10 hoogtepunten van Sri Lanka

Sri Lanka is absoluut één van de mooiste landen waar ik ooit ben geweest. Het land is landschappelijk veelzijdig: je vindt er rijstvelden, theeplantages, jungle, mooie stranden en hoge bergen. Daarnaast is Sri Lanka met zijn vele tempels, ruïnes en kerken cultureel ook aantrekkelijk. De vriendelijke bevolking en het heerlijke eten maken Sri Lanka tot een prachtige bestemming.

Niet voor niets is het door Lonely Planet als de nummer 1 bestemming voor 2019 uitgeroepen. Hier vind je de tien hoogtepunten van Sri Lanka!

#1 Jeeptour door Habarana

Eén van de leukste dingen aan reizen, vind ik de ontmoetingen met de lokale bevolking. Een bijzondere manier om in contact te komen met de inwoners van Sri Lanka is door het maken van een jeeptour over het platteland in de omgeving van Habarana. Wij boeken deze trip via Local Hero Travel. In tegenstelling tot veel andere village tours in Azië, zijn de plekken die je hier ziet nog authentiek. Er is hier niets opgezet voor de toeristen. Je rijdt hier langs plantages met palmbomen, bananenplanten, scholen, kleine winkeltjes, tempels en de huizen van de dorpelingen. Onderweg wordt er uitbundig naar ons gezwaaid en raken we regelmatig in gesprek met de locals en vertellen ze enthousiast over hun leven. Het zijn bijzondere ontmoetingen, die ons een een goede indruk geven van hoe het dagelijkse leven er is. De jeeptour eindigt met een heerlijke traditionele rijst & curry bij een local thuis.

#2 Polonnaruwa

Polonnaruwa is één van de oudste koningssteden van Sri Lanka. Het ligt in de Noordelijke Centrale provincie. Een bezoek aan deze plek is een must als je in Sri Lanka rondreist. Je vindt hier prachtige tempels, stoepa’s, grote boeddhabeelden en ruïnes. Onder koning Vijabahu werd Polonnaruwa rond 1070 na Christus de tweede koningsstad. Wanneer je tussen de bouwwerken wandelt, waan je je hier echt even terug in de tijd. Het is opvallend en bijzonder dat veel van de bezienswaardigheden nog in zo’n goede staat zijn. De Gal Vihira is een van de hoogtepunten van de beeldhouwkunst in Sri Lanka. Het bestaat uit vier enorme Boeddhabeelden, die uit één steen zijn gehouwen. De bouwwerken liggen verspreid over een flink terrein en daarom leent Polonnaruwa zich goed om per fiets te verkennen.

Polonnaruwa in Sri Lanka

Terug in de tijd tijdens je bezoek aan koningsstad Polonnaruwa

#3 Treinrit Nuwara Eliya naar Ella

De treinreis van Nuwara Eliya naar Ella schijnt een van de mooiste ter wereld te zijn. Dat wil ik tijdens onze reis door Sri Lanka natuurlijk zelf ervaren. En inderdaad: het werd een hoogtepunt van onze reis. De rit voert ons langs hoge bergen, vele theeplantages, rijstvelden en kleine dorpjes. Op het land wordt er gewerkt en zodra we passeren, wordt er uitbundig naar ons gezwaaid. Net als de kinderen in schooluniform die langs het spoor naar huis lopen. De uitzichten vanuit de trein zijn werkelijk waar adembenemend. Daarnaast is het de uitgelezen kans om in contact te komen met de lokale bevolking, die ook volop gebruik maken van de trein.
Vrouw aan het werk op de theeplantages in Sri Lanka

