Weissensee, spielplatz der natur

De Weissensee is een 12 kilometer lang bergmeer in de regio Karinthië in het zuiden van Oostenrijk. Twee derde deel van het meer is beschermd gebied waar geen motorboten zijn toegestaan. Alleen het openbaar vervoer op het meer mag gebruik maken van een motor. Daardoor heerst er een prachtige rust in deze natuurlijke omgeving. Wij gingen in de winter een weekje naar de Weissensee, vooral om te schaatsen, maar genoten daarnaast van de vele sportieve mogelijkheden.

Schaatsen

In de winter vriest de Weissensee dicht en is het een schaatsmekka voor veel Nederlanders met als jaarlijkse hoogtepunt de Alternatieve Elfstedentocht. De Weissensee, spielplatz der natur, is een droom om op te schaatsen. Geruisloos glij je over een grote zwarte spiegel, begeleid door het krakende geluid van de scheuren in het ijs.

Daarvoor moet je wel op het grote, oostelijke, deel van het meer schaatsen dat pas bij strenge vorst helemaal dicht vriest. Een groot bord gaf nu aan “Betreten verboten, lebensgefährlich”. In de verte zijn er toch enkele waaghalzen op het ijs aan het schaatsen. Die verleiding is moeilijk te weerstaan.

De eerste meters zijn onwennig. Het ijs is zo ongerept dat het moeilijk is om de dikte in te schatten en het lijkt alsof je zomaar op water glijdt. Gelukkig geven de strepen op het ijs het pad van de vorige schaatsers aan en ligt de weg naar de grote vlakte open. Zo gelukkig als een kind genieten we van elke meter. Het ijs is zo glad dat glijden geen enkele moeite kost en door de weerspiegeling van de zwarte massa lijk je te zweven in de lucht.

Het westelijke deel van het meer vriest veel sneller dicht en daarop worden dan de eerste schaatsbanen geprepareerd door de lokale ijsmeesters. Tijdens de laatste twee weken van januari verandert de hele Weissensee in een Nederlandse enclave en is het twee weken lang een groot schaatsfeest.

Geprepareerd ijs op het kleine meer

Natuurlijk sportcentrum

Als je de omgeving en de sportmogelijkheden ziet, zou je direct willen verhuizen naar deze streek. Zowel in de zomer als de winter heb je de keuze tussen de leukste avontuurlijke sporten. In de winter kan je skiën, schaatsen en langlaufen. In de zomer verandert de omgeving in een groene oase. Het ijs smelt en het water warmt op tot zo’n 26 graden. Heerlijk om in te zwemmen of kanoën. De fietsers en wandelaars kunnen zich nu helemaal uitleven, maar ook voor motorrijders zijn de kronkelende bergwegen puur plezier.

Uitdagende wandelroutes

Uitdagende wandelroutes

Tips

  • Wil je graag betaalbaar kunnen slapen, vermijd je beter de laatste twee weken van januari als de alternatieve elfstedentocht doorgaat. Dan zijn alle appartementen rond het meer geruime tijd op voorhand gereserveerd en wat overblijft is peperduur. In ruil krijg je uiteraard de oerhollandse gezelligheid horende bij dit unieke evenementen. Je kan ook een dorpje op een paar kilometer van het meer nemen, bijvoorbeeld Weissbriach, waar je heel rustig en goedkoop kan overnachten in dezelfde prachtige omgeving.
  • Wandelroutes, mountainbikepaden en langlauftrails zijn allemaal perfect aangeven en vertrekken vanuit verschillende plaatsen rond het dorp. Als er veel sneeuw ligt, zijn niet alle wandelroutes toegankelijk, maar wel de speciale sneeuwschoenwandelingen.

Tekst en foto’s: Olivier van Herck

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>