10 tips voor jouw bezoek aan Gouda

Gouda is hot & happening. Van kaas en stroopwafels tot een historisch centrum vol sfeervolle plekken en gepassioneerde mensen. Het is een heerlijk alternatief voor het drukke Amsterdam. Op elke site lees je wel een top 5 van wat je er moet ondernemen. Maar met alleen het aflopen van de highlights, ben je er nog niet. Je beleeft de stad pas echt door met een rasechte Gouwenaar op stap te gaan, of door je onder te dompelen in alles wat Gouda zo interessant maakt. Met deze tips heb jij gegarandeerd een geslaagd bezoek aan Gouda!

Eind augustus hadden wij het genoegen de prachtige stad Gouda te mogen gaan ontdekken. Na een paar weken met kwakkelend zomerweer, hadden we het geluk op een mooie zomerse donderdagochtend met prachtige vooruitzichten richting Gouda te vertrekken voor een oer-Hollandse stedentrip. We parkeren de auto in Q Park Bolwerk en lopen binnendoor naar de lobby van het hotel om onze bagage af te geven. We gaan direct op pad en lopen door de gezellige Groenendaal, de eerste Fairtradestraat van Nederland en vol unieke winkels en eenmanszaakjes, waaronder een hele mooie speelgoedwinkel: de Speeldoos. Hier vind je ook Berg’s Bakery. Onze eerste tip: haal hier een vers gebakken Van Vliet stroopwafel, de wafelijzers zijn al warm!

De Speeldoos Lange Groenendaal

Bij de Speeldoos kun je terecht voor echt houten speelgoed

10 tips voor een geslaagd bezoek aan Gouda

In Gouda is veel te zien, doen en beleven. Historische hoogtepunten als de Markt met de Waag en het iconische stadhuis, de prachtige gebrandschilderde ramen van de Sint Janskerk en de verborgen schatten in Museum Gouda. Shoppen in de gezellige Oudhollandse binnenstad met authentieke winkeltjes, middeleeuwse straatjes, sfeervolle grachten en vele hofjes. Er zijn tal van hippe koffietentjes, lunchrooms en cocktailbars en natuurlijk proef je de beroemde kaas en stroop- of siroopwafels. We geven je hierbij 10 tips om zo veel mogelijk uit je bezoek aan Gouda te halen. Tien tips om Gouda écht te ervaren!

Het oude stadhuis van Gouda

Het oude stadhuis van Gouda

Een heerlijke kop koffie

Voor een heerlijke coffee to go ga je naar Kaldi. Neem je koffie mee naar de trappen van het historisch stadhuis op de Markt en strijk neer om als een echte Gouwenaar de Markt te verkennen. Heb je meer tijd, neem dan plaats bij een van de volgende koffietentjes voor een lekker kopje koffie of thee:

  • Flossy op de Hoogstraat, een combinatie van koffie, thee en heerlijke taartjes samen met prachtige bloemen en cadeaus. Een Instagramwaardige plek!
  • Hofje van Jongkind aan de Zeugstraat, een unieke plek in een authentiek overdekt hofje waar je ook heerlijke vers gebrande koffie kunt kopen (waarover later meer)
  • Het WSHS (Weeshuis) Gouda heeft een waanzinnige koffie- en cocktailbar met een prachtige binnenplaats: COCO
  • Bij Brownies&downieS aan de Korte Tiendeweg -gerund samen met downsyndromers- smikkel je van een heerlijke stroopwafelbrownie of blondie of ander lekkers
  • Echte Bubble Tea scoor je bij J&Tea in de Groenendaal
  • Bestel je bij Café Central hun appeltaart met slagroom, dan krijg je bijna meer slagroom dan appeltaart!

de lekkerste koffie gouda

De Gouda Kaasmarkt

Gouda is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met zijn beroemde kaas. Ga je in de zomer naar Gouda, tussen april en september, zorg er dan voor dat je op donderdag in de stad bent! Van 10.00 tot 12.00 uur is de Gouda Kaasmarkt, waar boeren en handelaren handjeklap doen om de beste kazen. Geniet van het toeristische schouwspel, proef de kaas en ga langs bij de kraampjes met streekproducten aan de voet van het authentieke stadhuis. Aan het begin liggen alle kazen op de Markt, tussen het oude stadhuis en de Goudse Waag, dus wees op tijd om alles mee te maken! Van 11 tot half 12 is er een muzikale pauze. Leuk is dan een bezoek aan het oude stadhuis, waar het balkon aan de achterzijde mooi uitzicht biedt op het tafereel.

