Klein Griekenland

Vreemd genoeg is het Griekse eiland Evia praktisch onbekend bij Nederlanders. Evia is een langgerekt eiland met een lengte van 175 kilometer en een breedte die varieert van 6 tot 45 kilometer. Het is na Kreta het grootste eiland van Griekenland en maakt deel uit van de Sporaden, een eilandengroep ten oosten van het vasteland.

het schitterende eiland Evia

Evia zou je bijna het best bewaarde geheim van de Grieken kunnen noemen want dit pareltje is nog niet ontdekt door het massatoerisme.

Van oudsher is Evia een eiland waar de Grieken zelf graag verblijven. Met een afstand van 80 km vanaf Athene en twee bruggen die het eiland met het vasteland verbinden, is Evia voor de Grieken een geliefd toevluchtsoord voor de weekends. Dat Evia niet erg populair was bij buitenlandse toeristen, komt omdat er tot voor enkele jaren nogal wat zware industrie op het eiland was gevestigd. Deze industrieën zijn inmiddels allemaal van het eiland verdwenen naar landen als Bulgarije. De beste tijd om Evia te verkennen is in het voor- en najaar. In augustus hebben de Grieken vakantie en dan wil je niet op Evia zijn. Vanaf de luchthaven in Athene is er een directe busverbinding naar Evia en er is een metroverbinding. Maar het makkelijkst is het om gebruik te maken van een huurauto. Vanaf de luchthaven voert een snelweg linea recta naar Evia waar je via de twee bruggen of met de ferry kunt komen.


Klein Griekenland

Evia wordt ook wel “Klein Griekenland” genoemd en deze benaming is volkomen terecht. Stadjes, waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan, olijfbomen, wijngaarden, mooie kusten met heel veel intieme baaien, schitterende bossen, klaterende riviertjes, diepe kloven en bergen. De hoogste berg op Evia is Dirfys met een hoogte van 1743 meter. In het voorjaar ligt er nog sneeuw op de toppen. Natuurliefhebbers, gezinnen met jonge kinderen en rustzoekers zullen zich op dit authentieke eiland, dat nog niet overspoeld is door het massatoerisme, prima vermaken. Als bijkomend voordeel valt nog te melden dat de prijzen in de hotels doorgaans flink verlaagd zijn.

leuk plaatsje onderweg naar het noorden

Eretria

De drie zones van Evia zijn noord, zuid en het midden. Elk gebied heeft een eigen karakter. Alle plaatsen op het eiland zijn prima bereikbaar via het uitstekende wegennet. Vijfsterrenhotel Negroponte in Eretria, het midden van Evia, is als één van de weinige hotels op het eiland, het gehele jaar geopend. In dit familiebedrijf heerst een uiterst prettige, informele sfeer. In het hotel zijn fietsen verkrijgbaar maar het verdient aanbeveling om de hoofdwegen te mijden. Grieken zijn namelijk niet gewend aan fietsers. Vanuit het hotel worden regelmatig wijnproeverijen georganiseerd bij kleine wijnhuizen als Avantis en Lykos. De tweede generatie wijnmakers is er in geslaagd om prestigieuze prijzen te winnen. Rustzoekers zullen zich in de prachtige tuinen, met in het voorjaar het gezang van nachtegalen, van Hotel Miramar zeker thuis voelen.

wijnstokken Evia

In het midden van Eretria is het infocenter van Evia gevestigd. Hier zijn de wandelroutes, toeristische informatie, internet en gebruik van fietsen helemaal gratis! Het Archeologisch Museum van Eretria is niet groot maar een absolute aanrader. De vondsten die hier getoond worden bestrijken duizenden jaren geschiedenis. Tegenover het gebouw liggen de resten van een amfitheater van 300 jaar voor Christus en “het Huis met de mozaïeken”.

Amphitheater

Spa en wellness in het noorden

Onderweg naar het noorden van Evia passeren we het kleine dorpje Prokopi. Hier bezoeken we de kerk van Agios Ioanniss o Rossos. Het lichaam van deze Russische martelaar ligt in een glazen kist waar doorlopend gelovigen bij neerknielen om het glas te kussen. In dit drukbezochte bedevaartsoord wordt jaarlijks op 27 mei een indrukwekkende processie gehouden.

