Griekenland anders – sportief in Delphi

Strand, zee, blauwwitte huisjes en ouzo. Dat is Griekenland, toch? Nee. Griekenland is echt meer. Op drie uur rijden van Athene zie ik het historische orakel van Delphi, sneeuw op de bergen, grotten met nimfen, miljoenen olijfbomen en oneindige rust. Vier dagen de bergen in voor cultuur én sportiviteit. Enjoy!

Het orakel van Delphi is dood. Bedolven bij een alles verwoestende aardbeving in 300 voor Christus. En toch is Delphi springlevend! Sinds begin 1900 is het een bruisend middelpunt van historici, toeristen, archeologen en andere nieuwsgierigen. Toeristen uit Athene komen een dagje op en neer, liefhebbers van mythologie blijven iets langer. En ik? Ik ben hier vier dagen: geschiedenis snuiven, mountainbiken tussen de olijfbomen, hiken in de bergen en genieten van een terrasje aan zee. Lang leve Delphi! Ga je mee?

Delphi – een lange geschiedenis

Het orakel van Delphi zwijgt in alle talen. Toeristen staan te kijken, katten spelen overal, ik hoor bijen zoemen. Maar niet meer de wartaal van het orakel. Eeuwenlang werd het orakel bezocht door koningen, beroemdheden en gewone stervelingen. Want het orakel wist op alles antwoord, maar bleef altijd wat vaag: “Een belangrijke heerser zal de strijd gaan winnen.” Ja, zo kan ik ook ‘waarzeggen’. Een soort horoscoop, waarmee je alle kanten op kunt.

Het orakel van Delphi gaf antwoord op elke vraag.

Het orakel van Delphi gaf antwoord op elke vraag.

Eeuwenlang kwam hier hallucinerend gas omhoog. Zo kan ik ook 'waarzeggen'!

Eeuwenlang kwam hier hallucinerend gas omhoog. Zo kan ik ook ‘waarzeggen’!

Delphi ligt op een geologisch heel actieve plek en eeuwen lang kwamen hier hallucinerende gassen ophoog. Dat was de truc. De waarzegger (de Pythia, van python, slang) werd helemaal stoned in de kleine ruimte en sloeg dan wartaal uit. Belangrijke priesters ‘vertaalden’ dit dan weer naar ‘nuttige’ antwoorden. Maar na die verwoestende aardbeving in 300 BC werd alles anders. Er kwam geen gas meer omhoog, het orakel verviel en Delphi ook. Begin 1900 werd het pas weer ontdekt en opgegraven. Een paar zuilen markeren nu waar de beroemde tempel van Apollo stond.

Delphi – het orakel leeft

Dat Delphi op een bijzondere plek ligt zie ik direct als ik aankom met de auto vanuit Athene. De bergen zijn 1500 meter hoog en er wordt boven mij nog geskied. Ga ik 30 minuten de andere kant op dan sta ik aan zee. En dat trekt veel mensen. Weekendbezoekers uit Athene – om te skiën. Chinese toeristen met gouden iPhones – gewoon omdat het kan. Stoere meiden op een mountainbike – kronkelend tussen de olijfgaarden. Wandelaars in de bergen – om de grot van de nimfen te bezoeken.

Delphi is meer dan historie: je kunt hier ook sportief bezig zijn.

Delphi is meer dan historie: je kunt hier ook sportief bezig zijn.

Delphi ligt in de bergen, waar in maart nog wordt geskied!

Delphi ligt in de bergen, waar in maart nog wordt geskied!

Ik ben blij. Blij dat ik de niet-strand kant van Griekenland zie. Blij dat het niet zo heet is. En blij dat ik hier al die leuke dingen kan combineren: natuur, cultuur, actief, passief. En natuurlijk combineer ik dat met het voor Grieken aller belangrijkste: heerlijk eten. In het kleine plaatsje Delphi struikel je over de taverna’s. Het is maart en dus is het rustig. De kok heeft alle tijd om zijn geheimen te vertellen. Mijn gids neemt me mee naar zijn oude oma van bijna 90 – die me trots haar weefgetouw laat zien.

Delphi – voor een actieve vakantie

Ik ben twee dagen te gast bij de mensen van het bedrijf Trekking Hellas. Trekking.gr organiseert en begeleidt activiteiten als hiken, biken en raften. Het bedrijf heeft acht uitvalsbasissen door heel Griekenland. In de regio Delphi runt Giorgos Korodimos de vestiging. Giorgos, zijn vrouw Helene Prablanc en hun berggids en snowboard instructeur Hilda Giannopoulos zijn eigenzinnige mensen die genoeg hebben van de grote stad. Het leven in de bergen maakt ze gelukkig. En zij maken mij daarmee gelukkig. We praten honderduit over de wereld, snowboarden, economie, Chinese eigenaardigheden, de orthodoxe kerk, new rich en olijfolie.

Heerlijk hiken en biken, maar geschiedenis is overal.

Heerlijk hiken en biken, maar geschiedenis is overal.

Biken tussen 2 miljoen olijfbomen

Giorgos en Hilda halen me stipt om 9:00 uur op bij mijn hotel Acropole. De mountainbikes zitten al achterop de 4WD Suzuki. “We rijden niet op de openbare weg. Dat is zelfmoord hier in Griekenland. Je zag onderweg vanuit Athene die gedenktekens toch wel langs de weg?” Ik heb ze inderdaad elke 200 meter zien staan. “Grieken rijden als gekken. Er gebeuren zó veel ongelukken.” Ik ben blij dat wij de vallei met de olijfbomen nemen vandaag. We fietsen veilig over onverharde wegen, tussen de bomen, en gelukkig: alleen maar downhill. Heerlijk!