kaasmarkt gouda

gouda kaasmarkt 2023

gouda kaasmarkt

gouda kaasmarkt

gouda kaasmarkt muzikale onderbreking

De muzikale onderbreking gezien vanaf het oude stadhuis

Struinen door de stad

Ook na de kaasmarkt is er nog genoeg te doen, zoals een instapwandeling van het Goudse Gidsen Gilde of een workshop stroopwafels maken bij Berg’s Bakery. Of je bezoekt de Siroopwafelfabriek, waar je het productieproces van de Kamphuisen siroopwafel in de fabriek ziet en zelf ook een handje meehelpt. Natuurlijk proef je hier de heerlijke wafels. De Goudse Waag waar vroeger de kazen gewogen werden, is tegenwoordig het Kaas- en Ambachtenmuseum en ook zeker een bezoek waard. Hier zie je meer over de Goudse ambachten en het kaasmaken, inclusief een leuke audiotour waarbij je alles over de geschiedenis van de Goudse kaasmarkt te weten komt.

Wie liever op eigen gelegenheid door de stad wandelt, kan baat hebben bij het wandelgidsje ‘Op pad door historisch Gouda’ of volgt ‘de 25 Steegjes wandeling’. Met de gratis xplre Gouda app wandel je leuke themawandelingen zoals de Antiek & Curiosa route.

Goudse Waag

De Goudse Waag

Kamphuisen Siroopwafelfabriek

Ontdek de Kamphuisen Siroopwafelfabriek

kamphuisen siroopwafels

Kamphuisen siroopwafelfabriek gouda

Een handje helpen in de Siroopwafelfabriek

Berg's Bakery Gouda

Haal een vers gebakken stroopwafel bij Berg’s Bakery op de Lange Groenendaal

Zomertip: kanoën of suppen door de Goudse grachten

In de middag is het tijd om Gouda vanaf het water te ontdekken. Zoals in zoveel steden, kun je ook in Gouda het water op. En leuk dat dat is! Een kano of sup huur je bij JABA Sup op de Turfsingel, vanwaar je een ontzettend afwisselende route door de binnenstad kunt maken. Er zijn brede grachten vol waterlelies waar het water tot aan de rand reikt en je even op straathoogte peddelt. Je kanoot langs de bekende visbanken, waar lang geleden vis werd schoongemaakt en verkocht. Door een tunnel kom je in het water achter de Sint Janskerk terecht. Je vaart nu door de smalste, middeleeuws aandoende doorgangetjes dwars onder de woningen in het centrum door, langs Museum Gouda. Ook hier kom je regelmatig onder de laagste bruggetjes door. Soms moet je bij een bruggetje zover bukken, dat je bijna op de bodem van de kano ligt.

Bij het Houtmansplantsoen moet je de kano of sup via een kano-overdraagplaats even uit het water tillen om op de buitenring te komen. Over de Fluwelensingel, Blekerssingel en Kattensingel peddel je rustig terug naar de Turfsingel. Aan het einde van de route kun je nog een klein stukje door kanoën om de Museumhaven te bezoeken en tussen de bijzondere collectie historische schepen door te peddelen.

Oranje stippellijnen op de routekaart markeren enkele grachtjes die (vooralsnog) doodlopend zijn, maar wél heel leuk zijn om even te bekijken. Zoals de Turfmarkt of de Zeugwaters. Wanneer je nog even de tijd neemt voor een heerlijk ambachtelijk bereid ijsje van David’s Gelato op de Lange Tiendeweg (tip: proef het stroopwafelijs), kost de totale grachtenroute van ruim 3 kilometer door het centrum je ongeveer 2 à 2,5 uur. Maar er is via de Karnemelksloot ook een open verbinding met de Reeuwijkse Plassen voor de fanatieke kanoërs onder ons; je roeit dus zo het Groene Hart in.

