Tips om zo duurzaam mogelijk te reizen

Natuurlijk: gewoon thuisblijven is het beste voor het milieu. Maar wie toch een verre reis maakt, kan proberen dat zo duurzaam mogelijk te organiseren. Dat wil zeggen dat je rekening houdt met mens, natuur en cultuur. Reishonger geeft je 7 tips om je reis te verduurzamen en je voetafdruk te verkleinen.

#1 Zo duurzaam mogelijk reizen

Ga in het laagseizoen op reis, waardoor de toeristenstroom beter gespreid wordt. Verblijf elke avond in een guesthouse of homestay bij een familie thuis, of in bijzondere ecolodges middenin de natuur. Niet alleen maak je zo van dichtbij kennis met de authentieke bevolking, maar er wordt ook heerlijk voor je gekookt met verse ingrediënten. Bovendien verschaf je de mensen een inkomen en profiteren ze van jouw bezoek. Volg een lokale kookworkshop, help koffie plukken. Ga samen fietsen op het platteland, maak een paardrijtocht door de bergen of een trekking met een lokale gids door de rijstvelden. Bezoek nationale parken, want met het entreegeld dat je toegangskaartje kost lever je een bijdrage aan het beschermen van de natuur.

Hoewel reizen zelf ontegenzeggelijk vervuilend is, kun je veel doen om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Pak de trein om naar jouw bestemming in Europa af te reizen (in plaats van met het vliegtuig). Je kan zelfs met de trein naar Azië reizen; van Berlijn naar Moskou en zo verder tot in Peking of Vladivostok. Vlieg je naar een verre bestemming? Kies dan voor een directe vlucht (met een beduidend lagere uitstoot dan een vlucht met een overstap). En reis per trein naar de luchthaven van vertrek (zelfs als dat naar Berlijn, Parijs of Frankfurt is). Eenmaal aangekomen verplaats je je zo verantwoord mogelijk. Dus je doel is je impact op de natuur te minimaliseren (zo duurzaam mogelijk reizen dus) en die CO2-uitstoot van je vlucht compenseer je natuurlijk.

Zo duurzaam mogelijk reizen tip 1: pak vaker de trein

#2 Slow vakantievieren is key

Niet vlug-vlug samen met een horde andere toeristen langs de toeristische hotspots razen, maar een plek beleven! Een tandje terug in alle opzichten. Jezelf onderdompelen in alles wat de streek die je bezoekt zo bijzonder maakt. Wissel je reis eens af met vrijwilligerswerk of een taalcursus. Je regelt het vooraf, bijvoorbeeld dat je een week gaat werken bij Elephant World in Kanchanaburi of in Ecuador bij een opvangcentrum voor apen. Of je houdt je ogen en oren goed open en kijkt waar jouw hulp nodig is. Zo kun je helpen met koken voor de allerarmsten, een paar uurtjes per dag Engels praten met kinderen in een weeshuis of op school. Geef nooit geld, maar liever je tijd. Of geef spullen, als dat nodig is. Door deze spullen in het land zelf te kopen en niet van thuis mee te nemen, heeft de lokale middenstand ook weer wat inkomsten.

Lees meer over Langzaam reizen en optimaal genieten:

#3 Pak slim in

Gebruik geen plastic waterflesjes meer tijdens je rondreis, maar neem een hervulbare waterfles mee. In steeds meer landen zijn tappunten met schoon drinkwater, waar je dat flesje kan vullen. Kijk vooral eens op Refillmybottle als je naar Zuidoost-Azië reist. Neem ook geen wegwerptasjes aan, maar stop je aankopen gewoon in je rugzak. En als je dan toch zo’n plastic zak hebt, maak er dan een adventure bag van! Een tasje dat je tijdens je avontuur (in de stad, de jungle, op het strand,…) vult met afval dat je tegenkomt. Later gooi je je die zak dan mooi in de vuilnisbak, en zo heb je weer bijgedragen aan een schonere natuur! En voor de rokers is de gouden tip: een draagbaar asbakje. Ook een oplader op zonne-energie mag natuurlijk niet ontbreken.

Zo duurzaam mogelijk reizen tip 3: Reishonger neemt altijd een hervulbare waterfles mee

Weg met de plastic flesjes, tijd voor flessen die je telkens weer kunt gebruiken

#4 Ondersteun de lokale gemeenschap door lokaal te consumeren

Struin de markten en winkeltjes af voor lokale producten en breng een bezoekje aan plaatselijke handwerkers voor lokaal gemaakte souvenirs. Ga lekker eten in dat kleine restaurantje op de hoek van de straat, dat in handen is van de lokale bevolking. Dit zijn vaak leuke ervaringen waarbij de locals op een goede manier van het toerisme profiteren.

Zo duurzaam mogelijk reizen tip 4: consumeer lokaal

Marktje langs de Mekong

De nachtmarkt van Ubon Rachatani

De nachtmarkt van Ubon Rachatani

#5 Duurzame excursies: boek een fietstour of een kookworkshop

Boek excursies ter plaatse of huur een lokale gids in. Voor zo’n gids is een trekking van een paar dagen een manier om zijn kinderen naar school te sturen en zijn gezin te onderhouden. Het aantal workshops dat je als toerist op je bestemming kunt volgen, groeit nog steeds. Loop eens een dagje mee op een boerderij. Of neem een surfles waarvan de opbrengst naar een goed project gaat. Volg een workshop sieraden maken, leer een Aziatische vechtsport of doe een cursus Thaise massage. Heb je altijd al beter Italiaans, Indonesisch of Japans willen leren koken, dan is op reis dé gelegenheid. De keuze is reuze en vaak is zo’n workshop een fijne manier om de lokale keuken of gebruiken beter te leren kennen. En om ervoor te zorgen dat jouw geld grotendeels terechtkomt bij de mensen die jij wilt helpen.

