De ruïnes van Chichén Itzá

Na twee uur rijden, dwars door de jungle, kom ik aan in Yucatán: een waar paradijs. Ik zie een schitterend strand, helderblauw water en wuivende palmbomen. Geen wonder dat de Maya's hier in Mexico hun rijk hebben opgebouwd. De ruïnes zijn er getuigen van.

Mag je niet missen: Chichen Itza

Ik bezoek hier de wonderlijke Maya-stad: Chichen Itza. Het tempelcomplex is groots en vraagt erom om ontdekt te worden. Je waant je gelijk terug in de tijd van de Maya’s. Door de overblijfselen van alle huizen en tempels krijg je een bijzonder beeld van hoe ze vijftien eeuwen terug leefden. Een indrukwekkend uitstapje!

Mag je niet missen: Chichen Itza

Mag je niet missen: Chichen Itza

De machtige piramide Kukulcán

In de vroege ochtend sta ik voor de enorme piramide Kukulcán. Wat een bouwwerk! Je ziet duidelijk hoeveel kennis de Maya’s over de dagen en seizoenen hadden. De tempel heeft namelijk 365 treden en dat aan alle vier de zijden. Leuk om te doen: ga recht voor de piramide staan en klap hard in je handen. Als je goed luistert, hoor je dan ook het geluid van een jaguar?

Maar er is meer te zien. Er is een veld waar het balspel Pelote werd gespeeld. De spelers moesten een bal door een kleine ring ‘werpen’ via hun heupen. Tja, dat is toch best lastig! Had je gewonnen? Dan had je de eer om geofferd te worden aan de goden. Bezoek naast de Pelote ook de graftombe, de markt en de andere piramides.

Chichen Itza - de machtige piramide Kukulcán

De machtige piramide Kukulcán

kraampjes chichen itza

Kraampjes van locals, die allerlei souvenirs proberen te verkopen

TIP
Is Chichen Itza toeristisch? Ja! Ga daarom op tijd. Ruim een miljoen toeristen bezoeken jaarlijks deze bezienswaardigheid. Vermijd de zondag, want de Mexicanen hoeven dan geen entree te betalen. Let wel: ga je met de auto, dan krijg je te maken met meerdere tolwegen, dus neem genoeg cash mee.

weg naar chichen itza

Neem een duik

Maar.. Yucatán heeft nog een verrassing in petto: Cenote Ik-Kil. Het is maar acht minuten rijden vanaf Chichen Itza. Het is daarom goed te combineren met elkaar. Deze cenote is ronduit bijzonder, het zit namelijk half verscholen in een grot. Het water is schoon, kraakhelder en brr.. ijskoud! Maar niets is fijner dan bij tropische temperaturen een verfrissende duik te nemen. De echte waaghalzen kunnen van de rots afspringen!

cenote Ik-Kil

Neem een duik in cenote Ik-Kil

Lesje geschiedenis

Het is interessant om meer over de cenotes te weten als je naar Mexico gaat. Een cenote was voor de Maya’s namelijk een heilige plaats: de ingang naar de onderwereld. Er werden mensen gedwongen in de cenote te springen om zo een offer te brengen aan de goden. Vrij duister, maar waar. De meeste konden niet zwemmen en verdronken gelijk. De Maya’s die het een paar dagen volhielden, mochten van de goden blijven leven.

Indien je voor een langere tijd in Mexico verblijft, loont het om een dagje naar Yucatán te gaan. Chichen Itza en de bijzondere cenote Ik-Kil zijn dé twee plekjes, die je zeker moet bezoeken.

Het schiereiland Yucatán in Mexico ligt bezaaid met Mayaruïnes. Eerder op Reishonger schreven we al een artikel over de bekende en minder bekende Mayasteden, inclusief tips voor je eigen Yucatán roadtrip!

Ilse

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>