Stel dat het slecht weer is, dan kun je als alternatief de grachtenvaart maken met Reederij de IJsel (overdekte boten) of je rond laten varen met Bootje Kaas Gouda op een vlet.

jaba sup kanoverhuur

Bij JABA Sup huur je een kano of sup en krijg je een leuke route mee

kano centrum gouda tunnel

Door het centrum van Gouda loopt de bewegwijzerde Goudse Kanoroute

Gouda kanotocht Trappenbrug Turfmarkt

De Trappenbrug op de Turfmarkt, waarna de route bij de overkluizing bij de Blauwstraat (nog) doodloopt

kano visbanken gouda

Kanoën langs de bekende visbanken, waar lang geleden vis werd schoongemaakt en verkocht

Gouda centrum kanotocht

Het gebied rond de Zeugwaters

David's Gelato

Je kano aanleggen en een ijsje eten bij de bekende Goudse ijswinkel

Kanoroute centrum Gouda

Eén van de bijzonderste manieren om Gouda te ontdekken is tijdens een kano- of SUP-tour over de grachten

kano centrum gouda kerk

Na de detour voor het ijsje doemt de imposante Sint Janskerk vanaf een uniek punt op

Grachtenroute Gouda

Over de buitenste grachten peddel je terug naar de Turfsingel. Ook hier geldt: wel even plat in de kano af en toe

Dineren in Gouda

Met lekker weer eindig je de dag bij de Museumhaven (met veel uitlegborden over de bewoonde historische schepen) en het gezellige museumhavencafé IJsselhuis voor een heerlijk drankje. Het museumhavencafé is een origineel schipperswachtlokaal dat vandaag de dag nog springlevend is met een groot terras. Of ga naar GOUDasfalt, een levendige stadsoever op een industriële locatie, met unieke ondernemers en veel creatievelingen. In het weekend maak je de oversteek met het pontje dat tussen 16 en 20 uur vanaf de Nieuwe Veerstal over de Hollandsche IJssel vaart. Je kunt hier trouwens ook leuk eten bij het nieuwe restaurant Gouwestrand.

Wij dineren bij Casa Chow, een streetfood bar met een tropische vibe in het stadshart van Gouda. Hier genieten we van nacho’s en sushi, ceviche en een frietje rendang. De Lichtfabriek (naast het Best Western hotel) is een mooi restaurant, gevestigd in een oud industrieel pand met prachtige verlichting waar vroeger energie werd opgewekt!

Een volledig overzicht van alle fijne restaurants in Gouda is onmogelijk, maar wij geven graag een greep uit de vele mogelijkheden. Dineren in stijl doe je in restaurant LIZZ van het Weeshuis hotel (met Michelin ster). Unique is een fine dining restaurant, vermeld in de Gault Millau. ‘s Zomers zit je heerlijk bij restaurant Brunel onder de Visbanken aan de rivier de Gouwe, of Bij Ons in de mooi verlichte steeg. Bij Koeien en Kaas kun je terecht voor vleesgerechten en een heerlijke kaasfondue. Zittend op de grote schommel geniet je bij Pomm’s van de biologische vers gebakken friet. De Zalm met een heerlijk terras aan de Markt. Probeer het verhaal over de nog aanwezige gevelsteen met daarop een boze zalm maar eens te ontrafelen…

Casa Chow

Casa Chow: streetfood in Gouda

Lichtfabriek en visbanken

In de Lichtfabriek geniet je van het industrieel erfgoed van Gouda en bij Brunel zit je bij de Visbanken

Gouda Cheese Experience

Sinds 2020 is Gouda een topattractie rijker: de Gouda Cheese Experience. Na een heerlijk uitgebreid ontbijt in het hotel bezoeken we het gebouw dat op een groot stuk Goudse Kaas lijkt, waar we op een interactieve manier alles leren over de wereld van Gouda kaas. De Gouda Cheese Experience is gevestigd in het Maria Magdalenaconvent, een historisch gebouw in de binnenstad van Gouda dat al veel functies heeft vervuld: klooster, pesthuis, kazerne en bioscoop.

