Edmonton ontdekt

Al op de luchthaven word je geconfronteerd met de belangrijkste industrie van de stad. De Oilers zijn de trots van deze industriestad. Levensgrote robuuste ijshockey spelers versieren de bagageband. Een oliestad midden in het oneindige binnenland van Canada. Met de bijnaam Deadmonton. Zeg nou zelf, erg verleidelijk klinkt het allemaal niet.

Walmende schoorstenen

Aan de horizon pruttelen de pluimwolken van de raffinaderijen duidelijk zichtbaar richting de rood geblakerde hemel. Nog geen kwartier geleden begon de zon op te komen boven Edmonton, een stad met circa een miljoen inwoners én hoofdstad van de provincie Alberta. Het industriële imago probeert Edmonton van zich af te schudden. De rol van het zwarte goud voor de lokale economie wordt jaarlijks minder significant. En daardoor krijgt Edmonton steeds meer ruimte en gelegenheid zich op andere vlakken te ontwikkelen.

zware industrie Edmonton

Aan de horizon is de zware industrie zichtbaar

Langs de waterkant

Canada en outdoor activiteiten gaan hand in hand. Het land is dan ook bezaaid met bos. Ook in Edmonton is de natuur niet ver weg. Sterker nog, de natuur doorsnijdt de stad. De zogenaamde Rivervalley is een brede strook bos langs de oevers van de kronkelende North Saskatchewan River. Feitelijk verbindt de Rivervalley tientallen parken aan elkaar. Met het nodige hoogteverschil. Door de Rivervalley zijn verschillende fietspaden aangelegd, die een andere kant van een op papier onaantrekkelijk stad laten zien. Trots noemt Edmonton het gebied het grootste urban park van Canada.

Edmonton is een ontzettend groene stad

Edmonton is een ontzettend groene stad

Steuntje in de rug

Per uitstek leent de Rivervalley zich voor een avontuurlijke mountainbiketocht. Het wemelt er van de aardig spectaculaire singletracks die soms kilometers lang zijn. De routes zijn niet gemarkeerd. Een gids is handig. Michael werkt bij Revolution Cycle. Glimlachend vertelt hij dat dit toch echt de grootste bikeshop van Noord-Amerika is. Twee volledig geveerde elektrisch ondersteunde mountainbikes staan klaar. Machines zijn het. Voor de verhuur, met of zonder gids. Helm op en door de urban jungle richting het urban forest. Al denderend over de met boomwortels bedekte smalle bospaden is af toe een glimp van de rivier te ontwaarden. Na nog geen drie kilometer hobbelen lijkt de stad mijlenver weg te zijn. We kijken uit over de vredige North Saskatchewan River. Het is muisstil.

Een mooi staaltje techniek, zo’n E-mountainbike


Oneindige singletracks leiden je door de Rivervalley


Adembenemend stil, zo vlakbij de stad


De Rivervalley leent zich uitstekend voor mooie mountainbike tochten

Prachtig is het uitzicht vanaf Capitol Hill op de skyline van Edmonton. Een bescheiden skyline, die nog niet wordt gedomineerd door wolkenkrabbers. De strakblauwe hemel is wat verborgen onder een licht rookgordijn, afkomstig van bosbranden in de enkele honderden kilometers verderop gelegen buurprovincie British Colombia. Langs de rivier zijn we via talloze parken weer in de bewoonde wereld terecht gekomen. Binnen de stadsgrenzen ben je ineens helemaal buiten de stad en waan je je in de Canadese natuur.