Zo duurzaam mogelijk reizen tip 5: volg een workshop Hongaarse goulash bereiden

Om een land écht ervaren, neem je letterlijk een kijkje in de keuken

YourWay2GO biedt hiervoor veel duurzame excursies aan, gelabeld als ´Green2GO´ bouwstenen (te herkennen aan de gele banner). Ook bieden ze veel fietstours en kookworkshops aan op diverse bestemmingen. Voorbeelden van bijzondere en duurzame bouwstenen bij YourWay2GO zijn onder andere:

#6 Duurzaam verblijf: ecolodge en homestay

Overnachten doe je in kleinschalige accommodaties die in lokale handen zijn of bij mensen thuis. De opmars van homestays en ecolodges is niet te stuiten. Deze mensen zijn trots op hun huis en zullen er alles aan doen om het je naar de zin te maken. Ze kunnen je veel vertellen over de omgeving en de beste plekken om te eten, shoppen of om een excursie te doen.

Homestays en ecolodges worden meer en meer aangeboden. Zo biedt YourWay2GO onder meer duurzame accommodaties aan in Iran, Zuid-Afrika, India, Nepal, Vietnam, Kyrgizië, Oezbekistan, Nicaragua, Thailand, Cambodja, Indonesië, Laos, China en Ecuador.

Deze homestays maken je reis onvergetelijk:

Mooie voorbeelden van ecolodges:

  • verblijf in de Uakari ecolodge in het Mamirauá Reservaat in de Braziliaanse Amazone, een prachtig natuurgebied waar ecotoerisme en het zogenoemde “gemeenschapstoerisme” aan een sterke opmars bezig is
  • aan de Stille Oceaan in Colombia, waar het toerisme nog in de kinderschoenen staat, slaap je in duurzame ecolodges die zich inspannen voor natuurbehoud en het ondersteunen van de lokale, doorgaans arme bevolking
  • de Selva Bananito Lodge wordt geroemd om zijn inzet op het gebied van natuurbehoud, watermanagement én het betrekken van de lokale bewoners bij projecten zodat ook zij profiteren van het ecotoerisme
  • slaap midden in het groen in Eco-Alojamiento El Manantial, een lodge in de bergen in Topes de Collantes (Costa Rica)
  • verblijf in de River Kwai Jungle Rafts op een uurtje van Kanchanaburi (in Thailand) en laat je rondleiden door mensen van de Mon-stam, een volk dat oorspronkelijk uit Birma komt
Zo duurzaam mogelijk reizen: struin de markt, bijvoorbeeld deze in Khao Lak, af en zorg er zo voor dat jouw geld terechtkomt bij de locals

De grote markt van Khao Lak is een ware bezienswaardigheid

#7 Kies voor een duurzame reisorganisatie

Kies voor een reis die helemaal is uitgedacht op de laagste klimaat impact. Er bestaan speciale reizen met een zeer lokaal karakter, waarbij je niet alleen de bekende highlights bekijkt, maar waar je je op een rustig tempo buiten de gebaande paden waagt en het land écht leert kennen. Overland reizen vol met bijzondere excursies en duurzame overnachtingen. Reis waar mogelijk per trein. Wist je bijvoorbeeld dat je in Oezbekistan regelmatig de moderne trein kan pakken? De bekende steden van Oezbekistan zijn op die manier snel en comfortabel met elkaar verbonden. Wellicht is er een speciale low impact route voor jouw bestemming? Of kies voor de meest duurzame reisorganisaties, die allerlei inspanningen verrichten om hun reizen zo duurzaam mogelijk te organiseren.

YourWay2GO claimt de meest duurzame reisorganisatie van Nederland en België te zijn. En dat is nog niet alles: ze willen de meest duurzame reisorganisatie worden van Europa (of de wereld). Dankzij hun progressieve beleid zijn zij al jaren duurzaam gecertificeerd via Travelife.

YourWay2GO: “bij elke reis streven we ernaar de negatieve klimaat impact te verminderen en de positieve lokale impact te vergroten.”

Hoe ze dat aanpakken? Aan een minimale impact op het klimaat wordt gewerkt door een groeiend aantal reizen in Europa aan te bieden, meer dan de volledige CO2-uitstoot van alle reizen te compenseren (je reist bij YourWay2GO dus CO2-positief), en door directe vluchten te promoten (reizigers worden gestimuleerd om voor de meest duurzame non-stop vlucht te kiezen door hiervoor een korting te geven). Door reizigers ter plaatse zoveel mogelijk over land te laten reizen, een gratis overnachting aan te bieden als mensen met de trein naar hun Europese bestemming reizen (de meest milieuvriendelijke wijze) en door het kantoor CO2-positief te maken (naast stappen om de uitstoot van de reizen te beperken en te compenseren, is het ook belangrijk dat het kantoor CO2-positief wordt).

Inspanningen op het gebied van een maximale positieve impact op de lokale omgeving: de reizen worden georganiseerd door erkende lokale agenten; overnachtingen, vervoer en excursies (vaak met een duurzaam karakter) worden verzorgd door lokale ondernemers (daar profiteert de plaatselijke bevolking ook van), en je steunt -samen met YourWay2GO- verschillende sociale projecten en goede doelen ter plaatse.

Doe jij ook al iets om je reis te verduurzamen en jouw ecologische voetafdruk te verkleinen?

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>