Het noorden van Peru

Als je denkt aan Peru, denk je aan de Machu Piccu, Lima en de Nasca lijnen. Het merendeel van de toeristen die Peru bezoekt, volgt dan ook ongeveer het zelfde rondje. Van Lima naar het zuiden richting Nasca, Arequipa, Cusco en wellicht nog een paar extra stops. Maar wist je dat je met dat rondje meer dan de helft van het land overslaat?

Minder toeristisch, minstens zo mooi

Het noorden van Peru is misschien niet zo bekend als het zuiden, maar minstens zo mooi. En… minder toeristisch! Ik deel mijn vijf favoriete plaatsen in het noorden van Peru met je.

Laguna 69 Huaraz Peru

Laguna 69 bij Huaraz

Huaraz

Zo’n 8 uur ten noorden van Lima vind je de outdoorplaats Huaraz. Huaraz als stad is niet zo heel bijzonder, maar de natuur van de Cordillera Blanca daarentegen is spectaculair! Prachtige hikes en mountainbike tochten kun je hier maken. Wat dacht je van een daghike naar de kraakblauwe Laguna 69 of de Paramount pictures mountain? Heb je meer tijd? Maak dan de vierdaagse Santa Cruz-trekking of de 10-14 daagse Huayhuash trekking. Heb je eigen vervoer en ben je niet afhankelijk van tours? Verblijf dan in Caraz. Dit dorpje ligt anderhalf uur boven Huaraz, is kleiner, mooier en ligt dichter bij de startpunten van alle hikes. Wat je ook doet, zorg dat je voldoende tijd in je reisschema inplant voor Huaraz. Er is hier zo ongelooflijk veel te doen. Een week is hier zo voorbij!


Santa Cruz trekking Huaraz Peru

Santa Cruz-trekking

Omgeving Huaraz Peru

Omgeving Huaraz

Cañon del pato Huaraz Peru

Cañón del Pato

Trujillo en Huanchaco

Zo’n 12 uur boven Lima vind je de stad Trujillo. Waarom deze stad het bezoeken waard is? Vanwege de fantastische archeologische vindplaatsen die je rondom deze stad kunt vinden. Een interessante geschiedenisles is hier gegarandeerd! Bezoek bijvoorbeeld Chan Chan, de grootste precolumbiaanse stad in Zuid-Amerika, de Huaca del sol y la luna (de tempel van de zon en de maan), waar kinderen geofferd werden aan de goden, en El Brujo (De tovenaar), wat honderden jaren voor Christus al geregeerd werd door een vrouw. Stuk voor stuk prachtige en indrukwekkende plaatsen.

Heb je nou geen zin in stad, maar liever in strand? Verblijf dan in Huanchaco. Dit relaxte sufdorpje ligt direct naast Trujillo.

Trujillo Peru

Trujillo

Huaca del sol y de la luna - Trujillo Peru

Huaca del sol y de la luna

Cajamarca

Ook in Cajamarca vind je prachtige historische locaties. Overblijfselen van de inca’s en de pré-inca periode. Zo vind je hier de Ventanillas de Otuzco, een gigantische pre-inca begraafplaats, de Cumbemayo ruïnes en een heel aantal interessante musea.

Omgeving Cajamarca Peru

Omgeving Cajamarca

Cajamarca Peru

Cajamarca

Cumbemayo Cajamarca Peru

De archeologische site Cumbemayo

Ventanillas de Otuzco - Cajamarca Peru

De archeologische site Ventanillas de Otuzco

Chachapoyas

Chachapoyas staat pas sinds kort op de kaart bij toeristen. Het dorpje zelf is klein, relaxed en vooral heel erg local. Maar vlak buiten Chachapoyas vind je prachtige natuur. Wat dacht je van de op drie na hoogste waterval ter wereld? Je vindt de Gocta vlak buiten Chachapoyas. En als je dan toch in Chachapoyas bent… Bezoek dan ook de ruïnes van de stad Kuelap. Dit stenen fort stamt uit de Chachapoyas cultuur (6 eeuwen voor Christus). Je kunt je met een bezoek aan Kuelap zeker wel een dag vermaken.

Chachapoyas Peru

Chachapoyas

Kuelap Chachapoyas Peru

De ruïnes van de stad Kuelap

Gocta 5e hoogste waterval ter wereld Chachapoyas Peru

Gocta, de 5e hoogste waterval ter wereld

De Amazone

’s Werelds meest bekende regenwoud vind je voornamelijk in Brazilië. Maar ook Peru mag een deel van de Amazone tot zijn eigendom rekenen. Je kunt jungle-safari’s in Peru bijvoorbeeld boeken vanuit Iquitos. ’s Werelds grootste stad die niet bereikbaar is met wegen. Je kunt hier alleen per boot of per vliegtuig komen. Vooral dat laatste is een aanrader. Vanuit het dorpje Yurimaguas (vlakbij de stad Tarapoto) kun met een vrachtschip mee de Amazone-rivier over. Drie dagen duurt de vaartocht, dus je moet wel wat tijd in je agenda over hebben.

Tekst en foto’s: Ineke Reus

amazone

Met een vrachtschip mee de Amazone-rivier over

Voor meer reisinspiratie check je ook onze collega’s van TravelersMagazine.nl.

Team Reishonger
Follow us
  1. Anne van Huis zegt:

    Leuk artikel en goede tips! Wij zijn nu bezig met deze route en we zijn helemaal blij met Noord-Peru. Echt nog niet toeristisch en heel veel te zien en te doen!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>