Giorgos en Hilda gaan met me mee: 25 km downhill van Delhpi naar de zee.

Giorgos en Hilda gaan met me mee: 25 km downhill van Delhpi naar de zee.

Hilda Giannopoulos legt uit dat bij elk kapelletje iemand is verongelukt...

Hilda Giannopoulos legt uit dat bij elk kapelletje iemand is verongelukt…

“In de vallei onder Delphi staan een kleine 2 miljoen olijfbomen”, vertelt Giorgos. “Mijn familie heeft zo’n 200 bomen en zo heeft elke familie hier een klein stukje. Het is de beste olijfolie, het is een enorme hoeveelheid, maar niemand werkt samen om daar profijt van te hebben”, vertelt Giorgos. En dus kopen de Italianen de olie en verkopen het als was het Italiaans. Tijdens onze tocht stoppen we bij een kapelletje en George laat me trots proeven van ‘zijn’ olijven. Wow, goddelijk. Ik hoor alles over het plukken, de rijping, het inmaken, het persen, de kwaliteit.

Uitzicht over de vallei van Delphi met 2 miljoen olijfbomen.

Uitzicht over de vallei van Delphi met 2 miljoen olijfbomen.

Hiken over de beroemde E4

En dan begint het te regenen. En te sneeuwen. Precies op de dag dat we 5 uur zullen hiken door de bergen. “We kijken hoe ver we komen, Giorgos volgt ons met de auto.” Helene is vandaag mijn gids. “De beroemde E4 wandeling komt hier langs. Die is ruim 10.000 km en gaat van Gibraltar via Centraal-Europa, Oost-Europa en Griekenland naar Cyprus.” We gaan eerst met de auto de berg Parnassos op. Daar bekijken we de beroemde Corycische Grot waar in de mythologie de nimfen dansten. Het valt me op dat ook nu nog jonge moderne Grieken zoals Giorgos en Helene in extase raken als het over de mythologie gaat. Het leeft nog steeds, zo lijkt het.

De E4 wandeling is 10.000 km lang. Maar vandaag regent het.

De E4 wandeling is 10.000 km lang. Maar vandaag regent het.

Giorgos en Helene als speleoloog.

Giorgos en Helene als bevlogen speleologen.

Als we de grot uitkomen regent het nog steeds. Het dal van Delphi, ver onder ons, is gevuld met nevel. Van het orakel is niets te zien. De volgende dag is het weer stralend blauw. Maar daar hebben we nu even niets aan. We lopen een uurtje – waar we 5 uur hadden gepland. Dan stappen we weer in de beslagen auto en hobbelen naar beneden. Giorgos stelt voor om traditioneel Grieks te gaan lunchen – dat gaat wel 3 uur duren. Goed plan, lijkt me! Heel goed zelfs, met dit weer.

Grieks eten voor gevorderden

De Griekse keuken zoals wij die in Nederland kennen heb ik deze dagen niet gezien. Al dat vlees, al die kruiden, de ouzo bij de maaltijd: allemaal niet. De keuken die ik zelf in Delphi heb ervaren was wat mij betreft dan ook een stuk aangenamer. Ik heb veel supermals vlees uit de over gehad (geit en wild-zwijn, 6 uur gestoofd in de beste olijfolie en de beste witte wijn) en gegrilde kaas (die je zonder te grillen eigenlijk niet kunt eten).

Lukas Bakoloukas serveert trots geit uit de oven: boterzacht.

Lukas Bakoloukas serveert trots geit uit de oven: supermals.

Speciale gegrilde feta (feta is trouwens Grieks voor gesneden, plakje)

Speciale gegrilde feta (dat is trouwens gewoon Grieks voor ‘gesneden’).

En natuurlijk eet ik olijven. Van die grote, smaakvolle smul-olijven. Giorgos leert me alles over olijven. De groene zijn het minst rijp en worden na het plukken een maand in zout water bewaard dat elke dag wordt ververst. De zwarte zijn het rijpst en worden direct in zout gedaan. Dan trekt het vocht eruit en worden ze rimpelig. Maar wat overblijft is nog steeds mega. Giorgos: “… en kruiden voegen we eigenlijk nooit toe. Dat hebben ze in het buitenland bedacht.” En na de maaltijd krijg ik altijd iets zoets. De ene keer baklava, dan weer notencake gedrenkt in siroop of ijs met gekonfijte sinaasappelschil. Allemaal even lekker, maar een dag van sportieve actie is dan wel gewenst. Anders groei je echt dicht!

Grieken zijn liefhebbers van zoet - in alle soorten en maten.

Grieken zijn liefhebbers van zoet – in alle soorten en maten.

Citroenen plukken - voor de confiture.

Citroenen plukken – voor de confiture.

Meer info en tips

  • Ik sliep in hotel Acropole, in het centrum, net achter de hoofdweg en met een subliem uitzicht over de vallei met de miljoenen olijfbomen en in de verte de Golf van Korinthe.
  • De beste restaurants waren wat mij betreft: restaurant “Epikouros”, taverna “Dion” en taverna “Babis” in de bergen boven Arachova.
  • Boek je hike- of bike-tocht bij Trekking.gr dan leer ook nog eens veel over ‘Griekenland behind the scenes
  • Ga koffie drinken in Galaxidi aan de Golf van Korinthe (40 minuten rijden)
  • Wil je niet zelf alles regelen: ga dan naar Panago Travel
Arjan
Volg mij!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>