Tips om zo veilig mogelijk te reizen

Ben jij een avontuurlijke reiziger? Je houdt wel van een beetje actie, avontuur en het onbekende, toch? Maar je wilt niet dat er tijdens jouw afwezigheid avonturiers jouw huis gaan "verkennen". Of dat jouw bankrekening met een onbekende wordt gedeeld. En als er opeens een naamgenoot van jou rondloopt die op jouw naam hotelkamers verbouwt of een auto huurt, is dat toch niet helemaal de "actie" die je in gedachten had. Wij vertellen je hoe je zo veilig mogelijk op reist gaat!

Voorbereidingen

Zo veilig mogelijk reizen begint al thuis. Bedenk van tevoren wat je tijdens je reis wilt ondernemen. Zorg ervoor dat je huis er bewoond uitziet en laat je buren weten dat je weg bent. We helpen je met de volgende drie onmisbare voorbereidingen.

1. Sluit een reisverzekering af
Een goede reisverzekering dekt niet alleen schade, verlies of diefstal van je persoonlijke eigendommen. Het zorgt er ook voor dat je na een ongeluk, ziekte of ander onheil snel geholpen wordt door een Nederlandssprekende medewerker die alles voor je uit handen neemt. Het geeft dus de zekerheid dat je niet aan je lot wordt overgelaten in een land waar je misschien de taal niet spreekt. Of waar je onterecht naar een dure privé-kliniek wordt vervoerd en bij thuiskomst wordt geconfronteerd met een rekening waarvan je denkt dat het aantal nullen voor de komma toch echt niet kan kloppen. Zo’n reisverzekering geeft dus ook zekerheid en rust. En dat maakt je reis nog prettiger!


2. Laat je huis rommelig achter
Het is bekend dat inbrekers eerst meerdere dagen achter elkaar checken welke huizen in de straat als potentieel nieuwe “shopping experience” kunnen dienen. Een huis dat er bewoond uitziet schrikt hen af. Laat daarom die vieze koffiekopjes van gisteravond op het aanrecht staan. Ook al gaat dat misschien lijnrecht tegen jouw gevoel in, dat je in een schoon en opgeruimd huis wilt thuiskomen. Leg een krant (maar niet je iPad) op tafel en een paar schoenen voor de deur. Koop een tijdschakelaar en laat (liefst op onregelmatige tijdstippen) een paar lampen branden. Vraag of je buren regelmatig de post van de mat halen. En als ze dan toch even binnen zijn, laat ze dan de gordijnen soms open of dicht doen.

3. Je social media hoeven niet alles te weten
Je wilt de kans dat jouw huis onaangekondigd bezoek krijgt natuurlijk zo klein mogelijk maken. Plemp je Facebook, Instagram, Twitter en Snapchat daarom niet vol met uitgebreide aankondigingen van jouw aanstaande droomreis. Zeg er gewoon niets over. Je “echte” vrienden weten echt wel dat je op reis gaat. En kan je het toch niet laten om een statusupdate te delen: een foto van je trouwe viervoeter die voor je voordeur ligt is natuurlijk altijd leuk.

Tijdens je reis

Eindelijk is het zover: je reis begint! En het is wel fijn als die ook veilig verloopt.

1. Maak zo min mogelijk gebruik van onbeveiligde openbare WiFi hotspots
Je wilt het saldo op je bankrekening graag voor jou alleen houden, toch? Wees daarom erg voorzichtig met openbare WiFi hotspots. Het is voor criminelen kinderlijk eenvoudig om een hotspot in te schakelen met een “betrouwbare” naam als “WiFi Free Aeroport”. Zodra jij verbinding maakt kunnen ze bijvoorbeeld je gebruikersnamen en wachtwoorden achterhalen. Dus ook die van je bank, Facebook account of e-mailaccount. Een betrouwbare hotspot vereist vaak een beveiligingscode of account. Nadat je connectie hebt gemaakt, word je meestal eerst doorgestuurd naar een webpagina, waarin duidelijk is wie de aanbieder is. Ga daarbij ook op je gevoel af. Ziet het er allemaal een beetje schimmig uit? Dan is het dat vaak ook! Maar de beste tip die we je kunnen geven is: maak gewoon geen gebruik van WiFi hotspots. Omdat de databundel (3g/4g internet) van je mobiele abonnement in de hele EU gewoon geldig is, kun je in ieder geval daarmee veilig internetten. Ga je buiten de EU? Check dan eens de mogelijkheden bij je provider om voor korte tijd een speciale internetbundel af te sluiten voor die regio. Ga je langere tijd op reis. Koop dan een prepaid simkaartje met internetbundel in dat land.

veilig op reis - gratis WiFi hotspot

Als je dan toch gebruik maakt van een WiFi hotspot, let dan goed op!

2. Geef nooit (een kopie van) je paspoort af
Nog steeds wordt in veel hotels en bij autoverhuurbedrijven om (een kopie van) je paspoort gevraagd. Onze tip: geef je paspoort sowieso nooit af. Is dit toch verplicht? Bedankt vriendelijk en zoek een ander hotel of autoverhuurbedrijf. Wordt er om een kopie van je paspoort gevraagd? Maak die dan zelf. Of beter nog: doe dat alvast thuis. Neem een aantal kopietjes mee op reis, zodat je je paspoort niet hoeft af te geven. Je weet immers niet wat er mee gebeurt. Heel belangrijk: maak je BSN (Burger Service Nummer) onleesbaar op de kopie. Je wilt immers niet het slachtoffer worden van identiteitsfraude. Jij bent als enig uniek exemplaar van jezelf al bijzonder genoeg.

3. Vertrouw je navigatiesysteem niet blindelings
Met de auto op reis? Stel je navigatiesysteem in, maar je hersenen niet uit. Die “ouderwetse” borden langs de weg geven niet voor niets aan dat er een omleiding is. Als je altijd in je achterhoofd houdt dat je navigatiesysteem oudere informatie heeft dan de borden langs de weg, zit je goed. Mag je volgens Sonja, Bram of Fred (of wie zich dan ook in dat kastje op je dashboard bevindt) 130 km/u op dat hobbelige zandweggetje, parallel aan de snelweg? Maar geven de borden “30” aan? Vertrouw dan toch de borden maar. Of beter nog: zet je navigatie gewoon even uit.

Relaxed op reis? Onbetaalbaar!

Helaas worden veel reizigers slachtoffer van inbraak, identiteitsfraude en een geplunderde bankrekening. En dat laatste kan niet alleen gebeuren als de inloggegevens van je bank worden gestolen. Als je in een ziekenhuis belandt en later de factuur voor de behandelingen in de duizenden euro’s blijkt te lopen, denk je vast nog terug aan dat moment dat je zei dat een reisverzekering overbodig is. Je hebt vaak al voor een tientje per maand een doorlopende reisverzekering met zeer uitgebreide dekking. Bovenstaande “basistips” verkleinen de kans op ellende tijdens je reis al flink.

 

John

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>