5 Tips voor Goedkoop Reizen

goedkoop reizen

Een reis of een vakantie kan een enorme hap uit je portemonnee zijn. De vlucht, de accommodatie, de uitstapjes, de drankjes, het eten, de souvenirs… ieder klein beetje tikt aan. Het kan een reden zijn om maar één keer per jaar (of helemaal niet) op vakantie te gaan. Toch kun je met een beetje creativiteit een hoop geld besparen (en nog een keertje extra op vakantie, misschien). Hieronder vind je vijf tips die je helpen met een minder lege portemonnee terug te komen.

Vermijd reisbureaus
Hoewel dit in de eerste instantie misschien wat intimiderend klinkt, is het helemaal niet zo’n gek idee. Als je je eigen reis samenstelt, omzeil je een hoop extra kosten, zoals bijvoorbeeld administratieve kosten. Reisbureaus moeten immers ook geld verdienen; je kunt er dus vanuit gaan dat je daar nooit de ‘laagste prijs garantie’ hebt. Natuurlijk hangen er ook voordelen aan het boeken bij een reisbureau: je vervoer is vaak tot in de puntjes geregeld en je hebt een ‘vangnet’ – maar dat vangnet heb je ook als je een goede reisverzekering afsluit, en reizen met de lokale bevolking kan een erg leuke (en vaak goedkopere) ervaring zijn.

Twee vliegen in één klap: kies een self-catering accommodatie
Hoewel self-catering accommodaties, zoals appartementjes en cottages, niet per definitie goedkoper zijn dan hotels, zijn er wel een hoop te vinden die wél goedkoper zijn. Je zou bijvoorbeeld kunnen kijken op airbnb.com, een website waar particulieren kamers, appartementen, vakantiehuisjes (noem het maar) verhuren tegen vaak vriendelijke prijsjes. Het voordeel van een self-catering accommodatie is dat je niet afhankelijk bent van restaurants. Je kunt je eigen eten maken en daarmee een hoop geld besparen. Tegelijkertijd zit je niet vast aan dit principe; wil je eens uit eten dan kan dat ook gewoon.

Bezoek gratis attracties en evenementen
Leuke dagjes uit hoeven niets te kosten. Als je je voor vertrek even verdiept in de door jou gekozen locatie, zul je zien dat er genoeg te doen is wat niets of weinig kost. Denk bijvoorbeeld aan parken waar je kunt picknicken, leuke vis- of fruitmarktjes, oude ruïnes, tempels en kerken, stranden, festivals en openluchtconcerten. Overal is er wel iets te vinden. Wist je bijvoorbeeld dat in Groot-Brittannië musea gratis zijn?

De middeleeuwse stad Carcassonne in Frankrijk

Ga “off the beaten track”
Hoe toeristischer je locatie, hoe duurder het leven er is. Je kunt er bijvoorbeeld vanuit gaan dat de Costa del Sol een stuk duurder is dan Andalusië. Maar mocht je graag toeristische trekpleisters bezoeken, kun je lokaal ook nog “off the beaten track”. Er zijn altijd plekjes waar de gemiddelde toerist niet komt. Denk bijvoorbeeld aan oude kerkhoven; daar vind je vaak prachtige beelden en ontroerende teksten. Wellicht ligt er een historisch figuur begraven, afhankelijk van waar je bent. Of neem je kaart en wandel eens een willekeurige kant op; loop een heuveltop op en geniet van het uitzicht. Bezoek een woonwijk en vergaap je aan de schattige huisjes. Wat jij wilt, en je portemonnee blijft dicht.

Brievenbus op een willekeurige plek in Valletta, Malta

Korting, korting, korting
Laatst maar niet minst: maak gebruik van kortingsbonnen en –pasjes. Voor grotere attracties zoals bijvoorbeeld de Eiffeltoren kun je die vaak online vinden, maar ook bij servicebalies van de lokale OV-bedrijven kun je dag- of weekpasjes krijgen. Bij de lokale VVV kunnen ze je ook op weg helpen. Dagexcursies worden niet ongebruikelijk aangeboden in combinatie met andere uitjes. Op die manier sla je vaak ook twee (of meer) vliegen in klap. Het helpt wel om je van tevoren even goed te oriënteren en te weten wat je wilt gaan doen. Je hebt bijvoorbeeld niets aan een OV weekpas als je in een hele week maar één keer met het OV gaat.

Al met al
Goedkoop (of in ieder geval goedkoper) reizen vergt wat meer werk dan het boeken van kant-en-klare reispakketten, maar dan heb je wel een reis op maat… en het is ook nog eens beter voor je portemonnee.

Tekst en fotografie: Sabrina van Zwieten

Latest posts by Dionne (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>