Lente in Lapland

Het eerste wat in mijn hoofd op komt als ik aan Lapland denk is sneeuw, kou en het noorderlicht. Lapland is inderdaad een populaire winterbestemming en niet de eerste de beste bestemming die je juist als zomervakantie gaat boeken. Toch? Maar niets is minder waar. Als de lente aanbreekt en de sneeuw gaat smelten, worden wilde dieren wakker uit hun winterslaap en verandert het landschap in een groene wildernis met oneindig veel naaldbossen, talloze meren, kolkende rivieren en natuurlijk … de middernachtzon!

Rovaniemi ligt pal op de grens van het poolcirkel gebied

Ik reis af naar de Finse kant van Lapland en begin mijn reis in Rovaniemi, de hoofdstad van Lapland. Ik reis met Voigt Travel, een reisorganisatie die zich specialiseert in het hoge Noorden en dus precies weet waar ik moet zijn om de zomer in Lapland optimaal te ervaren. Met een beetje speurwerk vooraf over Fins Lapland als zomerbestemming stap ik dol enthousiast het vliegtuig in en slechts 3 uur later (!) sta ik op het vliegdveld van Rovaniemi. Lapland is geen zonzekere bestemming, er wordt mij dan ook geadviseerd om mijn backpack vol te stoppen met laagjes kleding, want wanneer de zon schijnt kan het 20 graden zijn, maar als het regent zakt de temperatuur naar een graad of 12. En natuurlijk vergeet ik mijn bikini niet voor de Finse Sauna!

Naaldbossen tot aan de horizon en kolkende rivieren met smeltwater (Photo by Esther Quelle Photography)

Lapland

Lapland is een enorm gebied dat maar liefst 11 x groter is dan Nederland en beslaat het hele noorden van Scandinavië. Met nog geen 200.000 inwoners heb je hier dus vaak het rijk voor je alleen en is beschaving ver te zoeken. Het is het oorspronkelijke leefgebied van de Lappen, oftewel het Sami volk, dat in vroegere tijden samen met hun kudde rendieren als nomaden door het gebied heen trokken. De overgebleven Sami leven tegenwoordig gewoon in huizen, maar de vrijheid van hun vroegere bestaan is er nog steeds te voelen. Ze laten hun kudde rendieren in de zomer vrij, waardoor er grote kans bestaat om rendieren langs de weg of in het bos te spotten! Onderweg naar onze bestemming Ruka, een klein stadje dat aan de rand van de wildernis zo’n 2 uur ten oosten van Rovaniemi ligt, komen we dan ook de eerste rendieren al tegen.

Middernachtzon

Zoals het hoge Noorden de donkere dagen in de winter kent, is het er in de zomer precies andersom. De zon verdwijnt dan twee maanden lang helemaal niet! Stel je een late lenteavond in Nederland voor waarbij je de zon bijna achter de horizon ziet verdwijnen. Tijdens de middernachtzon periode blijft de zon op dit punt boven de horizon hangen. Je kunt dus oneindig veel foto’s blijven maken van het laatste zonlicht! En na middernacht gaat de zon weer omhoog alsof het al vroeg in de ochtend is. Het gooit je biologische ritme goed door elkaar, maar het voordeel is dat veel activiteiten tot laat in de avond of zelfs ‘s nachts door kunnen gaan. Zo sluiten wij de lange dagen heerlijk af met een bezoek aan de sauna, met als afsluiter een nachtduik in het ijskoude meer.

De Middernachtzon, het schept je bioritme lekker in de war

Een foto gemaakt om 23:30 uur ‘s avonds, het schept je bioritme lekker in de war

Na een dip in de sauna duiken we het volgende huisje in voor een heerlijk diner

Sfeervol dineren met naast onze tafel een haard waar de zalm wordt gerookt

Avontuurlijke Finnen

Als je van avontuur en natuur houdt dan zit je hier goed! Finnen zijn specialisten op het gebied van outdoor activiteiten zoals raften, kanoën, wandelen, vissen, mountainbiken, wilde dieren spotten en met een buggy crossen over de gesmolten sneeuwpistes en sneeuwscooterpaden. Doordat de Finnen opgroeien in een natuurlijke en bosrijke omgeving hebben ze respect voor de natuur. Als je een Fin vraagt of hij nog vis heeft gevangen zegt hij; “wij vangen geen vis, maar de natuur geeft het aan ons”.

Met een buggy crossen over de gesmolten sneeuwpistes en sneeuwscooterpaden

De gesmolten sneeuw zorgt voor een lekkere modderpoel om door heen te crossen met een buggy

Vooral raften is in de zomer erg spectaculair omdat de gesmolten sneeuw zorgt voor veel waterverplaatsing. En het duurt ook een hele dag, want je hoeft toch niet voor het donker thuis te zijn! Onze raft ervaring vindt plaats op de Kitkajoki rivier, een 28 kilometer lange rivier met meerdere stroomversnellingen in verschillende gradaties die helemaal doorloopt tot aan de Russische grens.

