Oaxaca de Juárez

Oaxaca (spreek je uit als o-wa-ha-ka) ligt op 6 uur rijden ten zuiden van Mexico DF. Alleen al de weg ernaartoe is een reden om erheen te gaan: eerst rijd je door uitgestrekte landschappen waar je in de verte een vulkaan kan spotten en even later ben je omringd door bergen met besneeuwde toppen. De laatste uren rijd je van de ene vallei naar de andere om uiteindelijk in het zalige Oaxaca aan te komen.

Oaxaca de Juarez

Oaxaca de Juárez, een prachtige, koloniale stad omringd door fantastische natuur

Zodra de taxichauffeur je meeneemt van het busstation van Oaxaca in de knusse stad met z’n typische Mexicaanse sfeer weet je het zeker: Yes, ik ben in Mexico! Voor mij is Oaxaca de perfecte combi: een prachtige, koloniale stad omringd met fantastische natuur en bovenop een van de interessantste archeologische sites die Mexico te bieden heeft.

Gezelligheid

Oaxaca is een stad die nog niet echt door het toerisme is ontdekt. Voor vele reizigers ligt het namelijk niet echt op hun route, maar het is zeker de omweg waard. Oaxaca gaat immers niet vervelen, het staat niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoed lijst: de mini steegjes, de plaza’s vol met gezellige terrasjes, de huizen in alle kleuren van de regenboog, de koloniale gebouwen, de markten met hun vers Mexicaans eten, de kathedraal die in het midden van de stad pronkt…


Oaxaca markten

Proef van de heerlijke Mexicaanse taco’s in een lokale taquería of ga mensen spotten op de zócalo (= het centrale plein). Hier kan je niet om heen, het is het centrale ontmoetingspunt van de stad waar er manifestaties plaatsvinden, waar maricachi’s ‘s avonds zorgen voor een muzikaal spektakel voor de toeristen en waar je de allerlei verschillende street food stalletjes vindt. Een andere manier om je in het echte Mexico te wanen is een bezoek brengen aan de overdekte, lokale markt. Hier vind je van alles: verse groenten en fruit, typische Mexicaanse kleding, goudvissen of je kunt je hier ook culinair laten verwennen.

Oaxaca

Eten en wifi

Je kunt uren rondlopen op Oaxaca en steeds op barretjes en restaurants botsen waarvan je denkt: Oh, die wil ik wel proberen! Dilemma! Maar om je hier eventjes mee te helpen: op een lokale website kwam ik terecht bij Cuilos en dit is een echte aanrader. Het is een zeer kleine, gezellige cafetaria waar je lekker kan ontbijten en lunchen. Ik heb hier 2 keer ontbeten en het was zeker het beste ontbijt dat ik in Mexico gehad heb. Het leuke is dat het zo goed verscholen ligt in een gezellige patio op een klein pleintje te midden van de stad. Het is overigens ook de beste wifi spot van de stad naar mijn ervaring. Al die andere keren kon je me gewoon op de markt vinden: goedkoop, lekker en verslavend! Een typisch gerecht is tlayuda. Dit is een gigantische, krokante tortilla met een bodem van bonen. Dit wordt afgetopt met guacamole, tomaat, kaas en sla. Geloof me als ik zeg dat je genoeg gegeten hebt voor de rest van de dag!

De ruïnes van Monte Albán

Tijd voor iets anders? Vanuit Oaxaca kan je makkelijk een dagtrip maken naar de ruïnes van de Monte Alban. In tegenstelling tot de ruïnes in het oosten van het land, is dit verre van toeristisch. De stad heeft verschillende touroperators en elk heeft wel om het uur een busje die je naar de ruïne brengt. Dit was mijn eerste ruïne en achteraf gezien misschien wel gelijk de mooiste! De tempels liggen op de top van een berg voor z’n strategische positie. Voor de toeristen vandaag dus leuk meegenomen: hier geniet je dus niet alleen van het tempelcomplex op zich, maar ook van het zicht op de twee valleien langs het complex.

Ruines Monte Alban

Vanuit Oaxaca kan je makkelijk een dagtrip maken naar de ruïnes van de Monte Albán

De ene vallei kijkt uit op Oaxaca, de andere op San Antonio Arrazola. Het leek me super leuk om te voet vanop de Monte Albán naar de vallei van San Antonio Arrazola te wandelen. Het schijnt een authentiek lokaal dorpje te zijn dat gekend is om z’n handgemaakte spulletjes. Altijd aangenaam een beetje beweging op reis. Een van de verkopers was van daar en die zei me dat er elk uur een busje rijdt naar Oaxaca, dus geen probleem om terug te komen. Als je aarzelt over de weg, spreek dus gerust zo’n verkoper aan en die mensen helpen je graag. Jammer genoeg was ik veel te laat vertrokken en had ik te weinig tijd om nog aan deze wandeling te beginnen.

Tip: ik had geen lunch voorzien, dacht daar wel iets te vinden. Jammer genoeg geen eetstalletjes. Het enige café is verbonden aan de ruïnes en is veel te duur voor wat het waard is. Ga dus voor de lunch of neem zeker iets mee om te knabbelen als je niet onnodig geld wilt uitgeven voor een slechte lunch.

Monte Alban

De ruïnes van Monte Albán

Tekst en foto’s: Annelies Vercruysse

Latest posts by Dionne (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>