Kerk van Prokopi

De weg naar het noorden slingert zich voort door de bergen en door bossen. Onderweg zien we in de ruigere stukken soms steenbokken op de rotsen staan. In de kustplaats Edipsou ontspringen meerdere thermale en geneeskrachtige bronnen. De achttien hotels in Edipsou beschikken allemaal over binnen- en buitenbaden met thermaal en geneeskrachtig water. Boven in het plaatsje komt het water met een temperatuur van 80 graden uit de grond en vormt hier een wisselend kleurig tafereel.

Prachtige kleuren bij de oorsprong van de thermale bronnen

Intieme baaien in het zuiden

Het bijzondere van Evia is, dat op een relatief kleine oppervlakte, steeds andere landschappen te beleven zijn. Maar bijna overal is zicht op de hoge bergen die de oostkust domineren. Onderweg naar het zuiden komen we door slaperige Griekse dorpjes maart ook langs grotere plaatsen als Marmari. De eindbestemming is de plaats Karistos. Dit gedeelte is favoriet bij duikers en snorkelaars vanwege het kristalheldere water. In het natuurgebied van Ochi kan de gelijknamige berg beklommen worden. De totale lengte van deze wandeling is 11 kilometer en wandelaars worden boven getrakteerd op uitzicht op een groeve waar vroeger het marmer werd ontgind. Langs de schilderachtige kustweg, met steeds weer andere vergezichten zijn de “Petali” te zien, de eilandjes die het eigendom zijn van de voormalige koning Constantijn. Ze zijn vrij toegankelijk en kunnen met een bootje of zwemmend bereikt worden. In dit gebied zijn veel kleine, intieme baaien te vinden.

De baaien van het zuiden

Chaldika

Chaldika is de bruisende hoofdstad van Evia. Hier zijn faciliteiten als bibliotheek, musea, theater en winkels te vinden. Wie over de brug van Chaldika naar het vasteland gaat, heeft vanaf de burcht van Karampampa op de heuvel van Karithos, een prachtig uitzicht over een groot stuk van Evia.

Uitstapjes

Vanaf het noordelijk gelegen Chaldika ligt Delphi (van het Orakel) nog maar op een steenworp afstand. Delphi is een ideale dagbestemming. De bakermat van de beschaving, de stad Athene, verdient het om langer te verblijven dan één dag. Informatie over reizen naar Evia en Athene is te vinden op www.polyplan.nl

olijfbomen Evia

Ank
Latest posts by Ank (see all)
 1. Carola Verhaar zegt:

  Beste Ank,

  Wat leuk een artikel over Griekenlands best bewaarde geheim : het eiland Evia !

  Vriendelijke groetjes,
  Carola

 2. Echt een leuk artikel over Griekenland. Ik wil zelf ook erg graag naar Griekenland. De laatste tijd komt het land steeds meer in trek. Een boel vrienden van me zijn er ook al heen geweest.

  Ik heb nu ook eindelijk een reis gepland ernaartoe, ik heb er erg zin in:)

 3. A.J.Tigges zegt:

  Is het te doen vanaf Evia Athene te bezoeken over de brug en met de metro? Hoelang is die reis?

  Vr gr A.J.Tigges

  • Beste heer of mevrouw Tigges,

   Het is prima mogelijk Athene te bezoeken vanaf Evia. Via Chalkida (bij de brug) is Athene te bereiken per auto, bus, veerboot en trein. Hoe lang de reis precies duurt, is wel te vinden op internet.
   De zuidelijke dorpen Marmari en Karystos hebben frequente bootverbindingen met Rafina. Vanaf daar is het nog een half uur met de bus naar Athene.

   Leuk als u ons nog even laat weten wat voor u uiteindelijk de beste manier was om naar Athene te reizen!

   Met vriendelijke groet,
   Dionne van der Welle

   • A.J. Tigges zegt:

    Hartelijk dank voor uw reactie. Wij hebben er toch voor gekozen, mede omdat we in Athene vroeg bij het museum en de Acropolis willen zijn, om de laatste 3 dagen van onze vakantie zonder auto in Athene te verblijven. Vriendelijke groet, Alexander Tigges.

