Best bereikbare luchthavens in Europa

Hoe fijn is het als je bestemming goed te bereiken is vanaf het vliegveld? Zeker als je met kinderen reist, of maar kort de tijd hebt. Dan moet het niet heel lastig zijn om van de luchthaven naar het centrum van een stad te komen, toch? Om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken hebben wij de ultieme stadsvliegvelden voor je opgezocht.

Razendsnel in het centrum

Geen zin in een lange transfer van het vliegveld naar het centrum van de stad die je bezoekt? Vlieg dan naar Nice! Met de trein duurt de reis slechts 5 minuten en kost het je € 1,80 om in het centrum te komen. Het treinstation (Nice St. Augustin) is gemakkelijk lopend te bereiken. Bij de luchthavens van Düsseldorf, Birmingham en Frankfurt Airport vind je het station direct bij het vliegveld. Ook hier zit je per trein in een mum van tijd in het centrum. Van het vliegveld van het Canarische eiland Lanzarote stap je simpelweg in de Intercity bus die je in 10 minuten en voor maar anderhalve euro naar Arrecife brengt.

vliegveld porto

Met de metro zit je vanaf het vliegveld in een half uurtje in hartje Porto

Goed bereikbaar

Op zoek naar andere heel goed bereikbare steden? Ik breng je na ons onderzoek graag op wat ideeën voor een alternatieve citytrip! Venetië, Florence, Krakau, Brno, Bergamo, Catania (Sicilië) en Cagliari (Sardinië)! En wat denk je van Bologna, Zürich, Kopenhagen, Manchester, Porto of Marseille? Meer op zoek naar heel goedkope transfers, liefst natuurlijk ook een beetje snel? Die hebben we ook genoeg voorbij zien komen: Praag, Brno, Warschau Chopin, maar ook Lanzarote, Milaan Linate, Nice en Málaga.


Gibraltor Airport ligt zó dicht bij het centrum, dat je gewoon lopend naar Main Street kunt! Ook de vliegvelden van onder meer Pisa, Tallinn, Boekarest, Ibiza, Luxemburg, Napels, Lissabon, Edinburgh en Toulouse liggen op nog geen 10 kilometer van de stad.

De meeste Duitse vliegvelden scoren eveneens goed als het gaat om de bereikbaarheid. De Deutsche Bahn brengt je snel de stad in als je vliegt op Düsseldorf, Neurenberg, Keulen Bonn, Leipzig, Bremen of Hannover Langenhagen. Verder scoort Spanje opvallend goed, met Málaga (12 minuten met de trein voordat je in het centrum zit, kosten: nog geen 2 euro), Madrid Barajas en Valencia met de metro, en Alicante, Gran Canaria en Palma de Mallorca met de bus.

Wil je nou echt heel snel en zonder gedoe naar een bepaalde stad? Je kunt natuurlijk eens informeren wat een private jet huren kost. Je kunt vliegen vanaf elke luchthaven, naar elk vliegveld dicht bij je bestemming. Je hoeft slechts 15 minuten voor vertrek op de luchthaven te zijn; het vliegtuig wacht namelijk op jou.

Waar moet je niet zijn?

Er zijn luchthavens met een wat misleidende naam, eentje die je doet vermoeden dat het vliegveld in of bij een grote stad ligt. In de praktijk kan dat flink tegenvallen. Zo ligt London Stansted op 60 kilometer van het centrum van Londen en moet je vanaf Stockholm Skavsta of Stockholm Västerås nog ruim 100 kilometer reizen om in de Zweedse hoofdstad te komen. Parijs-Vatry ligt op 159 kilometer van het centrum van Parijs en je bent al snel twee uur onderweg van de luchthaven naar de Franse hoofdstad. Oslo heeft drie luchthavens, die stuk voor stuk een flink eind buiten de stad liggen. Oslo-Torp Sandefjord spant de kroon, met een afstand van bijna 120 kilometer. Met de trein of airportbus ben je twee uur onderweg van het vliegveld naar de stad.

Frankfurt Hahn is ook een no-go als het gaat om de goede bereikbaarheid. Het vliegveld ligt op 125 kilometer van de stad en je zit langer in de bus dan in het vliegtuig… Luxemburg-Oost was een logischer naam geweest. Hoewel Belfast Airport op maar 20 kilometer van het centrum ligt, zit je toch een uur in de bus. Ook voor een transfer vanaf Milaan Malpensa, Bordeaux Merignac, Palermo en de luchthaven van Tenerife Zuid (TFS) kun je beter wat extra tijd incalculeren.

En een kleine waarschuwing is hier dan misschien ook op zijn plaats… kijk uit voor Londen, met zes luchthavens een ware nachtmerrie voor veel reizigers. Het enorme Londen Heathrow ligt het dichtst bij de stad en het kost je met de Heathrow Express 15 minuten om in hartje Londen te komen. Je bent dan wel een kleine 30 euro armer.

De 10 best bereikbare luchthavens in Europa

Ervaring leert ons dat het vaak moeilijker is dan van tevoren gedacht. Je weet namelijk niet altijd welke mogelijkheden er zijn. Heeft het vliegveld een eigen treinstation? Gaat er een metro of een tram die in een keer naar het centrum rijdt? Waar moet je nou precies overstappen als je de bus neemt? En bij welke luchthavens kun je überhaupt tegen een voordelig tarief een korte transfertijd naar het stadscentrum hebben?

Omio (voorheen GoEuro) heeft de populairste luchthavens onder Nederlandse reizigers onderzocht en de 10 best bereikbare luchthavens in Europa gevonden. Deze luchthavens zijn geselecteerd op basis van jaarlijkse passagiersaantallen. Met dit onderzoek kun je veel tijd en energie besparen voordat je ook maar het vliegveld hebt verlaten.

Volgens het onderzoek is Praag van alle populaire luchthavens de best bereikbare (het populairst onder Nederlandse reizigers). Een busritje van het vliegveld naar de binnenstad kost je hier slechts € 0,90 en duurt een kwartier. Daarmee is Praag de grote winnaar. Ook Berlijn Tegel (TXL) brengt het er goed vanaf op een tweede plek en Venetië (VCE) maakt de top drie compleet.

Bekijk ook vooral het interactieve overzicht, waarbij je precies kunt zien hoe lang het duurt om van het vliegveld naar het stadscentrum te komen en wat dit gaat kosten.

Latest posts by Dionne (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>