Mexico op je bucketlist!

Zeg je Mexico, dan zeg je lekker eten. Zon. Strand. Jungle en Maya-tempels. Mexico heeft het allemaal en is bovendien een heel makkelijk land om in rond te reizen. Je kunt zelf rijden met een huurauto, maar ook het openbaar vervoer is er prima. Twijfel je toch nog? Dan zijn dit vijf redenen waarom Mexico echt op je bucketlist hoort te staan.

1. De mooiste Maya-tempels

Mexico is het land van de Maya’s en nergens vind je meer oude Maya-steden dan daar. Het hele schiereiland Yucatan is bezaaid met de ruïnes van oude tempels. Sommige nog grotendeels overwoekerd door de jungle, anderen prachtig gerestaureerd. Het is bijzonder om zo’n hoge tempel te beklimmen, over de jungle uit te kijken en je voor te stellen hoe de Maya’s hier honderden jaren geleden leefden. Je kunt kiezen uit tientallen complexen, maar hoogtepunten zijn in elk geval het beroemde Chichen Itza, het indrukwekkende Uxmal en het afgelegen Calakmul, een enorme ruïnestad diep verborgen in het oerwoud.

Uxmal

Uxmal

2. Spierwitte droomstranden en een kleurrijk onderwaterleven

Wil je veel zien, maar ook genoeg tijd overhouden om te ontspannen? Dan is Mexico een prima keuze. Het land heeft prachtige witte stranden, de zee is helder turquoise en de kustplaatsjes hebben alles in huis voor een paar dagen lekker uitrusten. Sla het toeristische Cancun over en kies voor hippieplaatsje Tulum, het prachtige eiland Isla Holbox of voor het relaxte Isla Mujeres. In de zomer kun je bij Isla Holbox snorkelen met tientallen walvishaaien en vanaf Isla Mujeres maak je prachtige duiken of snorkeltrips. Want ook het onderwaterleven is in Mexico erg de moeite waard.

3. Traditionele Indiaanse steden

Mexico barst van de cultuur. In het hele land vind je traditionele Indiaanse volkeren, elk met hun eigen gebruiken en klederdracht. Wil je kennis maken met de tradities van deze volkeren, bezoek dan in elk geval de kleurrijke steden Oaxaca en San Cristobal de las Casas. Het bergstadje San Cristobal is het centrum van de Indiaanse cultuur in de provincie Chiapas en in de omgeving ligt een groot aantal traditionele dorpjes. Het Tzotzil-dorp San Juan Chamula is er daar een van en een bezoek aan de drukbezochte lokale kerk is een aanrader. Hier heeft het katholieke geloof zich gemixt met oude Maya-gebruiken en dat zorgt voor een unieke sfeer.

San Cristobal

San Cristobal

4. Heerlijk eten en volop lokale specialiteiten

Ook als het gaat om culinaire hoogstandjes is Mexico een topbestemming. Je kunt er heerlijke taco’s eten bij straatstalletjes, maar er zijn ook volop luxere restaurants. Elke regio heeft haar eigen specialiteiten. In Yucatan heb je bijvoorbeeld panuchos, gefrituurde taco’s met sla, rode ui, tomaat, jalapeños, avocado en kip. Aan zee eet je de beste vis met pittige salsa. De keuken van Oaxaca heeft weer andere specifieke gerechten. Een voorbeeld zijn de tamales, pakketjes van maïsdeeg gevuld met vlees en lokale saus, verpakt in een bananenblad. Op veel plekken kun je bovendien kookworkshops volgen, waarbij je leert om zelf de lekkerste Mexicaanse gerechten te bereiden.

5. Van jungle tot ruige bergen: Mexico heeft prachtige natuur

In de provincies van het schiereiland Yucatan vind je vooral dichte jungle, met luidruchtige brulapen en verlegen toekans. Aan de kust barst het van de mangroves, flamingo’s en pelikanen. Trek je verder naar het noorden, dan maak je kennis met het ruige, bergachtige Mexico. Een aanrader is een bezoek aan de spectaculaire Copper Canyon, een groep van zes kloven in het noordwesten van het land. Deze canyons zijn breder en dieper dan de Grand Canyon in Amerika. Voor de beste uitzichten neem je de Copper Canyon Train, die dwars door de mooiste landschappen van Mexico rijdt.

Mexico natuur

Van jungle tot ruige bergen: Mexico heeft prachtige natuur

Zo reis je door Mexico

Wil je in korte tijd veel zien van Mexico en ben je op zoek naar een bijzondere reis? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Dat maakt reizen met Better Places heel speciaal.

Tekst en foto’s: Karlijn Meulman

Mexico op je bucketlist

Palenque

Palenque, een archeologische Maya-vindplaats

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>