De Koningin der Badsteden

Oostende, de koningin der badplaatsen, is in België een begrip. Waar men flaneert op de promenades, zandkastelen bouwt en waar de trein zijn laatste halte heeft. Waar de vismarkt dagdagelijkse verse vangst verkoopt, ijsjes eten een must is en waar pootjebaden een begrip is. Oostende kijkt immer zeewaarts.

Strandwandeling

Dus waarom de stad eens geen grondig bezoekje brengen? Reishonger keerde de stad ondersteboven en stelde haar eigen top 5 van must-see’s en must-do’s op.

Proef de smaken van Oostende

Oostende is – terecht – trots op zijn ontelbare restaurants en eethuisjes. Met dagverse vis meteen voor handen en rundvlees uit het hinterland vind elke foodie zijn gading wel. Misschien is een bakje verse escargots van de vismarkt wel iets voor jou? Of misschien vind je het roomijs dat je op de dijk koopt beter?

Maar de echte fijnproevers kunnen terecht in Bistro Mathilda. Dit stijlvol ingericht restaurant serveert streekgerechten met een eigenwijze twist. De garnaalkroketjes zijn heerlijk, de aan tafel bereidde steak tartaar exquis, maar hun signatuurgerecht is de tatjespap met garnaaltjes. Dit streekgerecht – puree van karnemelk; hoeveboter; een gepocheerd eitje en garnalen – is een must voor iedereen die wil proeven van Oostende.

Flaneer op de dijk

De dijk van Oostende, zoals de brede promenade in de volksmond genoemd wordt, is een must see voor iedereen die Oostende bezoekt. Deze promenade voert je langs het strand aan de ene zijde en langs de gevels van hotels, restaurants en het beroemde casino langs de andere zijde.

Een beroemd onderdeel van de Oostendse dijk zijn de koninklijke gaanderijen. Deze overdekte gaanderijen zijn prachtig betegeld en open aan de zeekant. Je voelt, proeft en hoort de zeewind terwijl je droog blijft. Je waant je koninklijk.

De koninklijke gaanderijen

Slaap in met het geluid van de golven

Of je nu een appartementje op de zeedijk huurt, of verblijft in een van de vele hotelletjes, het is absoluut de moeite om je raam op een kiertje te zetten en in te slapen met wassen van de zee. Het is een van de meest rustgevende geluiden die er bestaan.

Als je niet op de dijk logeert, doet een lange avondwandeling de truc. Wat is er meer rustgevend dan wandelen op het strand, in het schemerduister of met de zonsondergang?

Ga de zee op

Ook voor avonturiers heeft Oostende genoeg te bieden. Waarom Oostende niet eens bekijken van op het water? Sportvissers, windsurfers, zeilers, parasailers, surfers… Voor ieder zijn gading op de Oostendse golven.

Oostende

Bezoek de Mercator

Het zeilschip Mercator, een driemaster, uit 1932 is wellicht een van de bekendste schepen in België. Dit schip was voor jaren het cadettenschip voor de koopvaardij, waar cadetten de kneepjes van het vak leerden. Na vele reizen, waaronder eentje naar de Paaseilanden en een om het lichaam van pater Damiaan terug naar Belgische grond te brengen, eindigde het schip in Oostende. Het ligt afgemeerd aan de jachthaven en is tegenwoordig een beschermd monument en een museum.

Eens te meer omdat het schip zo gekend is, is het de moeite waard het te bezoeken. De barkentijn is een plaatje van nostalgie, een voorbeeld van het harde leven op zee. Het bezoeken is het gedenken van hen die hier hun opleiding kregen.

De Mercator

Laatste berichten van Lotte (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>