De ultieme raft ervaring op de Kitkajoki rivier

Een spectaculaire raft ervaring op de Kitkajoki rivier

Raften op de Kitkajoki rivier

Deze waterval is iets te gevaarlijk, alleen de raft wordt er af geduwd en wij wandelen er omheen

Omdat er ook een bekende lange wandelroute langs de rivier loopt, zijn er meerdere picknickplaatsen met openbare barbecues. Om de barbecue aan te krijgen maken we gebruik van de houtblokken die speciaal in een houthok klaarliggen. Een grote koffiepot wordt uit de tas getoverd en zo zitten we midden in de natuur naast de rivier te genieten van een kop verse koffie en krijgen we als lunch een Makkara, dat is een typisch Finse grillworst die elke Fin tijdens een uitstapje in de natuur in zijn backpack heeft zitten.

Naast dat de Finnen specialist zijn in outdoor activiteiten zijn ze overigens ook erg gastvrij en vriendelijk. Een Fin wil je oprecht alles meegeven over zijn levensstijl en daarmee willen ze je graag een onvergetelijke vakantie bezorgen.

Een Makkara grillworstje recht van het vuur

Midden op de rivier relaxen met een kopje koffie

Nationale parken

Door de overweldigende natuur heeft Fins Lapland een groot aanbod aan nationale parken. Eén van de meest bekende parken om te wandelen in het Lapse deel van Finland is Oulanka National Park. Dit komt omdat er een 80 kilometer lange meerdaagse wandelroute dwars door het park heen loopt die erg populair is bij de Finnen en omdat de rivier een perfecte stek is om forel te vangen. Ook vind je in dit park een groot aanbod aan barbecue plekken en ook kampeerplekken, voor als je een weekendje de natuur in wilt trekken.

Goed aangelegde wandelpaden in Oulanka National Park

Wilde dieren spotten

Lapland is het leefgebied van wilde dieren zoals bruine beren, elanden, wolven, veelvraten, lynxen en meer. Via het outdoor bedrijf Ruka Safaris, die ook onze accommodatie in Ruka aanbiedt, gaan we een avond op zoek naar de bruine beer. Midden in een bos, ver weg van de beschaving en na een uur wandelen wachten we stilletjes in een geblindeerde berghut en turen we lange tijd door onze verrekijkers tot er in de bossen iets beweegt. Het is een moeder met haar jong die op de geur van de zalm is af gekomen. Een spectaculaire ervaring waarbij je je even waant in een National Geographic documentaire!

Op slechts een paar meter afstand van de schuilhut zien we een grote bruine beer met haar jong

We passeren nog meer wild, deze auerhaan is net bezig met zijn paringsritueel

Wil jij ook naar Fins Lapland?

Is je natuurlijk instinct aangewakkerd en ben je klaar voor de wildernis van Fins Lapland? Of wil je je alvast verdiepen in het land voor het volgende seizoen? Kijk voor alle informatie en aanbiedingen op de website van Voigt Travel. Voigt Travel vliegt sinds deze zomer met haar eigen charters naar Rovaniemi in Fins Lapland en naar Tromsø in Noord-Noorwegen in de periode van 3 juni t/m 29 juli. Voigt Travel biedt ook combinatiereizen aan, waarbij je eerst Fins Lapand gaat ontdekken en daarna door vliegt naar Noord-Noorwegen! Lees hier het reisverslag van Noord-Noorwegen voor inspiratie!

Praktische inpaktips

In Lapland heerst een continentaal klimaat met koele zomers van gemiddeld 18 graden en relatief weinig neerslag. Goed voorbereid op reis gaan zorgt voor minder bederf als het weer even tegen zit. Aan te raden is sowieso het volgende in je koffer te stoppen:

  • een fleece trui (als warme onderlaag)
  • een softshell (voor warmte en motregen)
  • hardshell (voor een echte plensbui en wind)
  • muts (zodat je lekker lang buiten kunt blijven zitten)
  • wandelbroek (ventileert en droogt snel)
  • t-shirts (voor als de zon door breekt!)
  • bikini (voor in de sauna! of een dip in het meer!)

En vergeet vooral geen fotocamera en verrekijker mee te nemen!

Margriet
Laatste berichten van Margriet (alles zien)
  1. Marcia zegt:

    Wauw wat een gave trip! Lijkt me zo’n onwerkelijke ervaring die middernachtzon. Fins Lapland staat vanaf nu op mijn bucketlist!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>