Ohrid: stiekem een ontzettende must-see

Voor wie op zoek is naar een vakantiebestemming met lekker weer, prachtige natuur, heerlijk eten en vele culturele hoogstandjes: opgelet! Macedonië heeft dit allemaal, alleen dan zonder al te veel toeristen en voor een lekker laag prijsje. Klinkt goed, toch?!

Macedonië is waarschijnlijk niet per definitie het eerste land waar je aan denkt als je een vakantie boekt. Toen ik vriendinnen vertelde dat Ohrid de bestemming van mijn last-minute was, zag ik vraagtekens boven hun hoofden verschijnen. Waarom we een vakantie boekten naar Macedonië wisten we zelf eigenlijk ook niet zo goed. We kenden Macedonië eigenlijk helemaal niet. Of ja, we wisten van het bestaan af, maar hield het wel zo’n beetje bij op. Waar het nou precies lag (tussen Bulgarije en Albanië), welke munteenheid het heeft (denars) of welke taal men er spreekt (Macedonisch), wisten we niet zo goed. Lekker voorbereid gingen we dus op weg, maar jeetje: wat was dit mooi! Hierbij een lijstje aan hoogtepuntjes die je absoluut niet mag missen. Maar dan ook echt niet.

Het oude Ohrid

Ohrid kent een nieuw en een oud deel. In het nieuwe deel vind je vele restaurantjes met mooie uitzichten, vele souvenirkraampjes met ontzettend veel parels en vele smalle steegjes met typische, Macedonische huisjes. Voorbij het nieuwe deel vind je het oude deel van Ohrid, waar unieke culturele hoogstandjes te vinden zijn. De St. Jovan Kaneo kerk is zo’n cultureel hoogstandje (en tevens hét plaatje wat je te zien krijgt als je ‘ohrid’ googlet):

sveti jovan kaneo kerk

Sveti Jovan Kaneo kerk, de kerk van Sint John de theoloog

Deze kerk wordt ook wel ‘het pareltje aan het meer’ genoemd en is gelegen aan een klif, waardoor je een prachtig uitzicht hebt over het meer. Wanneer deze kerk precies gebouwd is, is tot op heden nog een groot mysterie. Men weet wel dat de kerk er in de 15e eeuw al stond en is gewijd aan Johannes de Doper. De muurschilderingen die nog bewaard zijn gebleven aan de binnenkant van deze kerk zijn bijna net zo mooi als de buitenkant, dus zeker een bezoekje waard.

Ook kent het oude deel van Ohrid een Oud-Grieks theater uit de tweede eeuw voor Christus, welke in de vorige eeuw pas ontdekt is. De overheid heeft de huizen die hierop gebouwd stonden opgekocht en langzaam maar zeker kwam er een amfitheater tevoorschijn, dat nu weer gebruikt wordt voor concerten. Het Fort van Samuel is nog iets wat je niet mag missen wanneer je het oude deel van Ohrid bezoekt. Deze is gelegen hoog op de bergen en geeft een mooi uitzicht over de hele stad. Zie de headerfoto. Van het ooit zo machtige fort van Tsaar Samuel is tegenwoordig niet veel meer over; alleen de stadsmuren zijn nog aanwezig.

amfitheater ohrid

Het antieke theater van Ohrid

Trektocht door de bergen

Ohrid is omringd door mooie natuur die je eigenlijk even van dichtbij moet zien! Er zijn talloze excursies die je kan doen per jeep of mountainbike, maar ik heb vriendlief dit jaar zo ver gekregen dit te paard te doen.

Via het reisbureau werden voorgesteld aan een van de locals, met een hele lange, prachtige Macedonische naam (lees: die heb ik niet onthouden). Hij nam ons in zijn jeep mee naar een boerderij die hij zelf had gebouwd bovenin de bergen, waar hij geiten, schapen en paarden hield. Nadat we een uitgebreide, iets te biologische barbecue-lunch hadden gegeten (waarbij zijn uitleg over waar het vlees vandaan kwam niet per se bijdroeg aan mijn eetlust, maar erg lekker was het wel), zadelde hij de paarden op en gingen we op weg! Het was een mooie tocht met vele uitzichten over het landschap van Ohrid en omstreken.

paardrijtocht ohrid

Maak per jeep, mountainbike of te paard een trektocht door de bergen

omgeving ohrid

en geniet van prachtige uitzichten over het landschap van Ohrid en omstreken

Een boottocht over het meer

Vanaf de haven in Ohrid worden verschillende boottochten aangeboden. Veel van dit soort excursies varen langs de Bay of Bones naar Sveti Naum. De Bay of Bones is een museum waarbij een dorp is nagebouwd dat hier rond 1200 voor Christus heeft gestaan. Men had dit dorp op water gebouwd om zich te beschermen van de wilde dieren die in de bergen leefden. In 2008 zijn overblijfselen in het water gevonden, en aan de hand hiervan is Bay of Bones gebouwd. Het klooster van Sveti Naum is een bekende bezienswaardigheid voor de kerken- en kloosterliefhebbers en bevindt zich aan de grens van Albanië.

bay of bones

De Bay of the Bones, een museum op het water

Klooster van Sveti Naum

Een mooie boottocht brengt je vanuit de haven van Ohrid naar het klooster van Sveti Naum

Aan de voet van dit klooster kan je ook de bronnen van het meer van Ohrid bezoeken: water uit het nabijgelegen Prespameer komt hier via ondergrondse kanalen omhoog. De twee meren zijn in feite dus met elkaar verbonden. Deze bronnen zijn zo helder dat er niet in gezwommen mag worden en ook motorbootjes zijn uit den boze, dus je kunt ze bezoeken met roeibootjes.

bronnen meer van ohrid

Naast de bronnen krijg je tegelijkertijd ook een mooi stukje van het Galicica NP te zien

Al met al is in Macedonië voor ieder wel wat wils: van mooie natuur tot culturele hoogstandjes. Dit, in combinatie met chille prijsjes en lekker eten, maakt Macedonië, en het meer van Ohrid in het bijzonder, stiekem echt een must-see.

Tekst en foto’s: Charlotte Doffer

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
  1. marieke zegt:

    in het stukje over de trektocht staat jullie reisbureau. Via welk bureau zijn jullie bij die trektocht gekomen?

  2. Edwin67 zegt:

    Beste Dionne,

    In de zomer van 2019 ben ik tijdens een ‘Byzantijnse Rondreis’ ook in Ohrid geweest. Inderdaad een ‘must see’. Prachtig. Heel leuk om je verhaal te lezen. Ik krijg heimwee. Ook bij de ‘Bay of the bones’ en Sveti Naum ben ik geweest, weliswaar met een bus vanaf Ohrid. Maar daardoor heb ik de ‘Bay of the bones’ van de andere kant gezien gelegen in het meer en heb ik ook tussen de lemen huisjes kunnen lopen. Graag hoop ik volgend jaar of een jaar later terug te keren naar Ohrid. Je verhaal over Skopje heb ik ook met plezier gelezen,daar ben ik in de zomer van 2019 ook geweest. Wellicht kun je de landsnaam aanpassen in de tekst, want het land heet inmiddels Noord-Macedonië.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>