mijn man en ik willen waarschijnlijk in november naar Sri Lanka en daar een tuk tuk huren.
  Heb je voor ons een goed adres waar wij een tuk tuk zouden kunnen huren?

 3. Sippie van den Berg zegt:

  Hallo Margriet

  Zag dat jullie Sri Lanka per tuktuk verkend hebben.

  Hebben jullie misschien de route die jullie gereden hebben.
  Wij gaan nl. in november naar Sri Lanka en willen dan ook
  per tuktuk het eiland verkennen.

  Hoop iets van julie te horen.

  • Margriet zegt:

   Beste Sippie,

   Wat leuk dat jullie per tuktuk Sri lanka willen verkennen. Wij hebben de tuktuk gehuurd bij de Airbnb waar we de eerste nacht verbleven in Negombo. Vanuit hier zijn we in zuidelijke richting gaan rijden. Colombo is erg druk, goed opletten hier (Google Maps of Maps.me is een absolute aanrader!). Onder Colombo hebben we de kustlijn gevolgd helemaal tot Kirinda. De nationale parken zijn niet aan te raden om met de tuktuk doorheen te rijden, dus zijn we hier landinwaarts geslagen en via Ella naar Arugam Bay gereden (hier kwamen we een olifant op de weg tegen!). Richting het noorden weer de kust gevolgd naar Trincomalee en vanuit daar landinwaarts richting Kandy en Adam’s Peak gereden. Houd in deze periode goed het weer in de gaten. Dit is in het oosten heel anders dan in het westen. Wij hebben slecht weer gehad in Trincomalee waardoor we daar beperkt waren. Mocht je meer informatie willen, mail gerust even naar info@reishonger.nl t.a.v. Margriet.

 4. Mathieu Latten zegt:

  Hoi Magriet,

  Ik heb het reis verslag gelezen door Sri Lanka met een tuk tuk.

  Aangezien wij over 5 weken gaan heb ik een vraagje over het rijbewijs. Is een internationaal rijbewijs voldoende of heb je dat om laten zetten naar een rijbewijs van daar. En mag je dan met zo’n rijbewijs een tuk tuk rijden, want ik had gelezen op een andere site dat je alleen een tuk tuk mag rijden als je een visum hebt van minimaal 6 maanden en dat je dan ook een klein examen moet afleggen.

  Vooral over het welk rijbewijs je nu nodig hebt is niet echt duidelijk. Misschien dat je ons kunt helpen met jouw ervaring hierin.

  Alvast bedankt,
  Gr. Mathieu Latten

  • Margriet de Visser zegt:

   Beste Mathieu,

   Wat gaaf dat je ook Sri Lanka per tuktuk wilt verkennen! Ik zeg doen! Er zijn inderdaad wisselende verhalen. Wij wisten enkel van het internationale rijbewijs af en onze verhuurder ook. We zijn daarmee gewoon gaan rijden. Tijdens onze vakantie zijn we 2 keer aangehouden en kregen we ook beide keren een ander antwoord. Ene keer mochten we doorrijden na controle en de andere keer kregen we een boete omdat we zogezegd geen tuktuk rijbewijs zouden hebben. De boete à € 20,- moest contant worden voldaan en toen mochten we weer doorrijden (je snapt hem wel denk ik).

   Mocht je nog meer vragen hebben mail ons dan gerust!

   Groetjes Margriet

 5. Felke Duchateau zegt:

  Beste Margriet,

  Ik heb het verhaal gelezen dat u op reis bent geweest naar sri lanka en dat u daar een tuk tuk heeft gehuurd. Is dit een aanrader? Zou u nog wat extra info hebben over uw reis? Wij zouden met 4 man, 2 weken gaan in september. Waarschijnlijk gaan we met de rugzak. Dus het openbaar vervoer daar nemen zou ook een unieke ervaring zijn. Zou het huren van een tuk tuk in combinatie met openbaar vervoer mogelijk zijn? En heeft u wat info over de prijs van een tuk tuk te huren? Of andere nuttige info?

