The best of Boedapest

Op nog geen twee uur vliegen van Nederland zit je in de hoofdstad van Hongarije. Boedapest, een bruisende stad aan de Donau, is een stad waar je dagen kan ronddwalen. Met oude gebouwen in overvloed, heuvels op de achtergrond en de Donau die er dwars doorheen stroomt is Boedapest een prachtige stad om te zien. Met het oude gedeelte Boeda en het moderne Pest heeft de stad voor iedereen wat te bieden.

best of boedapest

Kettingbrug Boedapest

Boeda en Pest

De stadsdelen Boeda en Pest worden door negen bruggen met elkaar verbonden. De Kettingbrug wordt veelal gezien als de mooiste van de stad. De twee pijlers van de brug hebben de vorm van antieke triomfbogen en aan beide kanten wordt de brug bewaakt door twee stenen leeuwen. Vooral ’s avonds heb je vanuit Pest een prachtig uitzicht op de brug, de verlichte Burchtheuvel erachter en de Matthiaskerk die overal mooi bovenuit torent. Vanaf de Burchtheuvel is Pest overigens ook erg mooi om te zien, met de brug, het verlichte parlementsgebouw en de Sint Stephanusbasiliek, de grootste kerk van Boedapest.

kettingbrug budapest

Het stadsdeel Pest is vlak, terwijl Boeda aan de overkant heuvelachtig is. Op een van de heuvels werd in de dertiende eeuw een burcht gebouwd. Buda Castle is het grote kasteel van Boedapest op Castle Hill. Ga met het antieke kabeltreintje Sikló (de Funicular Railway) naar boven of loop te voet naar de top van de Burchtheuvel. Vanaf boven heb je een mooi uitzicht over Pest. Als je geluk hebt, kan je het wisselen van de wacht meemaken.

De wijk rondom de burcht nodigt uit om uren rond te slenteren. Smalle straatjes, middeleeuwse huizen, gezellige koffiehuizen en leuke souvenirwinkels. Onder de Burchtheuvel ligt een uitgebreid grottensysteem, waarvan je -onder begeleiding van een gids- een deel kan bezichtigen. Bij de Burchtheuvel vind je ook het Vissersbastion, dat voornamelijk vanwege het uitzicht veelvuldig bezocht wordt. Het is geen echt vestingwerk, maar meer een terras met sneeuwwitte natuurstenen muren, trappen, torens en arcaden. Vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht over Boedapest. Als je hier om een uur of vijf ‘s middags heen gaat, zijn vrijwel alle toeristen weg en kun je in alle rust dit prachtige deel van Boedapest bekijken. Neem een drankje in het café onder de bogen van het Vissersbastion. Je zit er heerlijk koel en er speelt ook een zigeunerorkestje.

Op het plein tussen de Matthiaskerk en het Vissersbastion staat het standbeeld van koning Stefanus I van Hongarije

Boedapest by night

Zoek om een uur of zeven een restaurantje op. Om die tijd is het ook nog erg rustig in de restaurants. Neem de tijd om rustig te eten, want als het donker wordt moet je echt nog even terug naar het Vissersbastion om het uitzicht bij avond over Boedapest te bewonderen. Belangrijke gebouwen zoals Buda Castle en het Parlement lichten op, te midden van de lichtjes langs het water en op de bruggen. Een sprookje!

Parlamentsgebouw Boedapest

Stijlvol baden in Boedapest

Boedapest is een stad met een uitgebreide badcultuur. Boedapest heeft veel warmwaterbronnen en de stad staat dan ook bekend om zijn thermale baden. Er zijn wel vijftig badhuizen te vinden, eeuwenoud, maar ook modern, zowel groot als klein. Ze eruit als paleizen of historische Turkse baden. De baden worden voorzien van helend water van verschillende temperaturen, dat opborrelt uit de ondergrondse warmwaterbronnen van de stad. De bekendste en grootste baden zijn de Gellért Baden en de Széchenyi Baden.

Gellértbaden

Een van de bekendste maar ook duurste badhuizen vind je aan de voet van de Gellértheuvel, in het Gellérthotel bij de Vrijheidsbrug. Deze Gellértbaden in art nouveaustijl behoren tot de mooiste van Hongarije. Er is een binnen- en een buitenbad, meerdere bubbelbaden, sauna’s en een Thaise massagesalon. De Gellértbaden kunnen erg druk zijn, vooral in het weekend. Voor of na een bezoek aan het badhuis kun je de Gellértheuvel beklimmen. Op de top ligt een militaire vesting uit 1851 en je hebt er een prachtig uitzicht.

