Canada: grenzen verleggen

Canada beslaat het noordelijkste deel van het Amerikaanse continent. Vanaf de grens met de Verenigde Staten in het zuiden tot de noordelijke ijskappen vind je enorme afwisseling. Het is een perfecte outdoorbestemming en tijdens onze reizen hebben we meermalen onze grenzen verlegd. Dat is reizen voor ons: het opzoeken van je grenzen en uit je comfortzone stappen, zodat je reis een verrijking wordt. We nemen je mee naar onze grensverleggende activiteiten.

canada watervliegtuigen haven

#1 Naar de grizzlyberen in Fish Creek, Alaska

Wie naar het uiterste noorden van West-Canada wil reizen, kan met de boot ‘de Inside Passage’ langs de kust varen. Vanaf Vancouver Island vertrekt deze om de dag en via allerlei fjorden en eilanden vaar je noordwaarts. De boot doet in het noorden van Canada het knusse plaatsje Stewart aan. Vanaf hier kun je nóg verder omhoog rijden, de grens met Alaska over, naar de plaats Hyder. Letterlijk even je grens verleggen, dus. Wij reden direct door naar Fish Creek, waar grizzlyberen in groten getale voorkomen. Van begin juli tot eind augustus vindt hier de zalmtrek plaats, waar de beren op afkomen als op een feestmaal. De grizzly’s vissen de springende zalmen zo uit de rivier, om ze vervolgens langs de kant op te eten. Wat een machtig gezicht!

canada grizzly stewart hyder

#2 Gletsjerklimmen in de Rocky Mountains

Dwars door het gebergte van de Rocky Mountains, tussen de nationale parken Jasper en Banff in, ligt de beroemde Icefields Parkway, in onze ogen de mooiste weg in heel West-Canada. Je passeert donderende watervallen, dichte bossen en krakende ijsvlaktes, altijd omringd door een puntige grijze bergketen aan de blauwe hemel. Actievelingen kunnen hier met stijgijzers onder de Athabasca-gletsjer klimmen. De eerste paar passen gaan steil omhoog, naar de rand van de gletsjer. Daar aangekomen is de wandeling vlak, over de gletsjerbreedte. Wij vielen toch wel even stil van het indrukwekkende Canadese landschap om ons heen: een grote witte vlakte met diepe spleten, blauwe ijsholen en stromend smeltwater.


canada gletsjer ijsklimmen

#3 Met een watervliegtuigje over Vancouver Island

Voor de kust van de stad Vancouver ligt Vancouver Island. Dit eiland is ongeveer even groot als driekwart van Nederland en bestaat uit bergen, ruige kustlijnen en fjorden. Een prachtige plek om te verkennen vanuit de lucht! In de plaats Victoria kun je een excursie boeken waarbij je per watervliegtuig de kustlijn van Vancouver Island af gaat. In de haven stap je aan boord van een vliegtuig op drijvers en stijg je op vanaf het water. In een half uur vlieg je over de stad Victoria, naar de Strait of San Juan de Fuca met zijn schitterende blauwe inhammen tussen groene heuvels en eilanden. Op de achtergrond zie je de toppen van de bergketen die langs de kust van British Columbia loopt. Een ervaring die we niet snel zullen vergeten.

canada watervliegtuig victoria

#4 Wijnproeven in de Okanagan Valley

Over het algemeen is West-Canada nogal bergachtig en fris, zoals bij ons in de Alpen. Je kunt hier echter ook je temperatuurgrens verleggen, namelijk in de groene Okanagan Valley. Hier vind je een vruchtbare wijnvallei met een wat warmer microklimaat. Er heerst een mediterrane sfeer, met kleurige bloemen en witgeschilderde stenen huizen. Hier kun je een excursie maken langs verschillende wijnboerderijen, waar je proeft van volle rode wijnen, frisse witte wijnen en verrassende fruitwijnen. Geniet van het goede leven en de vergezichten over glooiende heuvels en symmetrische rijen met druivenranken.

canada bergmeer


riksja canadaBovenstaande tips zijn afkomstig van Edith Huntink van Riksja Canada, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Wil je zelf je grens verleggen in Canada? De reisspecialisten van Riksja Canada hebben zelf door het land gereisd en helpen je graag bij het samenstellen van je eigen reis.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>