Waarom jij deze zomer naar Oostenrijk moet!

Oostenrijk is wintersport bestemming nummer 1 voor Nederlandse sneeuwgangers. Het is daar dan ook heel gezellig in de winter. De besneeuwde toppen en kilometers lange pistes blijven een enorme aantrekkingskracht hebben. Zodra de sneeuw verdwijnt, verdwijnen ook de vele toeristen. Blijf eens een keertje hangen om dit enorme gebied te bewonderen in de warme zomerzon.

Bergen. Als ik alleen al aan het woord denk, krijg ik heimwee naar vroeger. Met het hele gezin op vakantie naar de mooiste oorden in de Alpen. Of dit nou het Franse, het Italiaanse, of het Zwitserse gedeelte van de Alpen was, dat maakte niet uit. Als het maar de Alpen waren.

Recentelijk heb ik de Oostenrijkse Alpen een kans gegeven. Niet in de winter, dat doe ik elk jaar al. Nee, in de zomer. Ik bevond me in het gebied rondom Ischgl om iets preciezer te zijn. Een machtig gebied waar de mogelijkheden in de zomer net zo eindeloos zijn als in de winter. De Oostenrijkse bergen zijn de place to be deze zomer! Dit is waarom jij naar Oostenrijk moet!

ischgl zomer

Ochtendgloren in het dal van Ischgl

Gezonde berglucht!

De wandelroutes in de buurt van Ischgl voeren langs ijskoude bergrivieren, door dalen en over bergkammen. Rotsformaties tekenen scherp af tegen de strak blauwe lucht en hoe hoger je komt, hoe sterker de zon lijkt te branden. Dit gigantische landschap lijkt te zijn gemaakt voor reuzen en strekt zich uit zover je kunt kijken. De zuivere lucht die je inademt wordt hier geproduceerd en de vegetatie die dat veroorzaakt verandert met de kilometer. Als je het mij vraagt gaat er niets boven de heerlijke berglucht, zelfs niet de zilte zeelucht van ons eigen landje.

Hoog in de Oostenrijkse bergen

Hoog in de Oostenrijkse bergen

Het kan in een weekend!

Wat mij altijd blijft verbazen is hoeveel avonturen je kunt beleven in een verrassend korte tijd. Mijn laatste reis naar Oostenrijk besloeg namelijke ‘maar’ drie volle dagen. Je rijdt in een nachtje (9 uur) naar Tirol (vergeet het wegenvignet Oostenrijk niet), of je vliegt van Amsterdam in ongeveer een uur naar Innsbruck en vanaf daar rij je met een huurauto in evenveel tijd tussen de bergketens door. Of, ook een optie, je vliegt naar Zürich en pakt vanaf daar een trein richting Oostenrijk. Een lang weekend of midweek is als het ware een nano-vakantie! Vanwege het grote contrast met het dagelijks leven voelt een lang weekend als een week en zo blijven de ervaringen je lang bij.

oostenrijkse alpen

De indrukwekkende toppen van de Alpen

Lekker actief

De bergen bieden naast ruimte voor wintersport ook enorm veel mogelijkheden voor unieke sporten in de zomer! Sterker nog, in de zomer kun je zelfs meer beoefenen. Pak je wandelschoenen in, neem je fietshelm mee, of zoek het avontuurlijker en klim van route naar route. Het is zo gek niet te bedenken of je kunt het in de bergen doen. Ischgl biedt in de zomer namelijk zo’n 40 verschillende downhill mountainbike trails. Of via ferrata tochten voor mensen die het klimmen willen uitproberen.

Erg populair is ook de Huttentocht Oostenrijk, waarbij je van hut naar hut in de Alpen trekt. Huttentochten zijn geschikt voor beginners en kinderen en daarmee ideaal voor een wandelvakantie met het gehele gezin. Wie in Oostenrijk een huttentocht wil wandelen, heeft honderden mogelijkheden.

De zipline van Ischgl is een toffe attractie bij mooi weer!

De Culinaire Jacobsweg

Ben je nou in de zomer in het gebied rond het plaatste Ischgl, dan heb je goeie kans dat de jaarlijkse Culinaire Jacobsweg geopend is. Dit zijn vijf wandelroutes van het dal naar vijf verschillende berghutten die ieder jaar in het teken staan van een culinair hoogstandje. Elk seizoen worden vijf Europese sterrenchefs gevraagd om een gerecht te bedenken dat zomers in een van de vijf berghutten geserveerd zal worden. Een klein beetje Neerlands trots aangezien daar ook vaak Nederlandse chefs aan mee doen. Dit jaar was de eer aan Jacob Jan Boerma van drie-sterren restaurant de Leest. Zijn gerecht kun je na een stevige wandeling krijgen bij de Heidelberger hütte. Naast dat het eten verrukkelijk en voedzaam is, is alleen de wandeling al de moeite waard.

heidelbergerhutte

De Heidelbergerhütte, stiekem in Zwitserland

De Oostenrijkse bergen dus

De glooiende bergketen heeft wat weg van de groene grasmat in de Schotse Hooglanden. De kolkende rivier wordt gevoed door het smeltwater van de sneeuw die je op de toppen in de verte ziet liggen. En in dit gebied zijn het niet alleen de vogels die fluiten maar waarschuwen de marmotten elkaar voor het naderende gevaar van jouw fotocamera. Word jij vrolijk van fotograferen? Ga dan direct vanuit het dal de berg op met een van de vele kabelbanen of de stadsbus. Dan kun je jouw kostbare tijd besteden aan het schieten van de mooiste plaatjes van marmotten, vogels, of ander natuurschoon. De wandelingen in dit gebied zullen niet voor iedereen altijd even gemakkelijk zijn maar het bereiken van de top is de moeite altijd meer dan waard.

Ik ben fan van de bergen. Dat ben ik altijd al geweest en zal ik altijd blijven.

marmot

Een marmot in zijn hol

 

Sander
Volg me!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>