Michael blijft telkens onder de indruk van het uitzicht op zijn stad

Naar grote hoogte

Langs de regenboog klauteren, koordfietsen of naar de overzijde roeien. Sinds vorige zomer kan het. Het Snow Valley Aerial Park is een klimparadijsje in het zuiden van de stad. In de winter kan op de naastgelegen helling worden geskied, in de sneeuwvrije maanden is het klimmen geblazen. Veel elementen van het klimpark maken onderdeel van de Canadese cultuur uit. Om alle obstakels, verdeeld over drie verdiepingen, met routes variërend in moeilijkheid, te bedwingen ben je minstens drie uur zoet. Veiligheid boven alles uiteraard. Een duikeling van 15 meter is onmogelijk doordat je altijd op een zodanige wijze vast zit met een kabel die je onderweg niet zelf los kunt maken. Vanaf de bovenste etage kijk je uit over de stad, terwijl je jezelf weer in de natuur waant.

Het klimpark opende in het voorjaar haar deuren


Sommige obstakels vereisen de nodige behendigheid


Een fietstochtje naar de overzijde hoort er ook bij


Koorddansen om aan de overzijde te geraken

Groene vlekken op het asfalt

Winderig, kil, veel glas en pakken. In Noord-Amerikaanse steden is Downtown vaak niet het meest aansprekende deel. Ook in Edmonton waait een stevige wind tussen de hoogbouw van Jasper Avenue door. Het zijn niet alleen auto’s die over het zes rijbanen brede asfalt razen. Ook fietsers hebben in Downtown een plekje gekregen. Groene, zeker drie meter brede stroken sieren de wegen. Af en toe zelfs afgescheiden van de rijbaan met varkensruggetjes. Naast het feit dat fietsers een eigen plek hebben is in het verkeer merkbaar dat men begint te wennen aan fietsers. Het is de ideale manier om Downtown te doorkruisen.

Steeds meer bike lanes worden in Downtown aangelegd

Verdwalen kan bijna niet in het hoekige netwerk van streets en avenues. Binnen dat labyrint vind je dus makkelijk je weg op de fiets. Churchill Square is het centrale plein in het hart van Downtown. Er heerst een gezellige drukte op het plein. Achter een grote fontein is City Hall verscholen, dat met haar piramidevormige dak bij nader inzien toch best opvalt. Nog iets opvallender gebouw vanwege haar vormgeving is de nabijgelegen Edmonton Art Gallery.

Een gezellige zomerse drukte op het Churchill Square


City Hall is één van de markante gebouwen aan de Churchill Square


The Art Gallery of Alberta is ook niet bepaald onopvallend

Ook de Muttart conservatory is gehuisvest in een niet alledaags gebouw. Vier glazen piramidevormige koepels zijn aan elkaar verbonden. In iedere piramide bevindt zich een botanische tuin, elk een specifiek klimaat vertegenwoordigend. Het is een mooie heuvelachtige omgeving om rond te fietsen met fraaie uitzichten op Downtown.

Naast het Muttert Conservatory is een mooie plek om de skyline van Edmonton te bewonderen


Piramides vol natuur in de stad

Tijdens een fietsritje door Downtown zijn genoeg andere stops de moeite waard. Neem het Alberta Legislature Building. Een fraai gebouw dat het politieke hart van de provincie vormt. In het naastgelegen visitor centre is een 4D show die de geschiedenis van de provincie op zeer interactieve wijze verspreidt. Ook leuk is het om even langs Rogers Place te fietsen, waar het bronzen standbeeld van ijshockey legende Wayne Gretzky de lokale trekpleister is. Natuurlijk zit er een schaatsbaan bij het complex waar je zelf de ijzers onder kunt binden.

Het Alberta Legislature Building is een iconisch gebouw vol betekenis

Verrassend

Geen saaie en vervuilde industriestad. Een groene stad met volop actieve mogelijkheden. In alle opzichten valt Edmonton mee. Het is een uitstekend startpunt om een paar dagen door te brengen voor een bijvoorbeeld een rondreis door Alberta of te combineren met een bezoek aan Jasper, dat op zo’n vier uren rijden ligt. Of gewoon leuk als citytrip met een rechtstreekse acht uur durende vlucht vanaf Amsterdam.

Explore Edmonton

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>