Lake Natron, plek der plekken

In Tanzania is dit voor mij – Hans van Dagboekreizen - de plek der plekken. Het is de plek waar ik begraven wil worden. In mijn ogen één van de allermooiste plekken op aarde.

desolaat

Hans van Dagboekreizen bezocht Lake Natron. En dat maakte diepe indruk op hem!

Lake Natron: hot as hell

Als we na een lange tocht in de buurt komen beginnen er links en rechts van de landrover Masai op te duiken. Dit zijn niet de beroemde “Beach Masai” van Tanzania maar mensen die nog in diepe traditie leven. Alles in Lake Natron lijkt onaangetast door de tijd. In al de jaren dat ik hier nu kom is er bitter weinig veranderd. We nemen onze intrek in ons tented camp (wij hebben gekozen voor die van Moivaro) en nemen snel even een duik om af te koelen. Dit stukje aarde is echt “hot as hell” en dat maakt het waarschijnlijk ook zo bijzonder en weinig bezocht.

masai markt natron meer

Gids Thomas

De volgende morgen staat er een Masai voor ons klaar die op springveren lijkt te lopen, zo hard gaat hij zonder dat het hem enige inspanning lijkt te kosten. Ik heb echt geen beroerde conditie maar dit slaat alles…

gids natron

Flamingo’s

In het vroege ochtendlicht is het Natron meer nog magischer. Zwemmen in het meer is geen optie want je benen zouden direct ontvellen! Deze alkalische meren zijn echter wel van levensbelang voor de flamingo’s in Oost Afrika en dit meer in het bijzonder omdat de flamingo’s alleen hier broeden. Dat doen ze op kleine kleiwallen die ze in het meer maken om er een ei in te leggen. God, wat is deze omgeving fantastisch… woorden schieten te kort! Als de zon te sterk wordt, keren we terug naar ons tented camp maar niet voordat we langs tien Masai dames worden geleid die prachtige dingen verkopen aan de rand van het meer. Het is allemaal nog lekker kneuterig hier, maar dit hebben ze onder controle…

lake natron

Tropische watervallen

Na het ontbijt, een bezoek aan het zwembad en een zeer stevige lunch staan we in de middag klaar om een bezoek te brengen aan de watervallen die verscholen liggen in de kloven rondom het meer. Onze gids huppelt van steen naar steen terwijl wij met rood hoofd onze uiterste best doen om zonder kleerscheuren bij de waterval te komen. Dat lukt en aangezien je hier bijna altijd alleen bent, hebben we de hele middag de waterval voor ons alleen. Nou ja, er zijn wat apen en vogels die kennelijk ook heel nieuwsgierig zijn wat die mzungu (witte toeristen) hier komen doen…

watervallen lake natron

Wat een plek, vooral omdat Natron dor en dood lijkt te zijn. Het laatste wat je dan verwacht is een tropische waterval met lianen en heerlijk fris water, wat een feestje! Deze reis nemen ze ons nooit meer af!

vruchtbaar gebied

Martijn
 1. Dirk Pfauder zegt:

  Hallo Martijn,
  Wij zijn van plan komende zomer, eerste helft van augustus, naar Lake Natron te gaan.
  Is dit een goede tijd van het jaar voor Lake Natron. Heeft het in die periode zijn rode gloed of juist niet. En zijn de flamingo’s er dan?
  Hoop dat je ons hierover wilt informeren.

  In elk geval alvast bedankt voor je reactie.

  mvg
  Dirk

  • Brigitte zegt:

   Beste Dirk,

   Wat een supermooi plan, zeker doen! Reishonger is laatst ook weer bij Lake Natron geweest, en wat is het toch een fantastische plek (binnenkort meer op de website over deze locatie!).

   Helaas kun je nooit zeker van tevoren stellen wanneer het meer roze gaat kleuren, onze gids vertelde dat dat gemiddeld maar enkele keren per jaar gebeurt en meestal na een forse regenbui/periode. De regenseizoenen zouden dus geschikt zijn (feb-mei, nov-dec), maar een garantie is er niet.

   Flamingo’s zijn er het hele jaar door te vinden, ze zijn dol op dit zoute meer! De grootste getalen zul je echter rond het broedseizoen aantreffen vanaf september.

   Gelukkig is het meer, de omgeving en zeker ook de reis ernaartoe echt prachtig, en dat maakt het de rit al waard. De omstandigheden bij Lake Natron kunnen echt extreem zijn, en dan is augustus een relatief aangename maand om deze plek te bezoeken.

   Heel veel plezier alvast, we horen graag je ervaringen!

   – Brigitte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>