Bezoek aan Newgrange

Elke keer als ik, al dan niet in het gezelschap van vrienden, een reis maak met mijn rugzak, valt er ergens in het midden een rustpunt. Meestal was dat niet gepland, en gebeurde dat nogal per ongeluk, maar niettemin was dat altijd wel heerlijk. Even de kans om de rugzak af te leggen, fatsoenlijk te eten en niet te vergeten: een douche nemen. De hele reis wordt er gesnakt naar die dag, maar voor die dag halverwege is, verlang ik altijd weer naar die dikke knuffel van een rugzak. In 2007 reisde ik boven Dublin, in county Meath.

Newgrange is een kunstmatige heuvel, versiert met primitieve kunst, die stamt uit 3200 voor Christus. Waarschijnlijk is hij opgebouwd door een boerengemeenschap, om te dienen als tempel of verzamelpunt. De ware bedoelingen van Newgrange zijn niet bekend, al zijn er verschillende waarschijnlijke theorieën.

Drogheda

Na een lange dag stappen kwamen we in de stad Drogheda, ten noorden van Dublin. We waren moe, en zochten een jeugdherberg om eens fatsoenlijk te kunnen slapen. Na vele nachten op je matje, is een matras een hemelse luxe.

Er was één budgethotel in de stad, The Green Door, en eigenlijk waren ze daar niet bijzonder vriendelijk. Ik geloof niet dat hun dagelijkse klanten bestonden uit backpackers zoals wij. Maar ze verwezen ons tenminste door naar een jeugdherberg die wél openstond voor reizigers als ons. The Newgrange Lodge. Bij Newgrange, ah ja.

Newgrange

The Newgrange Lodge bleek een prachtige jeugdherberg te zijn, die bij het monument Newgrange lag. Omdat we nog wat tijd hadden, vonden we het wel een goed idee om dat monument te bezoeken. Niemand van ons kende de plek, of wist wat we er zouden vinden. Maar we volgden de pijltjes over een mooi pad naar het bezoekerscentrum. We vonden daar de nodige informatie, en kregen ook allemaal een sticker op de borst geplakt die aanduidde bij welke groep we hoorden. We werden namelijk per groep in een busje naar de site zelf gebracht. Een plaatselijke gids vertelde ons het volgende:

De gids toonde ons hoe die zonnestralen in de kamer zouden doordringen door kunstmatig licht te gebruiken. Er dringt geen straaltje licht door. Behalve op de zonnewendes, één keer per jaar, wanneer de zonnestralen in de kamer binnendringen.Newgrange is een kunstmatige heuvel, versiert met primitieve kunst, die stamt uit 3200 voor Christus. Waarschijnlijk is hij opgebouwd door een boerengemeenschap, om te dienen als tempel of verzamelpunt. De ware bedoelingen van Newgrange zijn niet bekend, al zijn er verschillende waarschijnlijke theorieën.

Er is een ingang die diep in de heuvel leidt, amper hoger dan ikzelf (een meter en een half). Binnenin de heuvel vind je een kamer, met verschillende ruwe stenen schalen en zijkamers. Boven je hoofd drukken de tonnen en tonnen aarde op de sluitstenen. Doordat de gang omhoog loopt, is de vloer van de kamer gelijk met de bovenzijde van de ingang. Er dringt geen straaltje licht door. Behalve op de zonnewendes, één keer per jaar, wanneer de zonnestralen in de kamer binnendringen.

Ons bezoek aan Newgrange

De gids bracht ons door de gang in de kamer, en toonde ons hoe die zonnestralen zouden doordringen door kunstmatig licht te gebruiken. En zelfs al was het kunstmatig licht, ik vond de sfeer doordringend. Er hangt een oeroud gevoel in die heuvel.

Eenmaal buiten werd er ons gewezen op twee andere heuvels in de omgeving, Knowth en Dowth, en verschillende kleine heuvels die misschien graven kunnen bevatten.

Na ons bezoek werden we door de bus weer naar het bezoekerscentrum gebracht, en rondden wij onze heerlijke dag af met de beste Chicken Kiev die ik ooit proefde in de naburige pub.

De sfeer van de vallei waarin je Newgrange kan vinden, is in de winter helemaal anders. Mistig, bleek groen. De kamer in de heuvel is opmerkelijk warmer dan de vrieskoude buiten. Mocht ik het je aanraden, zou ik je naar daar sturen in de winter, of de herfst. De vallei is dan prachtig.Monumenten zoals deze doen je beseffen welke geschiedenis er schuil gaat achter hedendaagse landschappen. Ook in eigen land vind je hunebedden en staande stenen. Maar niet zo veel als in Ierland of Engeland. Desondanks zijn ze altijd de moeite om te bezoeken. Er valt veel te leren van zulke plekken, hoewel je het eigenlijk al zou moeten doen voor het gevoel van historie dat je er krijgt.

Ik bezocht Newgrange twee jaar later nog eens, maar dan in putje winter. De sfeer van de vallei waarin je Newgrange kan vinden, is helemaal anders. Mistig, bleek groen. De kamer in de heuvel is opmerkelijk warmer dan de vrieskoude buiten.

Mocht ik het je aanraden, zou ik je naar daar sturen in de winter, of de herfst. De vallei is dan prachtig.

De foto’s zijn afkomstig van de website Newgrange. Je kan er terecht voor alle informatie.

Lotte
  1. Pierre zegt:

    Ik woon sinds 1993 in Ierland en ga er nooit meer weg!
    Het land heeft mij betoverd, zelfs het weer neem ik voor lief.

    Newgrange heb ik een paar keer bezocht met mijn vrouw. Prachtig!!

    Bedankt voor dit leuke verhaal,

    Greetings from Dublin
    Marcy and Pierre

  2. Lotte Wildiers zegt:

    Hallo allebei,
    Ik ben blij dat jullie genieten van wat ik schrijf. Al heb ik Ierland al een paar jaar niet meer bezocht, ik mis het elke dag. Ik ben haast jaloers dat jij er woont, Pierre!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>