Vandaag de dag draait het hier allemaal om de Gouda kaas. En je krijgt zo veel leuke informatie over kaas! Natuurlijk hoe het gemaakt wordt, maar ook wat er daarna met al die kazen gebeurt. Je stapt in een enorme Gouda Kaas en wordt meegenomen door Ralfie, die van jou een echte kaasmeester maakt. Hier draait het met name om de tour met audiotour door de experience. We nemen de Melkweg en ontdekken de weg die de kaas aflegt van de koe tot aan het stuk kaas op je bord. We gaan aan de slag met ontdek-wanden, virtueel melken, pekelen, kazen keren en verdiepen ons in de fijne kneepjes van het eeuwenoude handjeklap. En we gaan op de foto in kaasmeisje en kaasboer kleding. Aan het einde van de tour is er een mini kaasproeverij met uitleg in de audiotour, waar je vijf kleine stukjes kaas voorgeschoteld krijgt.

Gouda Cheese Experience

Het gebouw heeft wel wat weg van een sappig stuk Goudse Kaas

Gouda Cheese Experience

Gouda Cheese Experience: alles over Gouda kaas op een leuke interactieve manier!

Gouda Cheese Experience

Neem de Melkweg en ga als melkmeisje op de foto

Gouda Cheese Experience

Hier kun je op de foto als typisch kaasmeisje of kaasboer

Gouda Cheese Experience

Ga zelf aan de slag met ontdek-wanden

Gouda Cheese Experience

Door het oplossen van vragen kunnen de kids een kaasmeester diploma verdienen

Gouda Cheese Experience

Je kunt ook gewoon lekker wat eten of drinken zonder de Experience te bezoeken

Gouda Cheese Experience

En natuurlijk: proef de enige echte Gouda Kaas

Museum Gouda

Museum Gouda wordt ook wel de schatkamer van de stad genoemd. Gevestigd in het historische Catharina Gasthuis, destijds het ziekenhuis, achter de Sint Janskerk in het historisch kwartier, vind je in dit museum allemaal bijzondere stukken uit de Goudse geschiedenis. Van de dolcellen beneden de kapel waar vroeger psychiatrische patiënten werden opgesloten tot de Goudse cartons, de originele ontwerpen voor de Goudse Glazen in de Sint Jan. Je kunt deze kerk trouwens ook bezoeken met een audiotour die je uitleg geeft over de kerk en de wereldberoemde Goudse Glazen. Deze gebrandschilderde ramen dateren uit de 16e eeuw en dat is uniek, want deze hebben de Beeldenstorm overleefd. In de 72 glazen is, naast de religieuze afbeeldingen, ook de Nederlandse historie terug te vinden van de Spaanse bezetting tot de Tweede Wereldoorlog.

Omdat mijn man en onze zoon geen kaas lusten (ja echt, er zijn ook Nederlanders die niet van kaas houden), slaan zij de Gouda Cheese Experience liever over en splitsen we op. Zij gaan de mini museumtour met Mara doen. Want dit museum kun je door deze interactieve speurtocht namelijk prima bezoeken met jonge kinderen. Zij gaan zelf op pad met een tablet om objecten te vinden, waarbij het museum digitaal tot leven komt. Door opdrachten te doen komen ze meer te weten over de kunstwerken en verzamelen ze hun eigen mini museum op de tablet. Zo leren ze op een speelse en interactieve manier over de kunstwerken in het museum. Heb je alle opdrachten uitgevoerd? Dan is je mini museum compleet en mag je bij de kassa een verrassing ophalen!

Gouda historisch kwartier

Het historisch kwartier

Museum Gouda dolcellen martelkelder

Onbekend deel in het museum: de dolcellen beneden de kapel en de martelwerktuigen uit vroeger tijden

Museum Gouda kruiden medicijnen

Museum Gouda is dé plaats waar je de geschiedenis van deze middeleeuwse stad ontdekt

Minimuseum tour met Mara

De mini museumtour met Mara

museum gouda schilderijen

Het museum herbergt een enorme collectie religieuze kunstwerken, plateel (Gouds keramiek) en Hollandse schilderijen

stadsmaquette gouda

In het museum vind je ook een prachtige interactieve stadsmaquette van de stad Gouda in 1562