Treinrit van Nuwara Eliya naar Ella

Elke bocht zorgt weer voor een nieuw adembenemend uitzicht

#4 Luipaarden spotten in Yala

Wist jij dat je in Sri Lanka ook luipaarden kunt spotten? Ga op safari in het Yala National Park, in het zuidoosten van Sri Lanka. Het park beslaat ruim 130.000 hectare land en bestaat uit kleine bossen, graslanden, lage struikgewassen, rotsformaties, moerassen en lagunes. In Yala leven 44 soorten zoogdieren, waaronder de olifant, lippenbeer, jakhals, krokodil én het luipaard. Maar Yala staat vooral bekend om haar grote populatie luipaarden. Nergens ter wereld heb je meer kans op het spotten van een luipaard dan hier. In het hoogseizoen kan het hier ontzettend druk worden, maar in juni (laagseizoen) waren we maar met een aantal andere jeeps en dan is het een fantastische ervaring. Wij spotten onder andere een luipaard in de boom, de lippenbeer en olifanten. En om het hele avontuur nog wat spannender te maken, kun je overnachten in een comfortabele of luxe tent midden in het park!
Luipaard in het Yala National Park in Sri Lanka

#5 De theeplantages rondom Nuwara Eliya

Nuwara Eliya is een stad, die tijdens de Britse koloniale periode in de 19e eeuw werd gesticht. De Britse invloeden zijn hier nog goed zichtbaar en daarom wordt het ook wel ‘Little England’ genoemd. In de omgeving van Nuwara Eliya is het een stuk koeler en natter dan in andere delen van Sri Lanka. En dat was voor de Britten aanleiding om hier thee te gaan verbouwen. In deze heuvelachtige regio vind je dan ook veel prachtige theeplantages. Om een goede impressie van het mooie landschap te krijgen, kun je er het beste met een tuktuk op uittrekken. De uitzichten die je onderweg hebt op de theeplantages, de dorpjes, de theeplukkers en op de omgeving zijn waanzinnig. Een bezoek aan een theefabriek mag op zo’n dag natuurlijk niet ontbreken. Tijdens een rondleiding hoor je van alles over het proces van thee maken en het leven als theeplukker. Uiteraard koop je hier de lekkerste thee (ook leuk als souvenir).

#6 Ella en omgeving

Ella is een prachtig bergdorpje en is het eindpunt van de hier eerder beschreven treinrit. Het dorpje zelf bestaat uit niet meer dan een straat met restaurantjes, cafés, enkele winkels en veel hostels. Het heeft een gezellige sfeer en is een relaxte backpackersplek. De meeste mensen komen naar dit dorpje vanwege de prachtige en groene omgeving, waar van alles is te doen. Zo kun je er verschillende hikes maken variërend in lengte, waaronder de Little Adam’s Peak die wij met onze kleine kinderen beklommen.

Little Adam's Peak in Sri Lanka

Little Adam’s Peak

Tijdens de wandeling passeer je theevelden en heb je prachtige vergezichten. Daarnaast vind je vlakbij Ella de Nine Arch Bridge, een plek waar je de mooiste foto’s schiet van de passerende trein (maar een aantal keren per dag). Ben je na al de wandelingen toe aan een frisse duik? Ga dan naar de Ravana watervallen waar je kunt zwemmen of picknicken.
Genoeg te doen dus in de omgeving van Ella.

Nine Arch Bridge bij Ella in Sri Lanka

Nine Arch Bridge

#7 Negombo

De meeste mensen die naar Sri Lanka gaan, beginnen of eindigen hun reis in Negombo. De stad ligt op nog geen half uur rijden van de luchthaven van Colombo en door zijn ligging aan de kust, is het de ideale plek om te acclimatiseren. Maar je kunt hier meer doen dan zonnebaden of zwemmen. Wij maken hier een gave boottocht over de kanalen en door de lagune van Negombo. Fernando, een enthousiaste local vertelt ons over de historie en het nut van de kanalen. Het merendeel van de inwoners van Negombo leeft van de visserij en trekt er s’ morgens vroeg op uit in hun kleurrijke vissersbootjes. Een prachtig gezicht. De gevangen vis wordt vervolgens verkocht op een van de vele vismarkten van Negombo. Het is echt een aanrader om een van deze markten te bezoeken.

