Vijf must-do’s in Mexico

Mexico is een land vol afwisseling: van cactussen en haciënda’s in het noorden tot Maya-piramides en indianenstammen in het zuiden. Plus natuurlijk een flinke dosis zon, zee en strand om je reis ultiem mee af te sluiten. Maar welke plekken en ervaringen moet je nou kiezen als je maar een week of twee à drie de tijd hebt? We zetten onze favoriete Mexicaanse must-do’s voor je op een rijtje.

#1 Mayatempels in het oerwoud

Een van de mooiste Maya-tempels in Mexico is die van Palenque. De overwoekerde tempels liggen in dicht oerwoud en hebben daardoor een mystieke sfeer. Plan je bezoek vroeg, zodat je de echte hitte voor bent en op het heetst van de dag kunt afkoelen bij de watervallen in de buurt. Naast de populaire tempel van Palenque – waar je zeker niet de enige toerist zult zijn – vind je in Mexico ook nog veel onbekendere tempels, zoals de tempel van Calakmul, veel stiller en net zo mooi. Leuk voor de afwisseling!

Tempels Palenque

Tempels Palenque

#2 Rituelen van de Tzotzil-indianen

San Cristobal de las Casas is het centrum van de indianencultuur en ligt op 2.100 meter hoogte in een koele vallei, vlak bij de grens met Guatemala. Een aanrader hier is wat ons betreft de excursie naar San Juan Chamula, een bergdorp waar Tzotzil-indianen wonen. Door de komst van de Spanjaarden zijn oude indianengewoontes beïnvloed door katholieke gebruiken. Een lokale gids neemt je mee naar het dorp en naar de kerk en vertelt je over de rituelen en de inwoners. In de kerk waar de vloer bedekt is met dennennaalden, kun je rituelen van dichtbij zien, bijvoorbeeld hoe de Tzotzil nare geesten wegjagen door flink luid te boeren…

San Juan Chamula kerk

San Juan Chamula kerk

#3 Het gele stadje Izamal

Net buiten het dorp Izamal vind je tal van restanten van oude Maya-gebouwen, maar het meest bijzondere aan het dorp is toch wel dat het hele centrum geel geschilderd is. Je vindt Izamal vlak bij de tempels van Chichén Itzá en het is dan ook een goede plek voor een tussenstop, liefst zelfs voor een nachtje. De gele gebouwen zijn een mooi gezicht maken Izamal ook erg fotogeniek. Leuk is het om in Izamal een kookworkshop te volgen, waarbij je zelf guacamole en salbutas de pollo (kleine kipsnacks) leert maken. Zo kun je je vrienden thuis nog eens verrassen met een echte Mexicaanse snack.

Geel stadje Izamal

Het gele stadje Izamal

#4 Homestay in het binnenland

Een goede afwisseling met de tempels en koloniale dorpen is een nacht bij een Mexicaanse familie in huis. We hebben een gastvrije familie gevonden in Villahermosa, waar je met open armen wordt ontvangen. Fijn is dat de vrouw uit deze familie Nederlandse is; je hoeft dus niet per se een woordje Spaans te kunnen spreken om deel te kunnen nemen aan de gesprekken. Rafael en Patricia geven je graag een kijkje in het lokale leven van de Mexicanen.

Homestay Villahermosa

Homestay Villahermosa

#5 Palmenstrand van Tulum

Dé reden waarom je naar Tulum gaat tijdens je Mexico-reis: het supermooie witte zandstrand en de warme, Caribische zee precies voor je deur. Oh ja, en de gelijknamige Mayaruïne op een klif aan zee. Onontdekt is Tulum niet meer, maar behalve de drukke doorgaande weg achter het strand is er geen souvenirstraat of nachtleven. Daarom vinden wij dit plaatsje een heerlijke ontspannen afsluiter van je Mexico-reis. Viva la vida!

Cabanas Tulum

Cabanas Tulum


riksja mexicoBovenstaande tips zijn afkomstig van Edith Huntink van Riksja Mexico, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Wil je zelf de must-do’s van Mexico ontdekken? De reisspecialisten van Riksja Mexico zijn er zelf geweest en helpen je graag bij het samenstellen van je eigen reis.

Ben je al in Mexico geweest en heb je zelf nog tips die absoluut in dit rijtje thuis horen? Laat ze hieronder achter in de reacties, dat vinden we altijd leuk om te lezen!

Latest posts by Dionne (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>