Karinthië: de zachte kant van Oostenrijk

Oostenrijk. Veel Nederlandse en Belgische reizigers gaan er graag heen. Het is er ook zo mooi, met die hoge pieken en lieflijke valleien. Maar wist je ook dat Oostenrijk een veel zachtere kant heeft? Eentje waar de hoge Alpen niet domineren, maar waar een warmer en zachter landschap te vinden is.

Karinthië is de meest zuidelijke regio van Oostenrijk. Het is hier nog wel bergachtig, maar vaak zijn de toppen zachter en ronder dan de scherpe Alpen van pakweg Tirol. Bovendien is het klimaat er warmer, omdat Karinthië redelijk dicht bij de Italiaanse kust ligt.

Typische Oostenrijkse kerken in Klagenfurt

Het gezellige Klagenfurt

Klagenfurt am Wörthersee

De hoofdstad van Karinthië heet Klagenfurt am Wörthersee. Een kleurrijke stad met van die typisch Oostenrijkse kerken. Maar je ziet er ook best wat Italiaanse invloeden, in de vorm van kleine binnenplaatsjes en gezellige koffiehuisjes.

Men zegt wel eens dat wanneer drie Klagenfurters elkaar ontmoeten, ze een zangkoor starten. Er zijn namelijk zo’n 300 zangkoren in de stad alleen. Cultuur is een heel belangrijke factor in Klagenfurt. Dat zie je aan het theater, waar ook een muziekacademie aan verbonden is, en aan de prestigieuze Bachmann Preis voor literatuur die er elk jaar wordt uitgereikt. Om nog maar te zwijgen van de moderne event TEDx Klagenfurt, waar sprekers ideeën en inspiratie uitdelen.

Het theater van Klagenfurt

Het theater van Klagenfurt

Hoewel cultuur er zo belangrijk is, is genieten dat zeker ook. Klagenfurt ligt aan de Wörthersee, een van de grootste meren van de regio. Het centrum is maar een paar kilometer verwijderd van de oever. Karinthië heeft behoorlijk wat meren. Kleine meertjes die je in het bos vindt, en grote meren waarlangs heuse steden gebouwd zijn. Ze dragen bij aan het zachte karakter van de regio. Rond de grote meren vind je wandelpaden, zandstranden en gezellige cafeetjes. Plaatsen waar je een instant vakantiegevoel krijgt.

Een stad die zo veel waarde aan cultuur en ontspanning hecht, is een bezoek waard. Ik logeerde in het hotel Sandwirth. Een fijn hotel, maar toch niet mijn favoriete hotspot in de stad. Dat was namelijk lunchrestaurant Kochwerkstatt, op de marktplaats.

De wapenzaal van Klagenfurt

De wapenzaal van de stad, met schitterende schilderingen op de muren en het plafond

Nockberge

Jaren geleden werd het voorstel geopperd om van de regio Nockberge, in Karinthië, een skiresort te maken. De ietwat scherpere hellingen lenen zich daar uitstekend voor. De inwoners van Nockberge staken daar echter een stokje voor, en argumenteerden dat het gebied en hun levenswijze beschermd diende te worden. En zo kwam er, mits een aantal omwegen, het biosfeerreservaat Nockberge, beschermd door UNESCO.

De beste manier om Nockberge te verkennen, naast er gewoon uitgebreid in te gaan wandelen, is door de Nockalmstrasse te volgen. Een route met wel 52 haarspeldbochten die dwars door het biosfeerreservaat leidt. Bovendien vind je onderweg heel wat stops waar het de moeite waard is om even halt te houden.

De Nockalmstrasse

De Nockalmstrasse

Denk aan het Nockalmhof, een museum geweid aan de in de Nockberge levende dieren, de mineralen die er gevonden worden, de manier waarop de mensen er vroeger leefden en nu nog steeds leven. Of aan het knusse restaurant Zechneralm, waar je in de stallen een oud, grotendeels houten interieur terugvindt, precies zoals de interieurs er eeuwenlang hebben uitgezien in de alpenboerderijen. Of misschien is een picknickplaats met een uitzicht meer jouw ding?

De Nockalmstrasse loopt tussen het oergezellige Innerkrems, waar je kleine familiehotels en weidse wandelpaden vindt, tot aan Reichenau. Je kan de route per auto, per motor of zelfs per fiets afleggen. Je betaalt een kleine tol, afhankelijk van het voertuig waarmee je de Nockalmstrasse aflegt. Dat geld wordt rechtsreeks in het onderhoud van de route en het biosfeerreservaat gepompt. De stops onderweg worden uitgebaat door de mensen die al generaties lang in Nockberge wonen.

Bloemen in de regio Nockberge

Vrolijke bloemetjes langs de kant van de Nockalmstrasse

Millstättersee

De Millstättersee is zo een van die Karinthische meren die de moeite waard zijn om te bezoeken. Niet alleen omdat het water zo mooi blauw glinstert, maar ook om de stadjes en dorpjes die er omheen gebouwd zijn.

Tijdens mijn bezoek verkende ik eerst de omliggende bergen. Karinthië heeft een aantal slow trails: korte wandelingen die door een vredevol gebied leiden, meestal met de meest mooie uitzichten. Deze wandelpaden hebben niet veel hoogtemeters, en zijn daardoor dus heel toegankelijk. Rond de Millstättersee vind je twee slow trails: de Zwergsee trail en de Mirnock trail. Beide wandelingen geven je een uitzonderlijk mooi uitzicht over de Millstättersee. Maar op het Mirnock trail vind je het zogenaamde Sternenbalkon: een uitzichtpunt dat zowel de zonsondergang over Millstättersee toont als een perfecte sterrenhemel wanneer het helemaal donker is.

De bergen rond de Millstättersee mogen dan wel rustig zijn, de stadjes aan de oever zijn levendig en gezellig. Ik logeerde in Seeboden, en genoot van een beetje wellness in het Badehaus. Om dan later die avond te genieten van een geweldig diner in hotel-restaurant Die Forelle.

Wandelen in Karinthië

Wandelen in Karinthië: da’s genieten

Naar Karinthië

Je reist naar Karinthië om te genieten. Of je nu van wandelen of van lekker eten houdt. Of van allebei. En dat genieten kan je maar beter onderweg al starten. Karinthië is heel vlot per auto te bereiken vanuit Nederland. Rij je niet met de auto, dan kan je ook per vliegtuig tot aan de luchthaven van Klagenfurt reizen.

Maar, als je dan toch vliegt, loont het echt de moeite om maar tot aan Wenen te vliegen, vanwaar je de trein neemt naar Klagenfurt. De treinroute leidt je dwars door de Alpen en is onbeschrijfelijk mooi. De perfecte start van jouw welverdiende vakantie in Karinthië.

Maak het jezelf gemakkelijk, en plan jouw reis met deze handige website van toerisme Karinthië.

Karinthië - Millstättersee

Het uitzicht over de Millstättersee

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>