    Ps, vinden het wel jammer dat er op Evia geen gemarkeerde wandelroutes zijn

 4. Lia Otterspeer zegt:

  Ik lees dat er een directe busverbinding vanaf de luchthaven in Athene naar Evia is.
  Kunt u vertellen welke bus dat is en waar op de luchthaven we dan moeten zijn?
  Zou heel prettig zijn als dat rechtstreeks zou zijn.

  Ik dacht dat we eerst naar het busstation in Athene zouden moeten gaan en daar overstappen.

  Groet, Lia

  • Hoi Lia,

   Als ik op diverse routeplanners kijk, zie ik ook geen rechtstreekse busverbinding vanaf het vliegveld. Ik zal het nog even navragen bij Ank, die er in 2012 is geweest. Hopelijk kan zij je verder helpen!

    • Dag Lia,

     Ik heb het even nagekeken: de bus Athene-Oropou-Eretria vertrekt elk uur vanaf Platei Eagyptou (vlakbij metro station Victoria). Oropou is de haven, daar gaat de bus op de ferry naar Eretria.

     Er is ook een buslijn van Athene naar Chalkida, de hoofdstad van Evia. De Griekse busmaatschappij heet KTEL en het is verstandig om even op die site te kijken of deze gegevens nog kloppen. Het is al weer enige tijd geleden dat ik er was.

     Ook op deze site: http://www.greek-islands.us/athens/athens-airport/ kun je veel informatie vinden. Googlen op ”openbaar vervoer Evia” (eventueel in het Engels) helpt je ook verder.

     Succes en veel plezier op Evia.

     Hartelijke groeten,
     Ank Herstel

  • Marian zegt:

   Hallo Lia

   Wij gaan in juni as kun je mj misschien vertellen hoe jullie vanaf het vliegveld naar Evia gegaan zijn ? bvd
   Marian Coenen

 5. Desiree zegt:

  Hallo Ank
  Via Google kwam ik op een reis naar het eiland Evia

  Ik wil met mijn man begin oktober een weekje op vakantie naar de zo’n
  Ook houden we van lekker eten en lopen langs de boulevard
  Is Evia hotel Negroponte dan een goede Keuze?
  Hoor graag een reactie

  • Ank Herstel zegt:

   Hotel Negroponte is een prima hotel, het ligt alleen nogal afgelegen. Er is een bushalte vlakbij, die je in tien minuten naar het plaatsje Eretria brengt waar je heerlijk langs de boulevard kunt slenteren en overal lekker kunt eten. En natuurlijk bellen de receptiemedewerkers van Negroponte met alle plezier een taxi voor je. Kosten in 2016 plm €5.

   • Anneke Goedhart zegt:

    Hallo Ank.

    Wij gaan naar eretria, waar we een hotel geboekt hebben, maar nu twijfel ik of we niet beter in Chalkida kunnen verblijven en of daar savonds meer te doen is. Overdag hebben we wel een auto.
    Ik zou het heel fijn vinden als je hier een antwoord op weet.
    Alvast bedankt.
    Met vriendelijke groet, Anneke Goedhart

 6. Wij willen aankomende ausgutus naar Evia. Maar er wordt beschreven dat je dan liever niet in Evia wilt zitten. Kunt u dit iets meer toelichten?

  Met vriendelijke groet,
  Lisa Arians

  • Hoi Lisa, dat is puur voor de drukte, omdat de Grieken zelf dan ook vakantie hebben en Evia onder de Grieken een zeer populaire vakantiebestemming is. Zijn jullie plannen al concreet aan het worden?

 7. Overstraete w zegt:

  Beste
  We plannen over een tydje een reisje waarin we evia en skopelos zouden combineren ik vind erg weinig terug over openbaar vervoer op het eiland evenmin op ktel . Zyn er veel busverbindingen? Is er een bus op het eimand die noord en zuid verbindt? Zyn er bussen richting mantoudi om de veerboot daar te neme ? Alvast dank

  • Wat een mooi vooruitzicht! Er rijden dagelijks bussen van Athene naar Chalkida en van daar naar alle gebieden op Evia. Onder meer naar Limni en Istiaia (noord), naar Aliveri, Agia Marina en Karystos (zuid) en naar Avlonari en Kymi (oost). De bussen naar het noorden komen ongetwijfeld langs Mantoúdi en voor de laatste paar kilometer naar Kymási of de ferry haven van Mantoúdi kun je waarschijnlijk het best een taxi pakken voor een euro of 5.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>