Boten in de haven van Negombo

De kleurrijke boten in de haven van Negombo

Negombo is ook leuk om per fiets te verkennen. Samen met een local touren we door een deel van de stad. In het begin is het even wennen doordat de tuktuks en auto’s ons om de oren vliegen, maar al vrij snel komen we in de rustige straatjes terecht. Zo komen we uit bij een groenten- en fruitmarkt, waar we de meest lekkere – voor ons onbekende – fruitsoorten krijgen te proeven. Ook bezoeken we enkele kerken en tempels, waaronder de Angurukaramalla tempel. We sluiten de fietstocht af in een plaatselijk café, waar we een aantal lekkernijen van Sri Lanka krijgen voorgeschoteld.
Markt in Negombo
Marktkoopman in Negombo

#8 Olifanten spotten in Minneriya

In Sri lanka kan je er bijna niet omheen: het spotten van olifanten. Ze bevinden zich in verschillende nationale parken verspreid over het land, maar soms ook langs de weg. Een grote kans om olifanten in grote getalen te zien, heb je in het Minneriya National Park. Gedurende het droge seizoen verzamelen zich hier soms wel honderden olifanten tegelijk. Met een jeepsafari heb je de mogelijkheid om ze van dichtbij te bekijken. Wij spotten er in juni ongeveer 150. Naast olifanten vind je hier ook veel verschillende vogels, vossen, krokodillen, waterbuffels en apen.

Olifanten in Minneriya National Park in Sri Lanka

Ook olifanten moeten af en toe een weg oversteken…

Jeepsafari Minneriya in Sri Lankda

Een jeepsafari is de beste manier om de olifanten van dichtbij te zien

#9 Relaxen aan een van de vele stranden

Sri Lanka is gezegend met meer dan 1500 kilometer aan mooie stranden. Je vindt er uitgestrekte lange stranden en kleinere baaien vol met palmbomen. De keuze is dus enorm. Welke stranden je het beste kunt bezoeken? Dat is afhankelijk van je wensen, de route die je aflegt en het seizoen dat je Sri Lanka bezoekt. In onze zomer is er in het westen van het land moessonseizoen en kun je het beste een geschikt strand zoeken aan de oostkust. In de winter kies je juist voor het zuiden en het westen, waar dan het droge seizoen is. Er is in ieder geval het hele jaar door een perfect strand.

Strand in Sri Lanka

Aan prachtige stranden geen gebrek…

#10 Beklimmen van de Sigiriya

Een letterlijk hoogtepunt van de reis in Sri Lanka is het beklimmen van de Sigiriya, een complex dat in de 5e eeuw na Christus is gebouwd door koning Kassapa I. Het bestond uit een citadel bovenop een rots en prachtige tuinen, omgeven door grachten. Helaas is er van het paleis niet veel meer over, maar desondanks is het een bijzondere plek om te bezoeken. Om de top te bereiken moet je wel eerst een aantal trappen beklimmen, waarbij je niet teveel last moet hebben van hoogtevrees. Halverwege de klim bereik je een terras met daarop twee leeuwenpoten, die als toegangspoort tot de top dienen. Aan deze leeuwenpoort dankt Sigiriya (‘leeuwenrots’) zijn naam. Vanaf de top heb je – net als de apen die je hier tegenkomt – een waanzinnig panorama-uitzicht op de omgeving.

Sigiriya in Sri Lanka

De Sigiriya in Sri Lanka

Het beklimmen van de Sigiriya is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt van je reis door Sri Lanka

Natuurlijk is er nog veel meer te doen in het veelzijdige Sri Lanka. Onze onvergetelijke rondreis door Sri Lanka boekten wij bij Local Hero Travel, een organisatie die inspringt op de groeiende behoefte van reizigers om lokaal te reizen. Zij helpen je graag bij het organiseren van je reis, waarbij je net even van de gebaande paden gaat en in contact komt met de lokale bevolking. Want deze ontmoetingen leveren vaak de mooiste herinneringen op.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>