Mexico viert Dag van de doden – Día de los Muertos

Parades van kleurrijke skeletten, dansen op het kerkhof en snoepjes voor kinderen in de vorm van doodshoofden. De Mexicaanse viering van Día de los Muertos, ofwel de 'Dag van de Doden' komt voor ons misschien over als een griezelige bedoening. Maar de eeuwenoude traditie, waarbij inheemse culturen uit de pre-hispanische tijden en het Spaanse katholicisme samenkomen, is eigenlijk helemaal niet zo luguber en somber als het in eerste instantie lijkt.

Dia de los Muertos

Día de los Muertos herenigt ieder jaar families met hun overleden dierbaren.

Dia de los Muertos parade.

De parades tijdens Dia de los Muertos gaan kilometers door de stad en hele families gaan verkleed en al de straat op om naar dit kleurrijke tafereel te kijken.

Vier de doden!

Het merendeel van de Mexicanen gelooft dat op 1 en 2 november (Allerheiligen en Allerzielen) de zielen van hun overleden geliefden terugkeren op aarde. Zij worden dan ook feestelijk verwelkomd door de levenden en geëerd met alles, waar ze tijdens hun leven van hebben genoten. De graven worden schoongemaakt en versierd, families komen samen om te eten en drinken en in huizen worden vaak kleurrijke altaars gemaakt met foto’s van de overledenen.

“De dood wordt er gevierd, net zoals het leven gevierd wordt.”

kleurrijk dag van de doden

Kleurrijke schedels

Deze kleurrijke doodshoofdjes (sugar skulls) zijn het symbool van Día de Muertos

dag van de doden in Mexico

Onze gids Andrea vertelt over de ‘Dag van de Doden’

Piramida de la Vida

Piramida de la Vida, de piramide van het leven

De dag wordt niet alleen maar thuis gevierd. Op ieder kerkhof in Mexico wordt in de nacht van 1 op 2 november flink gefeest. Er wordt gezongen, gedronken en gedanst op de graven. In de ijdele hoop een glimp van hun verloren geliefden op te vangen. In de grotere steden zijn prachtige parades en op centrale ontmoetingsplekken worden immense altaars opgezet, meestal voor overleden beroemdheden of gestorven politici.

Mexico viert Dag van de doden - Día de los Muertos

Dag van de Doden, eeuwenoude traditie

De bijzondere traditie van Día de los Muertos stamt nog uit de tijd van de Azteken, de oorspronkelijke bewoners van Mexico.

Volgens de Azteken is het leven een droom waar je alleen uit kunt ontwaken door te sterven. Zij bewaarden de schedels van hun doden en versierden deze rijkelijk met bloemen. Dit is de reden dat je overal in Mexico kleurrijke schedels ziet tijdens Día de los Muertos. Dit worden ook wel ‘sugar skulls’ genoemd. Deze koosnaam is ontstaan doordat er op de feestdag overal ‘calavera de azucar’ verkocht worden, schedels van suikergoed en chocolade als een lekkernij voor kinderen.

Het zijn de Spaanse ontdekkingsreizigers en overheersers die de katholieke invloed naar Mexico brachten en het feest combineerden met de katholieke tradities van Allerheiligen en Allerzielen.

In 2008 heeft deze Mexicaanse feestdag een plek op de UNESCO lijst bemachtigd. Día de los Muertos is toegevoegd aan het rijtje ‘Intangible Cultural Heritage of Humanity’. De traditie wordt namelijk al jaren van generatie op generatie doorgegeven.

Door de katholieke invloeden van de Spaanse overheersers wordt de 'Dag van de Doden' gevierd op de katholieke feestdagen Allerheiligen en Allerzielen.

Door de katholieke invloeden van de Spaanse overheersers wordt de ‘Dag van de Doden’ gevierd op de katholieke feestdagen Allerheiligen en Allerzielen.

Piramide van het leven

Tijdens Día de los Muertos kom je in grote delen van Mexico gekleurde altaars in de vorm van piramides tegen. De Mexicanen noemen dit de ‘Piramida de la Vida’, ofwel ‘de piramide van het leven’. Elke kleur in de piramide staat voor een levensfase die ieder mens doorloopt. De basis van de piramide is geel. Deze kleur staat voor de geboorte, het begin van het leven. De volgende laag is rood, die staat voor opgroeien en je familie. Daarop volgt groen, dat staat voor settelen, je eigen gezin starten, werken en bijdragen aan de gemeenschap. De volgende laag is blauw, dat staat voor de lucht. Ouderen kijken in deze levensfase terug op hun leven. Het bovenste blok van de piramide is wit. Dit staat voor de dood, dat evengoed bij de verschillende levensfases behoort.

Mexicaanse versie van Halloween?

Het belangrijkste verschil tussen Halloween en de ‘Dag van de Doden’ is hoe er naar de dood zelf wordt gekeken. Halloween gaat om de angst voor de dood (kinderen verkleden zich om de doden af te schrikken), terwijl de dood juist opgehemeld wordt tijdens de Mexicaanse feestdag. Sterven is niets om bang voor te zijn, maar iets dat aanvaard en zelfs gevierd moet worden.

“Het Mexicaanse Día de los Muertos viert de dood zoals iedereen dat zou moeten.”

Voor Mexicanen is Día de los Muertos vooral mooi en liefdevol. Een fantastische manier om stil te staan bij overleden geliefden. Een prachtige traditie waar we in Nederland best een beetje jaloers op mogen zijn.

Isla Mujeres dag van de doden

Ook in veel restaurants kun je tijdens Día de los Muertos terecht om de Dag van de Doden te vieren, zoals hier op Isla Mujeres

Graffiti Mexico

Zelf Dag van de Doden vieren?

We gaven je eerder al 5 redenen waarom Mexico op je bucketlist moet. Voeg de ‘Dag van de Doden’ daar zeker als reden aan toe. Zelf verbleven we eind oktober en de eerste weken van november in Quintana Roo (een van de 31 staten van Mexico) op het schiereiland Yucatán. 1 en 2 november zijn uiteraard de mooiste dagen om het feest mee te maken. Maar ook de weken voorafgaand aan Día de los Muertos, als de Mexicanen al flink bezig zijn met de voorbereidingen, zijn zeker de moeite waard. En de uitingen van Día de los Muertos zul je de hele maand november terugzien in het straatbeeld van Mexico.

Heb je vragen over (het meemaken van) de ‘Dag van de Doden’ of over Mexico als reisbestemming in het algemeen? Laat een reactie achter onder dit reisverslag, we helpen je graag! Of laat Local Veronique je helpen met het samenstellen van jouw ultieme rondreis.

Martijn

Digital Storyteller, Off-The-Beaten-Path Traveller & Adventure-seeker never far from a camera, bacardi and coffee. Let's cheers and see the world!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>