Tips voor reizen met alleen handbagage

Vakantiegangers die zowel tijd bij de bagageband als geld willen besparen, reizen enkel en alleen met handbagage. Maar hoe pak je dat aan? We geven je handige tips zodat je ook echt alles in dat ene kleine koffertje kunt ‘proppen'.

Wat was ook alweer ruimbagage?

Al sinds 2014 hanteert het grootste deel van de luchtvaartmaatschappijen nieuwe bagageregels. Hierdoor is in de meeste gevallen de ruimbagage niet langer inbegrepen bij je ticketprijs. Op vluchten van onder andere Transavia, Ryanair, TUI en KLM dien je apart te betalen voor ruimbagage. Toch krijgen luchtvaartmaatschappijen hier nog steeds veel vragen over, want “Het was toch altijd gratis?”.

Ja dat klopt, dat was het! Tot de prijzen van tickets onder druk kwamen te staan en reizigers steeds voordeliger wilden vliegen. Luchtvaartmaatschappijen als Ryanair en easyJet speelden hier handig op in en verlaagden hun ticketprijzen nog verder. Andere luchtvaartmaatschappijen moesten hier wel in mee om de concurrentie aan te kunnen blijven gaan. Maar hebben als gevolg daarvan ook wijzigingen moeten aanbrengen in hun dienstverlening. De belangrijkste: extra service kost extra geld. Dat geldt in dit geval niet alleen voor handbagage, maar bijvoorbeeld ook voor het reserveren van stoelen, eten en drinken of entertainment aan boord.

handbagage regels luchthaven inchecken koffers

Wat kost het om ruimbagage bij te boeken?

Hier is helaas geen standaard antwoord voor. De kosten van ruimbagage verschillen per maatschappij en zijn ook nog eens afhankelijk van het aantal kilo’s die je mee wilt nemen. De ANVR heeft een handig overzicht gemaakt waarin je per luchtvaartmaatschappijen (en enkele trein-, ferry- en busmaatschappijen) het volgende kunt zien:

  • ba​gagekosten (bagage fees)
  • vervoersvoorwaarden (conditions of carriage)
  • voorwaarden ruimbagage (checked baggage)
  • v​oorwaarden handbagage (carry on baggage or hand luggage​)

koffer voor handbagage

Het belangrijkste bij het inpakken van je handbagage is dat je spullen meeneemt die je absoluut niet wilt kwijtraken. Laptop, camera, opladers maar ook bijvoorbeeld medicijnen of je dagboek.

Dus we gaan alleen met handbagage reizen? Prima te doen!

Je bent uiteraard niet verplicht om ruimbagage bij te boeken. Koop een koffertje met de juiste afmetingen en check deze in als handbagage. Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen gelden strikte regels wanneer het aankomt op het formaat en het gewicht van de koffer of tas die je mee wilt nemen. Oké, dus je moet wat strenger wezen voor jezelf bij het inpakken; voor iedere dag een nieuwe spijkerbroek of drie paar schoenen kan echt niet. Maar het is te doen!

Ik reis bijna altijd alleen met handbagage. Vroeger was ik zo iemand die een backpack van twintig kilo meenam, maar ik werd gek van het gesjouw op mijn rug. De meeste kledingstukken kwamen ook nog eens ongedragen mee terug. Neem je alleen handbagage mee, dan scheelt dat twee keer in de rij staan, want je hoeft geen koffer in te checken of op te halen bij de bagageband. Vliegen voelde opeens alsof ik de bus pakte. Je checkt thuis in, hoeft niet lang van te voren aanwezig te zijn en kan zo doorlopen. Dat is zo’n grandioos gevoel van vrijheid!

Hierbij mijn tips voor reizen met alleen handbagage:

  • Check de handbagage-regels van alle airlines waarmee je vliegt; een overzicht van de regels rondom handbagage vind je hier
  • Bedenk van te voren goed wat je mee wilt nemen (dat klinkt heel logisch maar mijn ervaring is dat ik pas lastminute mijn koffer inpak en daardoor veel te veel mee probeer te nemen)
  • Hoe lang je ook gaat, neem voor maximaal zeven dagen kleding mee. Je kunt overal wel een wasje doen, bijvoorbeeld bij hotels of een wasserette
  • Pas je kleding op de bestemming en activiteiten aan en neem niet teveel ‘voor de zekerheid’ mee
  • Kies bijvoorbeeld voor Rosner broeken i.p.v. van zware spijkerbroeken
  • Stop je lichtste kleren die het minst ruimte innemen in je koffer en trek je dikke kleren juist aan
  • Rol kledingstukken op, dit neemt aanzienlijk minder ruimte in dan opgevouwen kleding
  • Hetzelfde geldt voor schoenen; stop je slippers en sneakers in de koffer en trek je wandelschoenen aan
  • Stop je schoenen vol met sokken en andere kleine accessoires
  • Ga voor mooie, lichte kledingstukken die je eenvoudig met elkaar kunt combineren zoals die van Summum
  • Neem geen grote strandhanddoek mee, maar een sneldrogende handdoek of lichte hamamdoek
  • Neem een iPad of e-reader mee in plaats van gewone boeken
  • Kies voor één lader met usb-aansluitingen, dan kunnen daar verschillende kabels aan
  • Tot slot: onthoud vooral dat je niet alles hoeft mee te slepen. Een fles zonnebrand of deo kan je prima aanschaffen op je reisbestemming

tips reizen met alleen handbagage

Wil je meer comfort, vlieg dan sowieso niet met de low-cost airlines. Ook zijn de handbagage-regels bij een traditionele luchtvaartmaatschappij vaak veel relaxter, krijg je eten aan boord en heb je meer beenruimte.

Meer tips voor reizen met alleen handbagage?

Reis jij ook altijd met alleen handbagage? Of kies je juist een luchtvaartmaatschappij waar ruimbagage nog wel ‘gratis’ mee mag? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en tips! En succes met het inpakken van jouw handbagage koffer. Dat moet nu toch ongetwijfeld lukken?

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>