Vijf culturele pareltjes in uniek en charmant Italië

Wacht even! Heerlijk weer, gastvrije en vooral charmante mensen, verrukkelijk eten, afwisselende landschappen...én een rijke cultuur? Dan moet je het over Italië hebben. Klopt! En vooral het ontdekken van die rijke cultuur tijdens je rondreis door Italië maakt je reis uniek. Elke reiziger beleeft kunst, architectuur en de unieke sfeer van een stad of streek op zijn of haar eigen manier. Wij geven je vijf tips voor unieke culturele pareltjes in het land waar Carpe Diem misschien nog wel het belangrijkste culturele kenmerk is.

Florence: Galleria degli Uffizi

Dat de familie Medici een enorme invloed had op de bloei van de kunst en cultuur in Florence, de hoofdstad van Toscane, wordt al snel duidelijk als je de Uffizi binnenstapt. De Uffizi? Ja, want Uffizi is Italiaans voor “kantoren”. Dat een kantoorgebouw allesbehalve saai hoeft te zijn bewijst dit indrukwekkende, door architect Giorgio Vasari ontworpen, gebouw. Oorspronkelijk was het bedoeld als overheidskantoor, maar al in 1581 begon men de kunst van de familie Medici tentoon te stellen. De galerij is inmiddels uitgegroeid tot een van de belangrijkste kunstmusea ter wereld. Met “slechts” 45 zalen(!) heb je minimaal een dag nodig om de unieke werken van onder andere Leonardo da Vinci, Botticelli, Michelangelo en Raffaello te bewonderen. En dan hebben we het nog niet eens over het gebouw zelf, met haar indrukwekkende plafonds. Eigenlijk moet je alles zien. Maar als je dan toch keuzes moet maken, raden we je aan om deze twee zalen sowieso te bezoeken:

Zaal 15
Leonardo da Vinci was een van de meest veelzijdige mensen aan het eind van de 15e, begin 16e eeuw. Als er een handboek zou bestaan voor de mens volgens het renaissance-ideaal van de homo universalis, dan zou hij ongetwijfeld op de kaft zijn afgebeeld. Naast briljant wetenschapper, natuurkundige, ingenieur en anatomist, was hij een groot schilder. De in het Louvre in Parijs te bewonderen Mona Lisa is zonder twijfel zijn meest bekende werk, maar hier in het Uffizi vind je twee van zijn andere meesterwerken: De Annunciatie en De Doop van Christus.

Zaal 35
De Tondo Doni, een wereldberoemd werk van Michelangelo uit 1504, is in deze zaal te bewonderen. Het schilderij heeft nog de oorspronkelijke ronde lijst (tondo betekent rond in het Italiaans) en verbeeldt Maria die haar kindje overpakt uit de handen van Jozef. Vergeet ook niet te genieten van de prachtige houten lijst zelf. Hierin zijn onder andere de hoofden van Jezus en zijn profeten afgebeeld, alsmede het familiewapen van de familie Doni.

Uffizi in Florence in Italië

Uffizi in Florence

Sicilië: Valle dei Templi

De Valle dei Templi in Italië staat niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst. Deze 1300 hectare grote “Vallei van de Tempels” in Akragas op Sicilië was in de zesde eeuw voor Christus al bewoond en herbergt enorme archeologische schatten. De in Dorische stijl gebouwde Griekse tempels hebben de zo kenmerkende statige zuilen en zijn voor een groot deel bewaard gebleven. Wil je al die archeologische pracht even op je in laten werken? Loop dan vooral even naar de Giardino della Kolymbetra, een schitterende tuin met amandel- en sinaasappelbomen waar je heerlijk tot rust kunt komen.

Temple of Concordia in de Valle dei Templi op Sicilië

Temple of Concordia met de kenmerkende zuilen van de Dorische bouwstijl

Akragas was ooit omgeven door een maar liefst 12 km lange muur. Tijdens archeologisch onderzoek zijn in totaal negen toegangspoorten geïdentificeerd. Het wordt aangenomen dat er aan de noordkant van de stad nog een tiende poort moet zijn geweest. De restanten van de poorten zijn nog zichtbaar, sommigen met torens aan beide zijden.