Gellértspa

Liberty Bridge

De Vrijheidsbrug bevindt zich tussen het Sint-Gellértplein aan de Boeda-kant van de Donau en het Fővám-plein op de Pest-kant, met de Markthal en het gebouw van de Corvinus-universiteit. Karakteristiek voor de stalen, groen geverfde brug zijn de beelden van vier roofvogels op de beide brugpilaren. De turul is een vogel die een belangrijke rol speelt in de Hongaarse mythologie. Ook is de brug voorzien van het Hongaarse wapen. Tussen de Elizabethbrug en de Vrijheidsbrug heb je langs de boulevard aan de Pest-zijde het mooiste uitzicht op het stadsdeel Boeda.

Vrijheidsbrug Boedapest

Centrale Markt

De Grote Markthal van Boedapest is een mooi historisch gebouw aan het Fővám-plein, aan de Pestzijde van de Vrijheidsbrug. Het is de grootste overdekte markt van Boedapest en een behoorlijk populaire plaats voor oudere Hongaren en toeristen.

Centrale Markthallen, Boedapest

In de hal vind je een kleine tweehonderd winkels. Het is vooral de plek waar je etenswaren koopt, zoals groenten, fruit, vlees, worst, kaas en vis. Ook lokale specialiteiten als ganzenlever (foie gras), de bekende paprika -tokaji aszú- en kaviaar worden er verkocht. Vooral de paprika is er in vele soorten, kleuren en maten. Boven in de hal zijn vooral toeristenwinkels gevestigd, waar beschilderde eieren, T-shirts, foto-boeken en tafelkleden gekocht kunnen worden.

grote markt boedapest groente-fruitgrote markt boedapest worst

Grote Markt Boedapest

Váci utca

Váci utca in Boedapest is precies hetzelfde als Kalverstraat in Amsterdam. Váci Street is de belangrijkste en zeker de bekendste autovrije winkelstraat van Boedapest, in het stadsgedeelte Pest. De straten er omheen, zoals Ráday utca zijn zeker ook een bezoek waard.

plein boedapest

plein vrijheidsbrug

Je zal meteen zien, dat deze straat in twee delen verdeeld is. Vanaf de Elisabethbrug (de brug tussen de Vrijheidsbrug en de Kettingbrug) loopt de straat in beide richtingen weg, parallel aan de Donau. In het zuidelijke deel, richting de grote markthal, vind je wat meer uitgaansgelegenheden. Het noordelijke deel, richting het Vörösmarty Plein, is het meest populaire stuk met grote bekende winkels.

vaci utca souvenirs

Uitgaan in Boedapest

Szimpla Kert in Budapest

Uitgaan in Boedapest kan in een van de vele restaurantjes op de gezellige pleinen, in de pub of een van de bijzondere garden- of ruin-bars in het centrum van Pest. Er is een aantal populaire clubs, waar vaak thema-avonden worden gehouden met live bands, funk, jazz, house, techno of gay parties. Het nachtleven van Boedapest biedt zowel nieuwe ervaringen, als klassieke avondjes uit. De Joodse wijk staat boordevol artistieke bars, zoals Szimpla Kert in een vervallen huis, Alcatraz dat sterk lijkt op het Amerikaanse gevangeniseiland, of de Fészek Klub, een kelderclub voor artiesten. Rond het Liszt Ferenc plein is het uitgaansleven wat hipper, terwijl de oude pakhuizen in de stad omgebouwd zijn tot coole clubs.

De coolste bar in Boedapest is zonder twijfel de Icebar op Váci utca. Werkelijk alles is er van ijs: de bar, de muren, de stoelen en zelfs het glaasje waar je cocktail in geserveerd wordt!

icebar boedapest

Als je uit eten gaat: neem gulyas leves (goulash soep). Dat is de originele vorm waarin goulash gegeten zou worden, het is een lunchgerecht of een maaltijdsoep waar je brood bij krijgt. De goulash die wij in Nederland eten, heet in Hongarije ‘pörkölt’.

hongaarse drankjeshongaarse steak

Reishonger gekregen?

Je kan uiteraard een stedentrip naar Boedapest boeken, maar je kan ook bij Ryanair of Wizz Air op zoek gaan naar een ticket voor soms minder dan 3 tientjes! In de Hongaarse hoofdstad Boedapest zal het geen probleem zijn goedkoop te overnachten in de vele hostels, budget hotels buiten het centrum of in een kamer bij mensen thuis.

  1. Droomhuis Gezocht zegt:

    Budapest is een geweldige stad. Hongarije is een veelzijdig land dat vraagt om ontdekt te worden. Steden als Pécs, Bonyhád en Dombóvár hebben elk hun eigen charme. Kom het ook ontdekken in het zon overgoten Zuidwesten van Hongarije. U bent niet de eerste die na meerdere vakanties besluit er een huis te kopen. Letterlijk duizenden zijn u voor gegaan. Het is hier heel mooi en een eigen huis heeft u hier al vanaf 20.000 euro!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>