  Mvg enthousiaste reiziger
  Felke

 6. Hoi Margriet,

  Ik heb je reisverslag over tuktukkend door Sri Lanka en ik ben heel enthousiast!! Ik en een vriendin gaan in januari 4 weken naar Sri Lanka en we hadden als een idee om ook tuktukkend door Sri Lanka te gaan reizen. Ik heb zelf ervaring met scooter rijden door verschillende landen in zuid-oost azië en ik denk dat ik de drukte en chaos in het verkeer wel aan kan.

  Nu heb ik een paar vragen voor je. Zou ik de airbnb mogen waar jullie de tuk tuk hebben gehuurd? En raad je deze airbnb aan? En wat is de prijs per week? Verder begreep ik dat jullie enkel een internationaal rijbewijs hadden, hier ga ik ook enkel op gokken. Tot slot, ik wil super graag per tuk tuk door Sri Lanka, echter wil ik de treinreis van Kandy naar Ella of andersom ook niet missen. Is dit te doen en kan je je tuk tuk dan ergens veilig parkeren denk je?

  Alvast bedankt en ik zie je reactie graag tegemoet!

  Groetjes,
  Malou Bijsterbosch

  • Hoi Malou,

   Wat gaaf dat je naar Sri Lanka gaat, en als je de chaos in Azië al hebt meegemaakt dan weet je wat je te wachten staat ;).
   Ik zal je de gegevens even mailen.

   Verder raad ik je niet aan de tuktuk ergens te laten staan tenzij je iemand kent of vertrouwt, wij hebben onderweg ook meegemaakt dat ons reservewiel ineens was verdwenen toen we ‘s morgens een hostel wilden verlaten… dat blijft toch altijd een risico denk ik. Ik weet wel een bed&breakfast in Kandy die ook vermeld staat in de Lonely Planet, deze mensen kwamen heel betrouwbaar op ons over.

   Je ziet mijn mail tegemoet!

   Groetjes Margriet
   Reishonger

 7. Jessica zegt:

  Hoi Margriet,

  Wat een goed idee om Sri Lanka per tuk tuk te verkennen! Wat deden jullie met de tassen als je onderweg was? Wij hebben 2 backpacks en 1 kleine rugzak.

  Alvast bedankt voor je antwoord!

  Groetjes,
  Jessica

  • Hoi Jessica,

   1 Backpack paste precies achterin en de andere plaatsten we op de achterbank. We hebben de tassen nooit onbeheerd achter gelaten. Als we in een nieuwe plek aankwamen zorgden we eerst voor een kamer waar we de tassen konden achterlaten en vervolgens gingen we de plek ontdekken.

   Veel plezier in Sri Lanka!
   Groetjes Margriet

 8. Beste Margriet,

  Bedankt voor je reactie op mijn vraag over de tassen!
  Zou je mij de gegevens van de verhuurder willen sturen? Dan kunnen we het ook regelen!

  Ik heb nog een vraagje. Je geeft aan dat het niet aan te raden is om door de nationale parken te rijden. Is dit gevaarlijk i.v.m. de dieren? We willen daar wel graag heen namelijk!

  Bedankt voor alle info!

  Met vriendelijke groet,
  Jessica

  Hi Jessica,

  Onze tuktuk-verhuurder heet TukTuk Lanka en je kunt hem benaderen via Facebook. Hierbij de link: https://www.facebook.com/tuktukvinoj?fref=ts

  De reden dat het niet aangeraden wordt om met een tuktuk door nationale parken te rijden is inderdaad de wilde dieren. Al lijken ze soms zo lief, als een olifant zich bedreigd voelt of als je een luipaard tegen komt ben je simpelweg niet veilig in een open tuktuk.

  Veel plezier met het plannen van je trip!

  Groetjes Margriet

 9. Irma Wichink zegt:

  Hallo,

  Ik lees dat jullie door Sri Lanka gereisd hebben met een tuk-tuk. Wij gaan ws deze zomer ook naar Sri lanka. Is het ook mogelijk om op verschillende plekken een tuk-tuk te huren? Bv in Ella, Arugam Bay , aan de zuidkust.

  Ik zie het niet zitten om de hele vakantie met de tuk-tuk te doen maar als we ergens aangekomen zijn lijkt het mij leuk om de omgeving te gaan bezichtigen met een tuk-tuk. In Thailand hebben wij dit met scooters gedaan (2 volw en 2 tieners).

  Weten jullie ook af er scooters te huur zijn bij de verschillende accommodatie’s om de omgeving te verkennen?

