Als je aan Italië (met gezin) denkt, wordt er al snel over het Gardameer en Toscane gesproken of aan de prachtige steden gedacht. Het noorden van dit indrukwekkende land wordt vaak overgeslagen. Nu zijn wij vorige zomer met ons Volkswagenbusje naar Lago Maggiore gereisd en hebben de schoonheid van het noorden van Italië mogen zien. De gastvrijheid, het prachtige meer, het indrukwekkende Campello Monti en de goede (goedkope) Italiaanse koffie gun ik iedereen.

Italië. Het land dat in 2020 zwaar getroffen is door het coronavirus, maar vooral bekend staat om haar indrukwekkende steden, de prachtige meren, de gastvrijheid, de familiemensen, de goede koffie en het heerlijke ijs.

Tijdens deze tweede lockdown mis ik de vrijheid met ons Volkswagenbusje nog meer, besef ik dat reizen me echt een gelukkiger mens maakt en is het weer tijd voor pure ontspanning. In dit artikel neem ik je mee naar onze ervaringen (voordat het coronavirus ons overviel) van Noord-Italië en laat ik zien waar en hoe we hebben gereisd.

Volkswagenbusje T2

Vorige zomer besloten we om met onze Volkswagenbus af te reizen naar Lago Maggiore en tot op de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van. Met z’n drieën in onze oranje attractie begint de reis al met het inpakken. Eenmaal op weg wordt er flink naar je getoeterd, gezwaaid en worden er meermaals duimen omhoog gestoken. Met een grote glimlach tuffen we op ons gemak naar Italië en stoppen we meerdere keren voor een kop koffie. Het woord ‘haasten’ komt niet voor tijdens deze trip en al snel wordt duidelijk waarom vakantie vieren zo goed is. Ontspanning is dan ook het sleutelwoord!

Het grote voordeel van vakantie vieren in zonnig Noord-Italië is dat je zowel kunt genieten van de bergen alsook van laghi, meren. Van de glooiende oevers van het meer ben je in enkele kilometers in natuurgebieden met prachtige groene dalen en bergtoppen die tot een hoogte van 3.000 meter reiken. Via de wijngaarden, de Walserdorpen met knusse houten huizen, naar de hoge bergpassen van de Penninische Alpen – bij velen bekend van de Matterhorn.

VW bus, T2, roadtrippen Noord-Italië

Inpakken en wegwezen! Let’s go!

Camping Lido Cannero Riviera

Na een overnachting in Duitsland komen we aan op camping Lido Cannero Riviera. Een kleine, knusse camping waar we een week mogen staan. Deze camping heeft direct uitzicht op Lago Maggiore en met twee minuten lopen lig je in het water. Het strand van het plaatsje Cannero Riviera is een van de mooiste stranden van het Lago Maggiore en meerdere jaren bekroond met de blauwe vlag. Dit is een internationale milieu-onderscheiding en betekent dat het water schoon en veilig is. Hoe fijn dat dit voor een week onze thuishaven is.

camping Lido Cannero Riviera

We staan op de prachtige, knusse camping Lido Cannero Riviera.

Lago Maggiore, Noord-Italië

En zo lig je dan aan het Lago Maggiore.

Cannero Riviera

Verder kent het rustige stadje Cannero Riviera maar zo’n 1000 inwoners en ligt het op een paar kilometer van de grens met Zwitserland. Het stadje leent zich goed voor een heerlijke kop koffie, goede lunch en uitgebreid diner. Genieten van die o zo lekkere Piemontese keuken. Uiteraard met uitzicht op het meer en een prachtige baai.

Cannero Riviera, baai, Lago Maggiore

Genieten van goede een Italiaanse kop koffie in dit sfeervolle plaatsje.

Baai Cannero de Riviera, Lago Maggiore, Noord-Italië

Noord-Italië is een perfecte bestemming met kleine kinderen.

Cannero Riviera, Lago Maggiore, Noord-Italië

Lago Maggiore

Als er één meer is waar ik meteen in spring, dan is het Lago Maggiore. Lago Maggiore is een meer in het grensgebied van Italië en Zwitserland, kraakhelder en perfect qua temperatuur. Het meer is 60 km lang en max 10 km breed. Genoeg ruimte dus om ook in het hoogseizoen alléén een plekje aan het water te bemachtigen en niet hutjemutje op elkaars handdoek te liggen. Wél verstandig om waterschoenen te dragen tijdens jouw verkoelende duiken in het Lago Maggiore. Zo bespaar je pijnlijke voeten en kun je optimaal genieten van het heerlijke water.

Lago Maggiore, Noord-Italië

Het rustgevende en prachtige Lago Maggiore.

Lago Maggiore, Noord-Italië

Volop genieten van de rust bij Lago Maggiore.

