Grenzen verleggen in Peru

Peru is nu niet een bestemming die je uitkiest als je drie weken op een tropisch strand wilt liggen. De schoonheid van het land zit ‘m in de vaak ruige landschappen, de eigenzinnige cultuur en een bevolking die zich taai gewapend heeft tegen extreme omstandigheden. Dé plek dus, om ook je eigen grenzen op te zoeken. Ben jij zo ‘tough’ als de afstammelingen van de Inca’s?

Peru Machu Picchu

Hoogtepunt van de trek is natuurlijk de eerste blik op de befaamde ruïnes van Machu Picchu vanaf de zonnepoort ‘Inti-punku’.

#1 De sokken erin naar Machu Picchu

Verscholen tussen de toppen van de Andes ligt de oude Incastad Machu Picchu en als je de trekking door de heilige vallei maakt om de stad te bezoeken, snap je hoe het komt dat de ruïnes pas zo laat ontdekt zijn: wat een heftige voettocht. Je kunt ervoor kiezen om een deel met de trein af te leggen, maar wil je het echt ervaren zoals de Inca’s het destijds ook deden, dan loop je in vier dagen van Cusco naar Machu Picchu. Behoorlijk pittig, en van tijd tot tijd zul je je afvragen waarom je jezelf deze uitdaging hebt gesteld. Maar als je dan het uitzicht ziet over de oude stad vanaf de zonnepoort, dan kun je met recht trots zijn op je prestatie. Iedereen die je voor ging zal het beamen: het bezoek aan de ruïnes is het ploeteren door de besneeuwde bergen en het slapen in tentjes zeker waard.

machu-picchu-peru

#2 Enge geluiden in de jungle

Behalve bergtoppen en diepe kloven, heeft Peru ook een heel stuk tropisch regenwoud, namelijk aan de oevers van de grootste rivier van Latijns-Amerika: de Amazone. Overdag al een mysterieus gebied waar je wandelt tussen de lianen en opschrikt van vogels die fladderend voor je wegschieten, maar ’s nachts is het er ronduit spannend. In het pikkedonker zoek je je een weg achter de gids, die slechts af en toe zijn zaklamp aandoet om het pad te verlichten of je te wijzen op een flinke spin op een armlengte afstand. De jungle ritselt van het wildlife dat juist ’s nachts actief is. Wat er precies om je heen kruipt is de vraag: zijn het insecten en kikkers, of heb je te maken met slangen en kaaimannen, zo dicht bij de rivier? Je bent met je gids, dus het is allemaal veilig, maar zelfs de dapperste avonturier zal af en toe zijn hart in de keel voelen kloppen tijdens een night walk.


peru amazone

#3 Bij de locals overnachten

Onvoorstelbaar dat ze het voor elkaar krijgen: het verbouwen van het land op de terrassen in de Colca Canyon, een kloof die dieper is dan de Grand Canyon in Amerika. Toch leven de boerenfamilies hier al eeuwen zo; ze verbouwen quinoa, mais en kruiden en laten de lama’s en koeien grazen op de flanken van de bergen. Wil je echt ervaren hoe het leven in de outback van Peru is, ga dan een nachtje in een lokaal dorp logeren. Daar sta je dan, in je spijkerbroek en fleecetrui tussen de dorpsbewoners in hun traditionele, zelfgeweven kleding. Je loopt mee met de dagelijkse gang van zaken, of dat nou het plukken van de gewassen of het meetrekken van een os is. Met je Engels kom je er niet heel ver, dus er zal behoorlijk wat met handen en voeten gesproken worden, maar is dat niet de charme van deze hele belevenis?

bij-de-boer

#4 Leg die lat maar hoog

Benieuwd hoeveel je fysiek aan kan? Onderzoek dan maar eens hoe hoog je kunt in de bergruggen van de Cordillera Blanca in de Andes. Hier moet je serieus rekening houden met hoogteziekte en met beleid naar boven klimmen (een ruime 6000m bovenop de berg!). Acclimatiseren dus en je lichaam goed in de gaten houden. Doet je lijf goed mee, dan krijg je er ook echt iets voor terug: ruige, besneeuwde bergkammen, intens blauwe bergmeren en beekjes die vanuit de gletsjers stromen. Je zult je verbazen hoe groen het is en dat je nog altijd lama’s en koeien tegenkomt, ook op deze eenzame hoogte. Af en toe spot je condor die langs de rotswanden suist. Wees maar trots, als je na afloop een hap neemt van natuurlijk schaafijs met siroop, want als je hier een hike hebt gemaakt, heb je echt iets bereikt.

cordillera-blanca

Avontuur in Peru

Ook zin om de uitdaging met jezelf aan te gaan en je grenzen te verleggen? Bovenstaande avonturen en nog veel meer bijzondere dingen kun je beleven met de bouwstenen van Riksja Peru, onderdeel van Riksja Travel. Je stelt zelf je route samen en bepaalt dus zelf hoe ver je wilt gaan.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>