Vliegen met alleen handbagage

Op vakantie gaan met het vliegtuig en alleen maar handbagage meenemen: voor de één is het een hel, voor de ander een uitdaging. Als je tot de laatste categorie behoort, helpen deze tips je op weg.

handbagage

Het is allang geen nieuwtje meer: budgetmaatschappijen laten je diep in de buidel tasten voor het vervoeren van ruimbagage. Dit kan uiteenlopen van een bescheiden € 6 bij de Italiaanse prijsvechter Wind Jet tot een schrikbarende € 24 per traject bij Flybe. Wie graag op de eurocenten let, probeert deze toeslagen natuurlijk te vermijden.

 1. Rol je kleding op
  Opgerold nemen je kleren minder plaats in en bereiken ze redelijk kreukvrij hun bestemming. Mocht je toch een verkreukeld overhemd in je valies aantreffen, hang deze dan aan een kleerhanger in de badkamer van je hotel en neem een hete douche. De waterdamp, zo las ik eens ergens, schijnt alle kreukels eruit te stomen.
 2. Neem geen toiletartikelen mee
  Of op z’n hoogst een tandenborstel en wat tandpasta. Je mag toch geen vloeistoffen inchecken en in een hotel krijg je vaak al shampoo en doucheschuim. Mocht je verder nog toiletspullen nodig hebben, koop die dan ter plaatse.
 3. Laat boeken thuis
  Koop liever een tijdschrift en ploeg die tijdens de vlucht door. Boeken zijn zwaar en nemen net zoveel plek is als twee opgerolde t-shirts, een rok of drie onderbroeken. Pak en beet.
 4. Draag je zwaarste kleren tijdens de vlucht
  Ook al ga je naar een zonbestemming, trek in elk geval die ‘avondtrui’ tijdens het boarden aan. Hetzelfde geldt voor je lange broek. Zo weet je zeker dat je het in het vliegtuig niet koud krijgt en heb je extra ruimte in je minikoffer.
 5. Verstop dingen in je jas
  Opladers, je mobieltje, je digitale camera…ze zijn misschien niet groot, maar wegen meer dan kledingstukken. Prop ze in je jaszakken en trek deze jas aan wanneer je aan boord van het vliegtuig stapt. Wat ook kan, is je jas over je arm vouwen en zo mee naar binnen dragen.
 6. Moet die laptop echt mee?
  Tenzij je een strakke deadline hebt, raad ik je aan om je laptop thuis te laten.  Samen met de adaptor weegt deze al gauw 2 kilo.
 7. Koop kleren op je bestemming
  Ook een idee: neem alleen kleding voor een dag mee, laat je koffer leeg en ga op je vakantiebestemming ongegeneerd shoppen. Ook een manier om een vakantiebestemming te ervaren! Je komt gegarandeerd thuis met kleren die niemand anders draagt.
handbagage tips

Regels rondom handbagage en wat handige tips

  • André zegt:

   Zie tip 7: in de koffer die leeg meeging! Maar mocht je het echt te bont maken, dan moet het in een enveloppe terug naar Nederland…

 1. Melvin zegt:

  Heel handig, zelf ook al een aantal keren gedaan. Echter het grote nadeel, scheerschuim krijg je niet mee terug. Had alles ter plaatsen gekocht, gel mocht mee, shampoo geen probleem, tandpasta. Net die bus scheerschuim kon echt niet…! Wel weer fijn dat het scheermesje weer wel mee mocht. De laatste keer dat dit zo ging was 15 december 2009, dus voor de mislukte aanslag van kerst. Misschien nu weer (opnieuw) streng(er)…
  Succes er allemaal mee.
  Melvin

 2. K. Lenting zegt:

  Vind het een goed artikel, alleen kijk goed naar welke bestemmingen je gaat, want uit eigen ervaring weet ik dat kleren kopen in sommige landen toch behoorlijk duur kan zijn. Daarnaast is afmetingen handbagage ook handig om te weten. En als je nieuwe kleren hebt gekocht, bestaat de kans dat je een nieuwe koffer erbij moet aanschaffen.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>