Vintgar kloof is een must see in Slovenië

De prachtige Vintgar kloof is een plek die je eigenlijk niet over mag slaan tijdens je bezoek aan Slovenië. Omgeven door steile rotswanden, beukenbossen en watervallen leiden smalle paden en houten bruggetjes je naar de 16 meter hoge Šum waterval.

Lake Bled is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van Slovenië. Het beroemde meer ziet eruit alsof het rechtstreeks uit een reisbrochure komt (of uit een Instagram- of Pinterestfeed kan ik vandaag de dag beter zeggen). Maar Lake Bled is niet de enige prachtige plek in dit deel van Europa. Een paar kilometer buiten de stad Bled vind je de Vintgar kloof, een van de groenste plekken die ik ooit heb gezien. Hier stroomt het turquoise water van de Radovna rivier tussen de steile rotswanden van de kloof.

Er zijn meer van dit soort kloven in Slovenië te vinden, zoals de Tolmin Gorge, Iški Gorge en Ribniški Gorge. Maar Vintgar Gorge is daarvan het meest toegankelijk (en misschien ook wel het mooist).

Vintgar Gorge

entree van de Vintgar kloof

Entree van de Vintgar kloof

Ontdekking van de Vintgar kloof

De Vintgar kloof werd in 1891 ontdekt door Jakob Žumer, de burgemeester van het dorp Gorje, en cartograaf Benedikt Lergetporer. Ze vonden het er zo mooi dat ze het toegankelijk wilden maken voor iedereen. In een paar jaar werd een netwerk van houten bruggen en paden gebouwd en werd de kloof opengesteld voor het publiek. De originele wandelpaden zijn er nog steeds, hoewel ze inmiddels een paar keer zijn herbouwd.

Een wandeling door de Vintgar kloof

Je kunt aan beide kanten van de kloof starten met je wandeling. Aan beide kanten is een klein winkeltje om wat water in te slaan en hier kan je ook entree betalen (zie onderaan dit artikel de actuele prijzen en openingstijden). Wij kozen ervoor stroomafwaarts te lopen, het eerste gedeelte hiervan is het meest indrukwekkend. Wanneer je stroomopwaarts loopt begin je aan de kant van de waterval. Het is dan misschien “maar” 1,6 kilometer maar trek voldoende tijd uit voor deze wandeling. Het eerste stukje van de wandeling was het nog erg druk maar gelukkig verspreidde de mensenmassa zich daarna en hadden we hele stukken waar we weinig andere toeristen tegenkwamen.

Vintgar Gorge with kidswandelen in SlovenieVintgar Slovenia

Hoeveel tijd heb je nodig?

Wij liepen in ongeveer anderhalf uur naar de waterval toe (met onze twee jonge kinderen), met hier en daar een stop voor een foto. Bij de waterval is er mogelijkheid om te zwemmen, dus zwemspullen en picknickmandje mee! Terug gaat het iets sneller, je hebt immers op de heenweg al je ogen uitgekeken. Hou er rekening mee dat je zo’n 2,5 uur nodig hebt om heen en terug te lopen.

Tips voor fotograferen in de Vintgar kloof

 • Neem een stevig statief mee die niet beweegt of trilt, dan kun je langere sluitertijden instellen. Hierdoor krijg je het “wolkerige” of “fluwelen” effect van het stromende water door de kloof.
 • Zet je camera op stand A(v) en stel je ISO zo laag mogelijk in en je diafragma zo klein mogelijk (hoog cijfer).
 • Vergeet niet gebruik te maken van de zelfontspanner: met dergelijk lange sluitertijden beweegt je camera altijd iets wanneer je de ontspanknop indrukt.
 • De houten loopbruggen gaan heen en weer wanneer er andere mensen overheen lopen. Wacht dus tot er niemand aan komt of ga op één van de plekken net naast het pad staan op de stenen ondergrond.
 • Begin je wandeling pas aan het einde van de middag. Vanaf 17:00 is het een stuk rustiger in de kloof waardoor je alle tijd hebt mooie foto’s te nemen.

Vintgar Gorge Slovenie Vintgar kloof in SlovenieVintgar Kloof Slovenie

Openingstijden Vintgar kloof

De Vintgar kloof is elke dag geopend, de openingstijden verschillen echter per maand:

 • april – mei: 08:00 – 18:00
 • juni: 07:00 – 19:00
 • juli – augustus: 07:00 – 20:00
 • september: 08:00 – 18:00
 • oktober – november: 09:00 – 16:00

Let op wil je de hele wandeling maken en ook weer terug via de kloof? Dan raden we aan om aan het einde van de middag aan je wandeling te beginnen. Het is dan in het begin nog wat druk met ‘terugkomend verkeer’, maar op de terugweg heb je de kloof bijna voor jezelf!

Entreeprijs Vintgar kloof

De entreekosten voor de Vintgar kloof bedragen:

 • volwassenen: €10,-
 • kinderen vanaf 6 jaar oud: €3,-
 • kinderen onder de 6 jaar €1,-

Soteska Vintgarentreeprijzen Vintgar kloof 2019

Parkeren Vintgar kloof

Wanneer je vroeg bent kun je je auto kwijt op de grote parkeerplaats direct bij de ingang. Kosten bedragen € 5,-. Wanneer je later op de dag komt wijzen parkeerwachters je een plek aan op een andere, nabij gelegen parkeerplaats. Vanaf hier is het een paar minuten lopen naar de ingang van de kloof. Je kunt ook de bus pakken vanuit het centrum van Bled, binnen tien minuten ben je bij de ingang van de Vintgar kloof. Meer informatie vind je op www.vintgar.si.

Natuur in SlovenieVintgar kloof SlovenieVintgar Gorge Slovenia

Meer informatie Vintgar en Slovenië

– wij overnachten in het Ramada Hotel, in het centrum van Kranjska Gora (+/- 40 minuten rijden naar Vintgar Gorge). Je kunt ook dichterbij overnachten:


Booking.com


– met deze link ontvang je € 25,- korting bij Booking.com.
– lees ook ons reisverslag Slovenië met meer highlights van dit prachtige land.

Heb jij nog meer tips voor must sees in Slovenië? Laat het mij weten in een reactie onder dit artikel!

Latest posts by Martijn (see all)
 1. Theo Molenaar zegt:

  Heb je alleen een telefoon en geen statief ? Je kunt het lange sluitertijd effect met een Iphone ook bereiken door een live foto te nemen, als je de foto bekijkt hem naar boven te schuiven en dan als effect lange belichting te kiezen

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>