  Bedankt voor jullie reactie,
  Irma

  • Hoi Irma,

   Leuk dat je deze zomer naar Sri Lanka gaat! Ik heb zelf de tuktuk in Negombo gehuurd en weet van andere reizigers dat in de grote steden en toeristische surfdorpjes als Hikkaduwa, Weligama, Mirissa en Arugam Bay wel een tuk tuk of scooter te huren is. Even rondvragen is de beste manier denk ik!

   Succes met de voorbereidingen van je vakantie!
   Groetjes Margriet

 10. Nicky zegt:

  Hoihoi,

  Ik kwam langs je site en was benieuwd naar je ervaring om een tuktuk te huren. Ik had al een beetje rond gekeken maar kon nog niet veel informatie vinden. Hoe duur was het bij jullie per dag? En konden jullie alsnog de treinreis van kandy naar ella maken? Meer tips zijn altijd welkom!

  Groetjes Nicky

  • Hoi Nicky,

   Wat gaaf dat je naar Sri Lanka gaat! Wij hebben de tuktuk gehuurd voor 10 Euro per dag in Negombo bij Tuktuk Lanka. De treinreis hebben wij niet gedaan, niet omdat het niet kon maar omdat wij vanuit Ella naar Arugam Bay zijn gereden.

   Groetjes Margriet

 11. Thomas zegt:

  Hoi Margriet,

  Wat heb je een leuk stuk geschreven!

  In 2013 ben ik met de scooter door Sri Lanka wezen rijden, erg mooie ervaring! September ga ik nog een keer maar dan met mijn vriendin. Zij lijkt het ook erg leuk om met de TukTuk te reizen. Mij lijkt het alleen erg oncomfortabel, of valt dit mee?

  Mijn voorkeur gaat namelijk uit naar een motor of scooter. We hebben 4 weken de tijd en willen eigenlijk het hele land door. Door de bergen bij kandy en ella, is dat goed te doen met een TukTuk? Qua bagage is een TukTuk wel weer ideaal. Ik hoor graag van je!

  Groeten,
  Thomas

  • Hoi Thomas,

   Bedankt! Wat gaaf, met de scooter door Sri Lanka! Onder het mom van “do as locals do” kozen wij voor een tuktuk, ook omdat deze op dag 1 al op ons pad kwam bij de Airbnb waar we verbleven. Ik kan het je zeker aanraden, vooral als je wat meer bagage bij je hebt. Bovendien blijf je droog als het regent! Wij reisden ook met Maps.me (een soort offline Google Maps app) op onze telefoon die we in een houder op de voorruit plakten. Wij hebben nooit problemen gehad in de bergen of op onverharde wegen.

   Succes met het plannen van je trip!

 12. Leon Schouten zegt:

  Hi Margriet,

  Allereerst complimenten voor je super toffe artikel over jullie ervaringen in Sri Lanka met een Tuk Tuk. Nu ga ik zelf met mijn vriendin en een ander stel in februari 3 weken naar Sri Lanka en we zouden heel graag ook met een tuktuk reizen.

  Heb je tips? Dingen waar we rekening mee moeten houden? Waar kunnen we er 1 huren? Zou je met privé chauffeur doen of zonder?

  We zouden ook graag de treinreis willen maken van Ella -> Kandy. Weet jij hoe je dit dan kunt doen met de tuktuk?
  Kun je die ergens inleveren en ergens anders weer een nieuwe huren?

  Alvast enorm bedankt voor je hulp.

  Groetjes,
  Leon

  PS: mocht je nog andere must do tips hebben dan hoor ik het ook heel graag

  • Beste Leon,

   Bedankt voor je compliment! Ik kan het je zeker aanraden om zelf met de tuk tuk te rijden, mits je een goede chauffeur bent natuurlijk. Het gaat er wel iets anders aan toe dan het Nederlandse verkeer. Ik heb zelf geen treinreis gedaan omdat wij de tuktuk niet wilden achterlaten, dus daarin kan ik je helaas niet adviseren. Meestal moet je de tuk tuk terug brengen naar de plaats waar je hem hebt gehuurd, dus dan zou je na je treinreis naar Kandy weer terug moeten naar Ella.

