Peru voor gevorderden

Meer dan 90 procent van alle reizigers naar Peru doet het beroemde ‘zuid-rondje’ langs Nasca, Arequipa, Cusco en het Titicaca-meer. SNP-directeur Gert Nieuwboer trok tegen de stroom in noordwaarts en verbaasde zich over de rust, de culturele rijkdom en de ongerepte schoonheid van de Cordillera Blanca in het noorden van Peru.

Pachamanca

Meer dan 90 procent van alle reizigers naar Peru doet het beroemde ‘zuid-rondje’ langs Nasca, Arequipa, Cusco en het Titicaca-meer. SNP-directeur Gert Nieuwboer trok tegen de stroom in noordwaarts en verbaasde zich over de rust, de culturele rijkdom en de ongerepte schoonheid van de Cordillera Blanca in het noorden van Peru.

“Hoe is het in godsnaam mogelijk dat deze waterval pas tien jaar geleden is ontdekt?”, vraag ik aan Guido van Es, de enthousiaste eigenaar van het lokale bureau Respons Travel, dat speciaal voor SNP deze reis naar Noord-Peru ontwikkeld heeft. We staan aan de voet van de op een na hoogste falls van het Latijns-Amerikaanse continent en ik ben letterlijk overdonderd door dit spectaculaire schouwspel.

“Heel simpel”, vertelt Guido, “er komen immers nauwelijks toeristen in dit deel van Peru en voor de lokale indianen is dit een plek vol boze geesten waar men liever bij uit de buurt blijft. Pas toen een Duitse geograaf, getrouwd met een lokale Peruaanse, toevallig op familiebezoek de Gocta Falls voor het eerst te zien kreeg, werd duidelijk hoe bijzonder dit natuurfenomeen is.”

Eigenlijk staat bovenstaand gesprek symbool voor de meeste bezienswaardigheden die je op deze reis naar Noord-Peru aandoet. Je valt van de ene verbazing in de andere: piramides waar de Egyptenaren nog een puntje aan kunnen zuigen, net onder het woestijnzand vandaan en vol met de meest bizarre grafvondsten. Of neem de als adelaarsnesten gebouwde, schier onneembare forten van volkeren die hier, lang voor de Inca’s, de berggebieden bewoonden, of de duizend jaar oude sarcofagen rechtopstaand op hun rotsrichels en die al eeuwenlang de wind- en zandstormen het hoofd bieden.

Noord-Peru is blijkbaar een bestemming voor gevorderden, voor nieuwsgierige reizigers met een goede neus voor het ongewone, voor ‘travellers beyond the Machu Picchu‘.

Wandelen Noord Peru

Over de Inka Naani
De start van deze reis is direct overweldigend. Na een kort bezoek aan de hoofdstad Lima reis je per bus in zes uur naar Huaraz, het hart van de Cordillera Blanca. Met toppen ver boven de 6000 meter laat het zich niet moeilijk raden hoe deze bergketen aan haar naam gekomen is: een blik vanuit je hotelkamer toont enkel sneeuwtoppen aan de horizon.

De eerste kennismaking met de indiaanse bevolking is direct bijzonder en zeer authentiek: we zijn een paar dagen te gast bij acht families in het bergdorpje Vicos. De mannen, gekleed in hun ‘zondagse pak’, maken makkelijk contact en binnen een half uur zijn hun bijnamen al bekend. ‘Zorro’, ‘Loco’ en ‘Pancho’ stoken het vuur op in de buitenoven waar direct de Pachamanca bereid gaat worden, een traditionele maaltijd van aardappelen en vlees, gegaard onder een laag hete stenen, bladeren en zand. De kleurrijke klederdracht van de vrouwen staat garant voor fotogenieke taferelen, de overnachting in het eenvoudige gastenverblijf voor een onvergetelijke ervaring.

Na deze kennismaking met de indiaanse cultuur gaan we op pad voor een driedaagse trektocht door het hooggebergte. Terwijl onze bagage door lama’s wordt vervoerd, wandelen we over een oud Inca-pad, de Inka Naani, met op de achtergrond de sneeuwtoppen van de Cordillera. We overnachten in eenvoudige dorpshuizen langs de route.

kleurrijke klederdracht

Cultureel erfgoed in de woestijn
Na dit bergavontuur dalen we af naar de woestijnachtige kuststreek van Peru. In de buurt van de stad Trujillo bezoeken we een aantal opgravingen uit de pre-Inca periodes. Chan Chan bijvoorbeeld, de grootste woestijnstad van het Chimu-imperium uit de dertiende eeuw en geheel gebouwd uit adobeblokken. Of de Huaca de la Luna, een tempelcomplex uit de Moche-cultuur (vijfde eeuw na Christus) met haar fascinerende muurschilderingen. Hier werden tijdens strak georkestreerde plechtigheden de gevangen genomen soldaten van vijandige legers gedood en hun bloed, opgevangen in bokalen, geofferd aan de goden.

Verder noordwaarts bij Chiclayo liggen de 28 piramides van Túcume, eigenlijk nog maar net onder het zand vandaan. Niet ver van hier zijn koningsgraven gevonden met een ongekende rijkdom. In The Royal Tombs of Sipan, een van de mooiste archeologische musea ter wereld, wordt inzicht gegeven in deze vreemde culturen.

sarcofagen

Manshoge sarcofagen
De laatste week van deze culturele wandelreis bevinden we ons in de omgeving van het stadje Chachapoyas op een comfortabele 3000 meter hoogte. Met een totale hoogte van 770 meter stort hier de waterval van Gocta in de diepte, een schouwspel dat zich vanaf het balkon van de gelijknamige lodge uitstekend laat bewonderen.

De lokale indiaanse gids Telesforo, die de Duitse geograaf Stefan Ziemendorff in 2006 (!) assisteerde bij de hoogtemetingen, vertelt ons met glimmende pretoogjes over de drie legendes rondom Gocta; verhalen die zo uit een roman van Marquez lijken te komen.

Een andere dag wandelen we door een diepe kloof onderlangs de rotswand waar op een schier onbereikbare plaats vijf manshoge, beschilderde sarcofagen ‘op de uitkijk’ staan. Deze typische fenomenen behoren tot de Chachapoyans, een bergvolk dat hier zo’n duizend jaar geleden leefde.

Absoluut hoogtepunt uit deze cultuur vormt Kuelap, een immens groot fort met verdedigingsmuren van wel 20 meter hoog en 8 meter dik, en gebouwd op een strategisch gelegen bergkam op 3100 meter. Ronddwalend tussen de vele bouwsels, muren en torens van Kuelap lijkt een vergelijking met het wereldberoemde Machu Picchu op zijn plaats. In Kuelap komen echter slechts een handjevol bezoekers per dag…

Een binnenlandse vlucht brengt ons terug in de harde werkelijkheid van Lima en daarmee naar het einde van deze bijzondere rondreis.

Gocta waterval

Responsible Travel
Deze bijzondere reis naar Noord-Peru is speciaal ontwikkeld door en voor SNP in samenwerking met Respons, een lokale touroperator uit Huaraz. Respons werkt volgens de principes van sustainable tourism hand in hand samen met de lokale communities bij het uitvoeren van haar reizen.SNP-wandelreis

Noord-Peru cultuurwandelreis
Wandelen door de Cordillera Blanca en de Chachapoyas-regio
21-daagse groepswandelreis vanuit hotels en rurale verblijven

  • prijs vanaf € 2.195,- (reiscode 142020)
  • vertrek 19 juli, 6 september en 27 september

Meer informatie over Peru vind je op de website van SNP:
Peru: reizen door het land van de Inca’s

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>