Museumcafé Gouda

De gezellige binnentuin van Museumcafé Gouda, waar het bij mooi weer heerlijk toeven is

Lunch bij Hofje van Jongkind

Gouda is, net als bijvoorbeeld Groningen, Haarlem en Leiden, een echte hofjesstad. In een groot gedeelte van de Goudse hofjes wonen nog steeds mensen, waardoor je hier dus niet zomaar binnen kunt wandelen. Maar een van die monumentale hofjes is omgetoverd tot toffe lunchplek annex koffiebranderij. Strijk even neer bij het Hofje van Jongkind (Zeugstraat 28), waar je in een authentiek overdekt hofje kunt zitten en geniet van een heerlijke lunch, koffie of high-tea.

Van het oude hofje is vanaf de straatkant niets meer te zien, behalve dan het hiaat in de nummering van de huizen. Het kleine hofje van twee huizen aan de straatkant en negen huisjes in het hofje achter de Zeugstraat is gesticht in 1702. De eigenaars Eugène en Sandhya hebben in 2018 dit bijzondere pand gekocht, dat zij hebben gerestaureerd en omgeturnd tot hippe lunchroom: Hofje van Jongkind. De voormalige binnenplaats van het hofje is nu een soort overdekte binnentuin, met zicht op de vier woninkjes die overgebleven zijn. Om het verhaal compleet te maken, is het ontzettend leuk door de fotoalbums te bladeren of even met de eigenaars te praten. Het Hofje komt tot leven door de prachtige verhalen over de mensen die er hebben gewoond. Leuk is dat je er ook heerlijke door Eugène vers gebrande koffie kunt kopen!

Alternatieven om lekker te lunchen zijn het net geopende all day brunch restaurantje de Brunch Boutique. Of het Museumcafé: een geweldig mooie plek in het oudste stukje van Gouda, met in de zomer prachtig uitzicht vanuit de museumtuin op de Sint Janskerk. Maar binnen in het café ziet het er ook fantastisch uit. Echt leuk om daar eens een high-tea, high-wine of zelfs een high-cheese te doen! Bij Keck. tegenover het station is het ook heerlijk lunchen en de plek voor flexwerken. De heerlijkste vegan gerechten vind je bij Curcuma en Miss Nice Banana.

Hofje van Jongkind

De voormalige binnenplaats van het hofje biedt zicht op de vier woninkjes die overgebleven zijn

Hofje van Jongkind

De eigenaresse Sandhya verkoopt ook verse thee, vers gebrande koffie en leuke giftsets

Hofje van Jongkind

Het Hofje van Jongkind, een van de gezelligste koffie- en lunchbars van Gouda

Shoppen in Gouda

Natuurlijk verlaat je Gouda niet zonder kaas, er zijn genoeg kaaswinkels te vinden zoals ’t Kaaswinkeltje en het Gouds Kaashuis. De heerlijkste handgemaakte bonbons shop je bij chocolade-atelier Puur aan de Naaierstraat, een prachtig straatje met het pand De Vier Gekroonden. Of haal je chocola bij Olala Chocola in de Zeugstraat, hier kun je ook terecht voor een workshop bonbons maken. Haal je stroopwafels in een van de bakkerscafés en kijk ook gelijk even bij de heerlijke stroopwafellikeur!

Gouda is een heerlijke stad om te (fun)shoppen. Vooral de kleinere zijstraatjes zijn fantastisch om doorheen te struinen. Je vindt hier authentieke boetiekjes, bijzondere cadeauwinkels en ateliers van goud- en zilversmeden. Neem vooral een kijkje in de Goudse Straatjes, de middeleeuwse straatjes rondom de Markt. Ook erg leuk: de winkel Juffrouw Saartje in de Stoofsteeg, je wordt direct vrolijk als je hier binnenstapt. Nog meer leuke cadeautjes scoor je bij Jantje zag eens pruimen hangen, een winkel die gerund wordt door mensen met een beperking.