Umbrië: Perugia

Tijdens je rondreis door Italië mag je het groene hart van Italië echt niet overslaan. In glooiend en authentiek Umbrië vind je een indrukwekkende Middeleeuwse stad met imposante kerken en kathedralen, Gotische monumenten en forten: Perugia. Must-sees? De indrukwekkende Fontana Maggiore uit 1270, met haar prachtige versieringen. De Via Acquedotto, een lange voetgangersbrug die over de resten van het aquaduct naar Porta Sant’Angelo loopt. En niet te vergeten de Galleria Nazionale dell’Umbria, gelegen in het Palazzo dei Priori, waar je je vergaapt aan kunst uit de dertiende tot negentiende eeuw. Maar laten we het nu maar eens hebben over de eetcultuur! Perugia is bij uitstek geschikt om de Italiaanse liefde voor pasta, kazen en wijn letterlijk tot je te nemen. Stap bijvoorbeeld binnen bij een van de gezellige wijnbars en “osterias” (restaurantjes met eenvoudige menu’s en overwegend lokale producten). We mogen hier dé specialiteit van Perugia natuurlijk niet vergeten: Baci! De beroemde met chocolade, hazelnootstukjes en melk gevulde bonbons. Maar ook met een extra verrassing aan de binnenkant: op een klein papiertje, il cartiglio, vind je een mooie boodschap, die je dag ongetwijfeld nóg mooier maakt.

Baci chocolaatjes uit Perugia

De beroemde Baci chocolaatjes uit Italië zijn onlosmakelijk met Perugia verbonden

Bologna: Piazza Santo Stefano

Piazza Maggiore is het bekendste plein van de ‘rode’, ‘de dikke’ en ‘de geleerde’ stad Bologna. Maar volgens Bolognesi zelf is Piazza Santo Stefano de mooiste van Italië. En vooral ook een belangrijke ontmoetingsplek. Je vindt er maar liefst zeven prachtige kerken (le Sette Chiese) en de karakteristieke ronde klinkers geven het plein een bijzondere uitstraling. Mocht je er toevallig zijn op een tweede weekend van de maand, dan kan je heerlijk struinen over de grote antiekmarkt. Bijzonder is de hoge kwaliteit van het aangeboden antiek.

Oorspronkelijk stond alleen de Basilica dei protomartiri San Vitale e Sant’Agricola langs het plein. Later zijn er zes kerken en een klooster bijgebouwd. In de achthoekige kerk, Santo Sepolcro, staat de tombe van de patroonheilige van Bologna: San Petronio. Gek op kerststalletjes? In de Chiesa della Trinità vind je Maria met het kindje Jezus, Jozef en de Drie Koningen in de vorm van houten kerststalfiguren. En toevallig zijn het ook nog eens de oudste ter wereld!

De kenmerkende rode daken van Bologna

De kenmerkende rode daken van Bologna

Milaan: Teatro alla Scala

Oogverblindend mooie architectuur en “oorstrelende” muziek: het Teatro alla Scala in Milaan uit 1778. Geniet van de neoclassicistische bouwstijl, met binnen onder andere een enorme kroonluchter, levensechte muurschilderingen en andere pracht en praal. In het museum bij het theater vind je onder andere een uitgebreide collectie toneelattributen, zoals manuscripten, muziekinstrumenten en toneelkostuums. Een bijzonder onderdeel in de collectie is de verzameling poppenkastpoppen en marionetten. Een bezoek aan het museum is dé perfecte voorbereiding voor je bezoek ‘s avonds aan een van de prachtige opera’s, balletvoorstellingen of concerten. Een echte aanrader is een speciale operareis. Bijvoorbeeld om in La Scala te genieten van de wereldberoemde opera Rigoletto, vooraf gegaan door een bezoek aan het museum.

Italië Teatro alla Scala in Milaan

John

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>