   Wij hebben de tuk tuk gehuurd in Negombo, dit vonden wij ideaal omdat onze reis hier ook weer zou eindigen. Als je wilt kan ik je in contact brengen met de verhuurder, die tevens accomodatie aanbiedt en jullie zelfs kan ophalen van het vliegveld.

   Verdere tips staan vrijwel allemaal vernoemd in mijn artikel, maar vooral niet teveel plannen en het mooie land lekker op je af laten komen!

   Groetjes Margriet

 13. Veronique zegt:

  Beste Margriet,

  Dank je wel voor alle tips die je in je blog gegeven hebt. Wij hebben naar aanleiding van je verhaal contact gezocht met Vinoj van TukTuk Lanka op Facebook om ook al tuktukkend het land te verkennen. En wat is dat geweldig. Niet alleen is Vinoj een super kerel, zo ongelooflijk lief en aardig en meedenkend. Hij heeft voor ons ook ons Sri Lankaanse rijbewijs geregeld, wij vonden het toch wel fijn om de papieren in orde te hebben. Hij is ons tevens komen halen, heeft ons tuktuk les gegeven. Wij zouden slechts 10 dagen ons voertuig huren maar na 10 dagen konden en wilden we er nog geen afscheid van nemen. Het is zo’n ideale manier om het eiland te verkennen en het maakt je enorm flexibel. Uiteindelijk zijn we 21 dagen met onze tuktukmobiel op pad geweest, het was een magische reis!

 14. Goedemorgen Margriet,

  Na het lezen van je artikel tuktukkend door Sri Lanka ben ik helemaal enthousiast geworden. Aankomende zomer reis ik samen met mijn vriend +/- 4 weken door Sri Lanka, hoe leuk is het om dit al tuktukkend te kunnen doen! Zou je mij in contact kunnen brengen met de airbnb waar jullie verbleven en de tuktuk huurden? Mocht je nog meer tips hebben, dan hoor ik dat ook heel graag.

  Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Laura

  • Hoi Laura,

   Bedankt voor je enthousiaste bericht! Ik ga je gegevens doorsturen naar Vinoj en hij zal contact met je opnemen! Alvast heel veel plezier toegewenst! Indien je in Tangalle aankomt zou ik zeker bij Sandy’s verblijven in één van de gerecyclede cabana’s. Ik weet echter niet wat de prijzen daarvan in de zomer zijn. Tangalle heeft overigens het mooiste strand van heel Sri Lanka! Zeker als je van schelpen houdt 🙂 Groetjes Margriet

 15. Er zijn meerdere verhuurders die de TukTuk van Kandy-Ella de transfer verzorgen voor € 30. Chauffeur neemt TT bij station over en staat weer klaar bij aankomst station. Een mooie service om de treinreis te kunnen maken.

 16. Hoi!

  Wij gaan ook een tuktuk huren. Wij zijn benieuwd naar de afstanden en tijd met de tuktuk. Hoe lang doe je ongeveer over per 100 km, en hoeveel km raden jullie aan om per dag te rijden bijv, Hebben jullie daar meer informatie over?

  Groetjes Puck

  • Hey Puck,

   Een tuktuk kan een redelijk hoge snelheid halen, echter zonder ervaring zou ik je dat niet aanraden! Je moet zo goed opletten in het verkeer dat je beter iets zachter kunt rijden. Denk bijvoorbeeld aan de snelheid van een scooter. 100 Km op een dag zou ik je ook niet aanraden, dan sla je bovendien heel veel moois over! Wij kozen er voor om alleen in de ochtend hooguit een paar uur te rijden. Met behulp van een landkaart kozen we zo onze volgende bestemming uit. Zeker in het zuiden zijn zoveel leuke plekjes dat je soms maar een half uurtje hoeft te rijden!

   Groetjes Margriet

 17. kirstin Kraaijveld zegt:

  We willen met twee tieners en twee volwassenen in Sri Lanka een paar korte tripjes doen met een tuktuk. Zijn er tuktuks te huur waar je zelf in mag rijden waar je met z’n vieren in past (we hebben niet veel bagage bij ons)? Of bestaan er tuktuks met chauffeur waar we dan met z’n vijven in passen?

  Als je niet met vier past moeten mijn man en ik nl. allebei een int. paspoort aanschaffen.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>