In het midden van Zuid-Amerika ligt Bolivia ingesloten door vijf buurlanden. Het gebrek aan een directe verbinding met de zee heeft een grote invloed op de welvaart en ontwikkeling. Bolivia is een van de armste landen in Zuid-Amerika, maar heeft daarentegen een rijke cultuur en natuur. Reis jij binnenkort naar Bolivia, dan mag je de volgende 10 hoogtepunten niet missen!

10. Titicaca

Het Titicacameer is het het grootste meer van Zuid-Amerika dat op de grens tussen Peru en Bolivia ligt. Op weg naar het meer moeten in Tequina alle auto’s en bussen het water over. Er is geen brug of ferry dus moeten alle auto´s en bussen via kleine duwboten naar de overkant. Een onderneming die al snel een uur duurt voor een afstand van een paar honderd meter.

Aan Boliviaanse kant is Copacabana de populairste stad. Van daaruit vertrekken er dagelijkse boottochten naar Isla del Sol, een van de mooiste eilandjes in het Titicacameer, waar volgens de oude Inca legende de zon geboren is.

Lago Titicaca

Lago Titicaca

9. Death Road

El camino de la muerte was jarenlang de meest gevaarlijke weg ter wereld. Tegenwoordig bestaat er een nieuwe weg van La Paz naar Coroico en is de weg vooral een paradijs voor waaghalzen die met de fiets naar beneden racen. De tocht begint op ruim 4.000 meter in de koude waarna je vliegensvlug afdaalt door de wolken en uiteindelijk meer dan 3.000 meter lager zwetend aankomt in de jungle Coroico. Tijdens de terugweg naar boven in de minibus ervaar je pas hoe diep de afgronden en zie je overal de kleine kruisjes van auto’s en bussen die de afgrond ingestort zijn.

df

Death Road Bolivia

8. Vliegen van La Paz naar Rurrenabaque

Rurrenabaque ligt op de rand van het regenwoud en is de uitvalsbasis voor tours naar de pampa’s of de amazone. Een busreis duurt bijna 20 uur, maar er is gelukkig een veel spectaculairdere manier. Met een klein vliegtuigje sta je in 40 minuten van de hoogte in La Paz in de zweterige jungle. Onderweg vlieg je rakelings over de toppen van de Andes en voel je elke stuurbeweging van de piloot spannen in je buik.

Amaszonas

Amaszonas

7. Live naar het voetbal

Zoals in alle Zuid-Amerikaanse landen is voetbal de nationale sport. Ze zijn geen hoogvlieger en hebben nog maar drie keer de eindronde van het WK mogen meespelen, maar dat deert de Bolivianen niet. De thuiswedstrijden op 3.500 meter zijn steevast een zware inspanning voor de tegenstander waardoor ze toch een sterke thuisreputatie hebben. Een wedstrijd meemaken in de Boliviaanse competitie moet je niet voor het hoogstaande voetbal doen, maar wel voor de bijzondere ervaring waarbij de fans urenlang non stop zingen en dansen.

Blooming

Blooming

6. De mijnen van Potosi

Het zilver uit de Cerro Rico in Potosi zorgde in de 16e eeuw voor de hoogdagen van Potosi waarbij het een van de grootste steden ter wereld was. Dat zilver wordt nog steeds uit de mijn gehaald waarbij de werkomstandigheden niet veranderd zijn doorheen de eeuwen. Maandelijks sterven er 13 mensen in de mijn en de levensverwachting van de arbeiders is amper 45 jaar. Gek genoeg is de mijn tegenwoordig de meest bezochte toeristische attractie, een bezoek dat je niet onbewogen laat.

Cerro Rico

Cerro Rico

5. Met de bus van Uyuni naar Potosi

Om de lokale cultuur van Bolivia te ontdekken, is een busrit de uitgelezen manier. Een van de mooiste trajecten is van de zoutvlakten van Uyuni naar Potosi. Een prachtige asfaltweg slingert op 4.000 meter door de Andes waarbij onderweg vervallen huisjes en kuddes lama’s het enige teken van leven laten zien. Op een uurtje van Potosi stappen er een aantal verkopers op de bus die met een langgerekt betoog proberen geneeskrachtige wortels, pilletjes of drankjes te verkopen, die vol enthousiasme gekocht worden door de lokale bevolking op de bus.

en prachtige asfaltweg op 4.000 meter hoogte

en prachtige asfaltweg op 4.000 meter hoogte

4. Salar de Uyuni

De zoutvlaktes van Uyuni is een fantastisch natuurfenomeen dat ontstaan is uit uitgedroogde zoutmeren. De witte vlakte bestaat uit een prachtig wit tapijt van zeshoekige zouttegels die zich uitstrekken tot ver aan de horizon. In het regenseizoen verandert dit tapijt in een gigantische spiegel waarbij ’s nachts zelfs de reflectie van de sterren te zien is. De oneindige grootsheid van deze vlaktes zijn werkelijk betoverend.

Salar de Uyuni

Salar de Uyuni

3. Madidi National Park

Ver van de droge en hoge zoutvlaktes van Uyuni ligt de Boliviaanse Amazone. Het grootste deel van de Amazone is onbereikbaar voor toeristen, maar er zijn een aantal nationale parken die het mooiste laten zien van deze natuur. Het Madidi National Park heeft een bijzondere natuurlijke diversiteit met het grootst aantal vogelsoorten in de wereld. Als je de natuur een warm hart toedraagt, kan je met verschillende eco-toerisme operators enkele dagen het park in. Een ervaring die je niet snel zal vergeten.

Aapje

De Boliviaanse Amazone

2. Huyana Potosi

Het hoogste avontuur in Bolivia is ongetwijfeld de beklimming van de Huyana Potosi, 6.100 meter hoog, een van de weinige zesduizenders die zonder veel ervaring mogelijk is. De driedaagse trekking is vooral de hoogte veeleisend, maar de beloning is minstens even groot als je op de laatste dag om 7u ‘s ochtends boven op de top boven de wolken staat met prachtig uitzicht op La Paz en het Titicacameer.

Huyana Potosi

Huyana Potosi

1. Een Boliviaanse bruiloft

De kennismaking met Bolivia is compleet met een traditionele Boliviaanse bruiloft. De diversiteit van de culturen is zo enorm dat deze bruiloft sterk zal verschillen van streek tot streek, maar wel overal heel bijzonder zal zijn. In Santa Cruz wordt er heel het feest gedanst tot in de vroege uurtjes waarbij de hitte zorgt voor een zwoele sfeer.

De kennismaking met Bolivia is compleet met een traditionele Boliviaanse bruiloft

De kennismaking met Bolivia is compleet met een traditionele Boliviaanse bruiloft

Tekst en foto’s: Olivier van Herck

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>