Vol gas rodelen

Als je je rond Lago Maggiore bevindt, dan mag je een bezoek aan Alpyland niet overslaan. Ook al houd je niet van rodelen, dan is het panorama uitzicht echt waanzinnig! Om bij Alpyland te komen moet je naar de top van de Mottarone. Een leuke weg om te rijden en eenmaal bovenaan kijk je je ogen uit. En voor de daredevils onder ons raad ik je een ritje (of meerdere) rodelen aan. Ze vragen een klein bedrag (€ 5,-) en wat je er voor terug krijgt is een geweldige ervaring. Vergeet dan ook niet tijdens de rit om je heen te kijken en tegelijkertijd je hendel naar voren te gooien. Vol gas van de berg af!

Alpyland, rodelen, Laggo Maggoire

Vol gas rodelen met waanzinnig uitzicht op Lago Maggiore.

Rodelen, Alpyland, Lago Maggiore, Mottarone.

And go!

Wat absoluut ook een aanrader is om te doen op de Mottarone is een ritje op een mountainbike.

Puur Italië in Chesio

Na een week op de prachtige camping te hebben gestaan zijn we doorgereden naar het plaatsje Chesio. Chesio ligt in de provincie Verbano-Cusio-Ossola in het extreme noorden van de regio Piëmont en er valt in dit lieve, authentieke plaatsje ‘niks’ te beleven. Wél zijn de huizen prachtig, kom je hier de pure Italiaanse bevolking tegen, word je uitgenodigd op de koffie en verloopt de communicatie met de oudere generatie met handen en voeten. Zo hebben we dan ook meerdere keren de vertaalapp moeten inschakelen om elkaar te kunnen verstaan (door gebrek aan Italiaans en Engels;-).

Chesio, Noord-Italië, locals

De gastvrije bevolking van Chesio.

Chesio, Noord-Italië

Chesio. Een uniek plaatsje met haar prachtige huizen.

Chesio, Noord-Italië

Chesio.

Deze bergachtige streek in Noord-Italië lijkt synoniem voor het concept slow toerisme, de dorpjes zijn kleinschalig en rustig. Toch kan je hier gerust een week met vakantie zonder je te vervelen. Chesio ligt tussen de bergen en als je toch in de buurt bent? Vergeet dan niet even er doorheen te rijden. Puur Italië kun je het hier noemen!

Chesio, Lago Maggiore

Geweldig op een terrasje zitten in Noord-Italië.

Slow toerisme in Campello Monti

Campello Monti is voor de natuurliefhebbers en de wandelaars onder ons een prachtige plek. Zo ligt Campello Monti in Piemonte, de regio die de westelijke oever van Lagio Maggiore beslaat. Dit bergachtige gebied maakt deel uit van het natuurpark Alta Val Sesia en Alta Val Strona. Heb je zin om sportief bezig te zijn tijdens je vakantie? Dan kun je vanuit het stadje verschillende toppen bereiken die zich aan het begin van de Strona-vallei bevinden.

Zo kun je vanaf Omegna naar Campello Monti-Valstrona lopen. Deze wandeling is 19,5 km lang en over deze afstand overbrug je 999 hoogtemeters. Campello Monti ligt zelf op een hoogte van 1305 meter boven zeeniveau en de weg ernaartoe is indrukwekkend! Vraag advies aan de locals voor de beste wandelingen. Zij kunnen je goed adviseren en weten de mooiste plekken te vinden.

Het dorpje Campello Monti, alleen ‘s zomers bewoond, ligt in een eenzame uithoek van de Alpen. Het is het eerste van een reeks mooi bewaarde Walserdorpen, almnederzettingen. Hooggelegen gehuchtjes in de buurt van almen, eeuwen geleden gesticht door bergboeren, veehoeders die vanuit Oberwallis over een groot deel van de Alpen uitzwermden. Langs Campello Monti liggen klassieke Alpenwandelingen met sprekende namen, als de Grosser Walserweg, de Grande Traversata (GTA) en de Sentiero Italia, een 6.000 km lang wandelpad dat Italië van noord naar zuid doorkruist.

campello Monti Strona-vallei

Uitzicht vanuit Campello Monti.

Campello Monti, Strona-vallei

Campello Monti en de prachtige Strona-vallei.

campello Monti Strona-vallei, Noord-Italië

Genieten met dochterlief.

Zomer 2021?

Het is nog even spannend hoe het met Covid-19 gaat de aankomende tijd. De onzekerheid is niet fijn en we willen allemaal weer meer van de wereld kunnen zien. Als we van de zomer wel weer mogen reizen, dan raad ik jullie zeker Noord-Italië aan! Met of zonder kinderen zijn er genoeg activiteiten te doen (zonder massatoerisme) en de natuur is er prachtig. Vergeet niet de gastvrijheid van de bevolking. Nu hard duimen dat we snel weer op pad mogen!!

Heb je nog vragen? Stel ze gerust en wie weet wordt 2021 weer een reisjaar!

Lago Maggiore, Chesio

Dit gevoel willen we allemaal weer terug!

Mirte
Laatste berichten van Mirte (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>