Zomer 2020 in Griekenland

Sinds 1 juli heeft Griekenland de blauwe lucht weer geopend voor Nederlanders en kan er weer naar iedere Griekse luchthaven gevlogen worden. Reishonger spreekt met Eleni Skarveli, directeur van het Grieks Verkeersbureau in de BeNeLux, over hoe zo’n vakantie er anno 2020 uitziet. Hoe beïnvloeden de COVID-19 maatregelen het reizen in Griekenland?

Eleni Skarveli, directeur van het Grieks Verkeersbureau in de BeNeLux

Hoi Eleni, wie ben jij en hoe heb jij de afgelopen periode ervaren?

“Ik denk dat ik net als iedereen erg bezorgd was tijdens de Covid-19 uitbraak aangezien het voor ons allemaal een onbekende situatie was. Maar door de lockdown heb ik ook de kans gekregen om mijn drukke leven te heroverwegen, tijd te spenderen met mijn gezin en had ik meer tijd om te koken en bakken. Hoewel ik hiervan genoot kon ik niet genieten van mijn liefde voor reizen en het ontdekken van andere culturen. Ik ben onwijs blij dat ik deze zomer Griekenland weer kan bezoeken en dat ik weer kan zwemmen in de kristalheldere en schone wateren.”

Hoe is Griekenland omgegaan met de coronapandemie?

“Griekenland heeft gelukkig direct (sinds eind februari met het annuleren van Carnaval in het hele land) actie ondernomen en heel vroegtijdig een lockdown ingesteld begin maart. De Griekse overheid heeft niet geaarzeld om vergaande maatregelen te nemen. Persoonlijk denk ik dat dit een van de redenen was dat er weinig besmettingen waren in Griekenland. Tot dusver zijn er 193 doden.”


Kalamata is een stad in Zuid-Griekenland, op de Peloponnesos gelegen, aan de Golf van Messinië

Kalamáta

Hoe belangrijk is de heropening van toerisme?

“De reisindustrie is een van de belangrijkste pilaren voor de Griekse economie. Echter, de publieke gezondheid van de locals en bezoekers is het belangrijkst. Doordat er vroeg maatregelen zijn genomen konden wij op een veilige manier weer reizigers toelaten deze zomer. In deze situatie is de gezondheid van alle mensen de eerste prioriteit.”

Wat was de situatie na 1 juli?

“Sinds 1 juli heeft Griekenland de blauwe lucht weer geopend voor Nederlanders en kan er weer zonder restricties naar iedere Griekse luchthaven gevlogen worden. Er varen sinds 1 juli ook weer veerboten uit Italië en de grenzen van Bulgarije zijn open, voor degene die zo moedig zijn om met de auto naar Griekenland te komen.”

“Het enige dat momenteel verplicht is voor reizigers is dat zij tot 24 uur voor vertrek het Passenger Locator Form (PLF) in moeten vullen. Er wordt op de luchthaven willekeurig getest. Maar reizigers die bijvoorbeeld op Athene vliegen mogen wel de reis direct voortzetten naar bijvoorbeeld Spetses om daar het resultaat af te wachten. Indien de test positief is, moet de reiziger twee weken in quarantaine in een door de overheid betaald hotel. Voor het regelen van een eventuele nieuwe vlucht naar huis is de reiziger zelf verantwoordelijk.”

“Alhoewel er tot dusver (situatie per 13 juli) heel weinig toeristen ziek waren toen zij Griekenland binnenkwamen. Ik denk dat de meeste van ons de basics van hygiënische maatregelen snappen en we allemaal proberen om onszelf en anderen te beschermen.”

Zijn er tijdens corona leuke initiatieven ontstaan?

“Die zijn er zeker! De lockdown heeft tot creatieve brainstorms geleid in ons team. Er is een leuke campagne opgericht tijdens de lock down: #GreeceFromHome en momenteel hebben we de campagne #GreeceHealthFirst waarin we veel informatie delen over reizen in Griekenland in deze tijd om bezoekers die naar Griekenland willen te informeren. Daarnaast blijven wij mensen inspireren met onze 100 Griekse bestemmingen op www.ilovegriekenland.nl en onze specifieke nieuwsbrieven over bijvoorbeeld de Griekse keuken (recepten voor Pasen) en films die opgenomen zijn in Griekenland (voor de Meimaand Griekenland Filmmaand).”

Wat staat de Nederlandse reiziger te wachten?

“Er gelden veel van dezelfde regels in Griekenland als in Nederland. Zoals het houden van 1,5 meter afstand. Ik denk persoonlijk dat we moeten leren leven met deze maatregel omdat deze regel nog wel lang zal blijven… Verder is het gebruik van mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht. En in taxi’s en minibusjes. De restaurants en hotels zijn open en ook de stranden, musea en archeologische plekken kun je weer bezoeken.”

“Alle excursies zijn weer te boeken, zoals duiken, snorkelen en fietsen. En je kunt gewoon een dagje genieten in de spa zonder mondkapje. Denken mensen ‘daar gaat mijn buffetmoment in hotels!’ Dan hebben zij het gelukkig ook mis. Er zijn gewoon buffetten, alleen de medewerkers van het hotel scheppen voor je op. Ik denk dat reizigers op die manier nog meer kunnen genieten van een luxueuzere service en meer persoonlijke aandacht.”

Oia op Santorini - fotograaf Merakos

Oia op Santorini – fotograaf Merakos

Hoe ziet een vakantiedag in Griekenland eruit onder deze omstandigheden?

“Diversiteit is een van de kenmerken een vakantie in Griekenland. Je zult het nooit saai vinden! Zelfs als je Rhodos voor de vijfde keer bezoekt is er nog steeds iets wat je zal verrassen. Ik denk dat de stranden van Griekenland altijd een highlight zijn. Zo kun je in de kristalheldere wateren zwemmen van Corfu, genieten van onwijs lekker Grieks eten in een authentiek restaurant in Chalkidiki en wat dacht je van ’s avonds ‘barhoppen’ op Kos? Reizigers hoeven werkelijk niets te missen van wat zij normaal gesproken graag doen op reis.”

Wat zijn jouw tips voor wie naar Griekenland reist?

“Het is nu juist de tijd om een aantal bestemmingen van je bucketlist te strepen omdat er minder mensen op reis gaan. Elk Grieks eiland heeft een eigen karakter en trekt verschillende mensen aan. Als gezin gaan wij altijd graag naar Kreta. Wil je een romantische reis? Wij gaan altijd met z’n tweeën naar Santorini. Mijn jongvolwassen dochter Nefeli maakt graag een rondreis door de Peloponnesos met auto en start dan in Kalamata. Mijn 19-jarige zoon Theo gaat het liefst eilandhoppen met vrienden en gaat dan van Naxos naar Tinos en Paros en mijn jongste Anastassis bezoekt zijn nichten en neven op Chios, waar hij geniet van de vrijheid en de verse vis 😉”

Eleni sluit af met de volgende woorden: “Ik begrijp dat het niet makkelijk is om nu te gaan reizen. Echter, Griekenland is minder dan 3 uur van jou vandaan en de maatregelen van luchtvaartmaatschappijen hebben bewezen dat reizigers kunnen vliegen zonder een verspreiding van het virus. Het leven is onverwacht en we mogen geen kansen missen om te genieten tijdens waardevolle vakanties.”

Heb je vragen over Griekenland en corona? Over hoe het er ter plaatse aan toegaat? Stel je vraag hieronder en wij zullen proberen deze zo goed mogelijk te beantwoorden!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>