Torotoro: Bolivia’s best kept secret!

Wil jij naar een geweldig mooie plek waar nog weinig tot geen toeristen zijn, maar waar je wel meer dan welkom bent? Ga dan naar Parque Nacional Toro Toro: de upcoming backpackspot van Bolivia waar je grotten, kloven, rotsformaties en dinosaurussporen kunt bezichtigen.

De mensen in het plaatsje Torotoro zijn ontzettend lief en soms nog wat verlegen, want ze zijn er nog niet erg gewend aan toeristen. Hollanders met lange benen doen deze mensen nog staren met mond wijd open.

torotoro bolivia

torotoro bolivia

Hostels zijn hier spotgoedkoop, je kunt hier al voor drie euro overnachten als je wilt. Een prima hostel met een fijne douche is Hostal Wilma. Een heerlijk rustige plek dus om gave tripjes te maken en even op je budget te letten. Een goed idee is om bij het bakkertje, dat je niet kunt missen midden in het kleine centrum, ’s avonds al verse broodjes te kopen voor de dag dat je erop uit gaat met je gids.


Naar Bolivia’s Jurassic Park

Vanuit Cochabamba rijd (lees: scheur) je voor vijf euro per persoon met een minivan (Trufi) in vier uur tijd naar Torotoro. De uitzichten zijn hier al fantastisch en de dorpjes nog echt authentiek. Wees voorbereid op lifters, want deze busjes zorgen ervoor dat de locals van A naar B kunnen reizen.

Het is handig om de dag van tevoren je uitstapjes te boeken en dit kan maar bij één bureau. Allereerst moet je een stempel halen die je goedkeuring geeft om het nationaal park te betreden, waarna je naar het uitvoerende bureautje kan. Hier kun je je uitstapjes uitkiezen en een tijdsplanning maken. De volgende dag weet je wie je gids wordt, dit is degene die zich als eerst bij het bureautje meldt. De prijzen zijn zeer schappelijk en hoe meer uitstapjes je boekt, hoe meer korting je kunt regelen op deze pakketprijs. Je kunt er ook voor kiezen geen excursie te boeken, en net als de locals mee te rijden naar Torotoro met een van de minivans. Ter plekke kun je altijd wel een slaapplaats regelen.

Caving in Torotoro

Een dikke must do: bezoek Umajalanta, de diepste grot (caverne) van Bolivia waarvan tot op heden zeven kilometer is ontdekt. Met een enorm charmante, witte helm en een hoofdlampje verken je de grot met een gids. Tip: Trek gemakkelijke kleding en stevige schoenen aan, want je hebt de keuze om je door allerlei bochten te wringen, door de limestone gangen die gevormd zijn diep in de grot. Het klimmen en klauteren op de rotsen maakt het met goed schoeisel net iets leuker en gemakkelijker. Als een echte Indiana Jones hoofdrolspeler baan je een weg door de grot in een lus op een manier die alleen een avonturier dat kan. Dit is zo tof en de tijd vliegt!

Caverna de Umajalanta

Caverna de Umajalanta

Op dino jacht

Onze gids Victor, die enorm zijn best doet op z’n Engels, probeert met ons gesprekjes te voeren en zo leren wij weer wat Spaanse woorden bij. Hij vertelt honderduit over de het ontstaan van gesteenten, grotten en dinosaurussporen die we tegenkomen. Je kunt zien dat hij hier zeer gefascineerd door is en dat brengt hij goed bij ons over. Hoe gaaf is het om na al die jaren nog èchte sporen terug te kunnen zien van verschillende soorten dino’s?!

voetafdrukken torotoro

Veel fossielen en voetafdrukken en botten van dinosaurussen

Canyon hiking

Als je wilt kun je op dezelfde dag je ‘s middags nog naar een andere betoverende plek gaan, waar je via een trap afdaalt in een kloof met watervallen. Ook kun je er afkoelen in kraakheldere en ijskoude poeltjes die gevormd worden onder de watervallen. Prachtig! Deze plek is zo sprookjesachtig dat ik mezelf af en toe even moest knijpen. Dit is één van die plekken met een sfeer waar ik zó gelukkig van word. Om het stromende riviertje over te steken spring je van steen naar steen, duik je door grotjes van enorm gesteente en zie je hoe de levendig, groene kloof elke seconde weer anders is. Na een bezoek van ongeveer drie uur sta je weer aan de rand van de kloof: moe maar zeer voldaan.

torotoro canyon

Neem een duik in de verfrissende lagoon

torotoro lagoon

Neem een duik in de verfrissende lagoon

Een fooitje voor de chauff en de gids is dan ook meer dan dik verdiend. Na een heerlijke douche heb je hier verschillende mogelijkheden om plaatselijke gerechtjes te eten onder het genot van een lokaal biertje. Dit zijn de dagen die je nooit meer vergeet. Je kunt nog voor een aantal andere uitstapjes kiezen zoals naar Ciudad de Itas, waar je nog meer adembenemende rotsformaties kunt bekijken en als je veel geluk hebt een condor kunt spotten! Er zijn ook uitzichtpunten waar je de uiterst zeldzame en endemische roodwangara kunt zien.

Wanneer je eenmaal terug bent in Cochabamba kun je met de bus of per vliegtuig verder reizen naar Potosi, Sucre of La Paz waar je nog veel meer avontuur te wachten staat. Het verschil is dat hier wel wat meer toeristen in de rij zullen staan dan in Torotoro. It’s up to you!

Kyra
Laatste berichten van Kyra (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>