Beleef Estland

Estland is een klein land aan de Oostzee. Het is een van de drie Baltische Staten, net als Letland en Litouwen. Van het noorden naar het zuiden is de afstand slechts 240 kilometer en van oost naar west 350 kilometer. Toch is Estland groter dan Nederland, België, Denemarken of Zwitserland. Helaas zijn wij tot nu toe nooit in Estland geweest, maar we zullen proberen je Estland te laten beleven met deze feiten.

De Russisch-orthodoxe Alexander Nevsky Kathedraal, Tallinn, Estland

De inwoners
Estland is vernoemd naar de “Ests”, die de regio in de eerste eeuw na Christus bewoonden.
 Er wonen tegenwoordig ruim 1,3 miljoen mensen in Estland. Daarmee is het een van de minst druk bevolkte landen van Europa. In Nederland wonen er per vierkante kilometer tien keer zoveel mensen als in Estland.

De taal
Het Ests (ook wel Estisch, Estlands, Estnisch genoemd) is de officiële taal van de republiek Estland. De taal heeft ongeveer 1 miljoen sprekers. Daarmee is het, na het IJslands en Maltees, de op twee na de kleinste taal in Europa die op alle niveaus gebruikt wordt. Russisch wordt ook op grote schaal gesproken. Door het hoge opleidingsniveau spreken veel mensen ook Engels en Duits.

De natuur
Estland is tamelijk laag en vlak. Toch is het Estse landschap behoorlijk afwisselend. Ondoordringbare bossen, open veengebieden en moerassen, landerijen, weidevelden, heuvels afgewisseld met dalen. Bijna de helft van het land is bos. Estland heeft honderden eilanden waarvan het overgrote deel onbewoond is.

bos estland

Bekende Esten
Bekende Esten zijn de sterke schaker Paul Keres, wiens begrafenis in 1975 werd bijgewoond door meer dan 100.000 mensen (10% van de gehele bevolking van het land), de schrijver Jaan Kross, wiens werk in ruim 20 talen vertaald is, Friedrich Reinhold Kreutzwald, de schrijver van het nationale epos (Kalevipoeg) en Lennart Meri, schrijver, filmmaker, diplomaat en politicus. De bekendste musicus van Estland is de componist Arvo Pärt.

Ook staat Estland met stip op één als je het hebt over internationale modellen per aantal inwoners. Carmen Kass, Elisabeth Erm, Tiiu Kuik, Kätlin Aas en Karmen Pedaru… allemaal internationale supermodellen. Er zijn meer vrouwen dan mannen in Estland.

Tiiu Kuik

Internet
Estland is één van de meest moderne landen uit de regio. De Estse scholen hebben zonder uitzondering WiFi, en de kinderen leren op de basisschool al hoe ze computers moeten programmeren. Het is dan ook niet vreemd dat Estland het vaderland is van bijvoorbeeld Skype, Hotmail en KaZaA. In het hele land is er gratis WiFi.

Typisch eten en drinken
Typisch Ests eten zijn hartige pannenkoeken, berenvlees en bloedworst. Typisch drinken is peperwodka, knoflookwodka en kruidenlikeur. Viru Valge en Saaremaa zijn de meest populaire wodka-merken.

Tallinn
De grootste stad is de hoofdstad Tallinn. Hier zetelt de regering. Ook zijn er scholen voor hoger onderwijs te vinden en theaters. De dierentuin van de stad is een van de boeiendste van de noordelijke landen. De intensieve handel met Finland heeft van Tallinn een voortvarende hoofdstad gemaakt. Het historische centrum van Tallinn, Old Town, behoort sinds 1997 tot het Unesco-Werelderfgoed.

tallinn old town

Twee keer Independence Day
Estland heeft twee Onafhankelijkheidsdagen. Eerst werd Estland onafhankelijk van de Sovjet-Unie op 24 februari 1918 en opnieuw op 20 augustus 1991 na 51 jaar van bezetting. De eerste datum is een nationale feestdag; de tweede datum is bekend als het “herstel van de onafhankelijkheid dag.” Happy restoration of independence!

Cijfers
– Estland is het minst religieuze land ter wereld, met slechts 14% van de bevolking die gelooft.
– Van de bijna 200 landen in de wereld, staat Estland op de tweede plaats met een geletterdheid van 99,8%.
– In 1994 werd Estland het eerste land dat de vlaktaks (flat tax) invoerde, een vorm van inkomstenbelasting waarbij ieder inkomen met hetzelfde percentage belast wordt.

Nieuwe sport
De Esten hebben het Kiiking uitgevonden, eigenlijk gewoon schommelen voor volwassenen. Hierbij zit je vast aan een enorme schommel (een kiik) die 360 graden rond kan; een die je niet zomaar in de speeltuin vindt. Het is de bedoeling dat je door je knieën hurkt tijdens de afdaling om vaart te maken totdat je over de kop gaat.

Kiiking bestaat sinds 1996, maar er gaan geruchten dat de sport al honderden jaren oud is. Tegenwoordig wordt de sport fanatiek beoefend: het wereldrecord staat op meer dan zeven meter lengte!

kiiking

Voor wie wil emigreren naar Estland, ze accepteren er geen dubbele nationaliteit.
Head aega! Tot ziens!

Martijn
  1. Pingback: Proef het traditioneel leven in Estland

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>