Voor de kinderen is een bezoekje aan de Playtoday LEGO shop in de Lange Tiendeweg een must. In één van de grootste LEGO shops van Nederland kijk je je ogen uit en kun je gezellig komen spelen. Onderweg naar de LEGO shop kun je stroopwafels uit de muur halen bij de Stroopwafelmuur van Markus!

Ben je zonder kinderen of wil je na een lange shopdag gewoon even ontspannen? Stap dan binnen bij Spa Gouda, een unieke stadsspa in hartje binnenstad, gevestigd in een voormalig badhuis gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school. Een aanrader, want dit is een hele mooie, rustige sauna!

Stroopwafelmuur van Markus

De Stroopwafelmuur van Markus

Playtoday LEGO shop Lange Tiendeweg

Playtoday, de grootste LEGO speciaalzaak van Holland

LEGO shop Gouda

Deze winkel is een paradijs voor legofanaten van alle leeftijden

Playtoday LEGO Shop

Hier vullen de kids een beker met hun favoriete stenen, maken hun eigen minifiguur en kunnen spelen in de bouwruimte

't Kaaswinkeltje Gouda

‘t Kaaswinkeltje

Olala Chocola en de Kamphuisen siroopwafels

Olala Chocola en de Kamphuisen siroopwafels

Dino Experience Park Gouda

Als laatste activiteit, speciaal voor de kinderen, brengen we een bezoek aan Dino Experience Park, aan de buitenzijde van Gouda, en komen oog in oog te staan met meer dan 70 dino’s.

De kinderen kunnen als een ware goudzoeker op zoek naar goud en edelstenen in het Jurassic Mining Goudzoekersdorp. Ze doen een speurtocht om alle vragen in het Ranger Paspoort op te zoeken. Graven zelf een dinoskelet op, meten hun grachten bij Jurassic Gym. Na afloop kunnen de kinderen lekker spelen in de nieuwe speeltuin, rondspringen in de Jump Zone op reuze Dino springkussens en de air trampoline of een ritje maken op de Dino Rides.

Tip: speel een potje Jurassic Golf! Dat is minigolfen tussen levensechte dino’s, waardoor een balletje slaan een behoorlijk spektakel wordt. De glow in the dark-grot en een trekvlot maken het tot een belevenis voor jonge en oude dino-fans.

Entree Dino Experience Park Gouda

Entree Dino Experience Park Gouda

Dinopark Gouda

Het Dinopark in Gouda is waanzinnig leuk voor kinderen

Dino Experience Park Gouda

Hier sta je oog in oog met levensechte dino’s

Dino Park Gouda

Dino Park Gouda

Speeltuin Dino Experience Park Gouda

De speeltuin

Enthousiast over Gouda?

De laatste jaren komen er steeds meer toeristen naar de Goudse binnenstad en dat is niet voor niks. Gouda is een unieke historische stad waar genoeg te beleven is, voor jong en oud! En het fijne is: het mooie Gouda wordt steeds leuker. Gouda ontwikkelt zich meer als stad waar je naartoe gaat voor plezier en ontspanning; een stad waar van alles te beleven is.

Wil jij ook genieten van een zomerse stedentrip in Gouda? De stad heeft prachtige plekken om te overnachten: van viersterrenhotels tot leuke B&B’s in een oud grachtenpand. Wij sliepen een nachtje in het Best Western Plus City Hotel Gouda aan de rand van de historische binnenstad; ideaal gelegen en met een parkeergarage onder het hotel. Een hotel met prachtige Goudse invloeden, je kunt er zelfs slapen in de Kaassuite of Stroopwafelsuite.

Op de VVV Gouda website lees je nog veel meer tips voor een geslaagd bezoek aan Gouda en vind je de Uitagenda. Wil je weten wat je allemaal in en rondom Gouda kunt doen in een weekend waarin het regenachtig en guur is? Je leest het hier!

Best Western Plus City Hotel Gouda

Best Western Plus City Hotel Gouda

Familiekamer Best Western

Overnachting in familiekamer Best Western Plus City Hotel Gouda

Best Western hotel en de Lichtfabriek

Comfortabel overnachten in het centrum van Gouda

Best Western hotel Gouda

Op veel plekken in het interieur vind je verwijzingen naar de stad, zoals hier de Goudse Glazen

Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>