Things you must see in Holland

Al jaren brengt Reishonger de mooiste wereldwijde reisbestemmingen in woord en beeld bij haar Nederlandse en Belgische bezoekers, lezers en volgers. We draaien de rollen nu eens om: wat schrijven buitenlandse websites en blogs, reisboeken en toeristen over ons prachtige land, en in het bijzonder: wat is de Top 10 van bezienswaardigheden in Nederland die je bezocht moet hebben!

Windmolens in Nederland

Waarvoor komen buitenlandse toeristen naar ons prachtige land? Een overzicht van de de top 10 van bezienswaardigheden voor toeristen in het Koninkrijk der Nederlanden.

1. Amsterdam

Veruit de meeste toeristen die Nederland aandoen komen naar onze hoofdstad: elk jaar wordt Amsterdam door zo’n 4,5 miljoen mensen van over de hele wereld bezocht. Hiermee is het de op vier na best bezochte stad van Europa. Daarnaast komen er jaarlijks een kleine 16 miljoen dagjesmensen naar Amsterdam, mede omdat het een zeer populaire cruisebestemming is voor voornamelijk Chinezen, Amerikanen en Japanners.


Amsterdam blijft Hollands grootste trekpleister

Toeristen komen o.a. naar Amsterdam voor de musea, de coffeeshops, de restaurants en de ‘Red Light District’

Zoek hotels met Trivago

2. De Nederlandse kust & het IJsselmeer

De Noordzeekust en de Waddeneilanden met lange stranden en duingebieden en het IJsselmeer met een uitstekende gelegenheid voor zeiljachten zijn bij met name Duitse toeristen enorm populair. Het aantal Duitsers dat vorig jaar ons land bezocht was 2.870.000. Duitsland is hiermee onze grootste toeristische herkomstmarkt. De meeste toeristen verblijven in een van de vele vakantieparken die ons land rijk is, alhoewel er steeds meer gekozen wordt voor een hotel of appartement.

Strand van Scheveningen

Scheveningen is Nederlands grootste badplaats en trekt jaarlijks meer dan negen miljoen bezoekers

 

3. De kaasmarkten

Er zijn nog vijf bekende kaasmarkten in Nederland, namelijk in Alkmaar, Edam, Hoorn, Gouda en Woerden. Op de markten in Gouda en Woerden wordt nog echt gehandeld tussen de kaasboeren uit de regio en de groothandelaren. De overige kaasmarkten zijn voornamelijk toeristische trekpleisters, omringd met kramen die traditionele Nederlandse zaken verkopen, zoals tulpen, klompen en natuurlijk kaas. De kaasmarkten van Alkmaar, Edam en Hoorn worden gedurende de vakantieperiodes overspoeld door veelal Amerikaanse en Aziatische toeristen.

De kaasmarkt van Alkmaar

Duizenden bezoekers vanuit de hele wereld komen speciaal naar Alkmaar voor de kaasmarkt. Het is een bijzonder schouwspel met een plein vol kaas en sjouwende kaasdragers

 

4. Traditionele Hollandse vissersdorpen

Buitenlandse toeristen willen vaak ook echt typisch Nederlands dorpen bezoeken, zoals de traditionele Hollandse vissersdorpen Volendam en Marken. Beide dorpen staan in zowel binnen- als buitenland bekend om haar visserij, typische woningbouw en klederdracht. Wel apart overigens, want hoewel de toeristen met busladingen tegelijk worden aangevoerd, zijn er genoeg Nederlanders die er nog nooit geweest zijn. Overnacht zelf ook eens in Volendam of Marken en voel je toerist in eigen land!

Traditionele Hollandse vissersdorpen als Volendam

‘De dijk’ is waarschijnlijk de bekendste plek in Volendam. Hier kun je vis eten, op de foto gaan in de plaatselijke klederdracht en winkelen

 

5. Ons (polder)landschap

Over de natuur in Nederland wordt vaak geringschattend gedaan. Die zou niet zoveel voorstellen in vergelijking tot de natuur in het buitenland. Het Nederlandse landschap en de Nederlandse natuur zijn echter uniek in de wereld. Nederland herbergt natuur die nauwelijks ergens anders voorkomt. Dat komt voornamelijk door de ligging van Nederland in de delta van vier grote rivieren.

Het Nederlands polderlandschap

Het Nederlands polderlandschap is met zijn kaarsrechte sloten, dijken, molens, boerderijen en koeien wereldberoemd

 

6. Kinderdijk

Eén van de bekendste toeristische attracties van Nederland is Kinderdijk. Kinderdijk is de gemeente met de meeste molens van Nederland. Zoveel molens zo dicht bij elkaar met daartussen het zo typische Hollandse polderlandschap zorgt voor een mooi plaatje dat jaarlijks tienduizenden toeristen trekt.

Kinderdijk in Nederland

In 1997 werden de molens van Kinderdijk op de Wereld Erfgoed lijst gezet van UNESCO

 

7. Tulpen en de Keukenhof

Nederland staat bekend om haar tulpen en is één van de grootste exporteurs van tulpen en tulpenbollen ter wereld. Tulpen zijn een synoniem geworden voor de Nederlandse handel, schoonheid en toerisme. De expositie van miljoenen tulpen in de Keukenhof te Lisse trekt jaarlijks 800.000 bezoekers uit de hele wereld. Deze slechts 2 maanden durende, jaarlijks terugkerende bloemententoonstelling wordt ook wel “De Tuin van Europa” genoemd. Zou de Keukenhof het hele jaar geopend zijn, dan zou het ongeveer evenveel bezoekers trekken als bijvoorbeeld de Eiffeltoren.

De Keukenhof te Lisse

De Keukenhof te Lisse is ‘s werelds grootste bloementuin en wordt ook wel “De Tuin van Europa” genoemd

 

8. (De Haven van) Rotterdam

De haven van Rotterdam is de grootste van Europa en op de haven van Shanghai na de grootste haven van de wereld! Rotterdam is een echte metropool. Al van veraf zie je de indrukwekkende skyline, uniek voor Europa! Het geeft de stad een grootse aanblik, met de Euromast en de Erasmusbrug als typerende landmarks. Rotterdam staat nationaal en internationaal bekend als architectuurstad, met heel wat staaltjes van vernieuwende bouwkunst. Ook meren steeds meer cruiseschepen aan, waardoor het aantal dagbezoeken explosief is gestegen. Deze “dagjesmensen” huren een fiets voor het verkennen van de stad, pakken een watertaxi naar de Rotterdamse haven of huren een auto om vanuit Rotterdam Dordrecht te ontdekken, de molens van de Kinderdijk te bezoeken of voor Utrecht en omgeving te bekijken.

Zoek hotels met Trivago

 

9. Musea en tentoonstellingen

Nederland kent vele bijzondere musea en bezienswaardigheden waarvoor toeristen speciaal naar ons land komen. Erg populair zijn het Rijksmuseum, met schilderijen van Rembrandt (en andere topstukken zoals Johannes Vermeer, Frans Hals en Jan Steen), het Van Gogh Museum en het Anne Frank huis. Het Anne Frankhuis staat dagelijks bij veel toeristen op het programma, dus mocht je er zelf naartoe willen gaan, bereid je voor op soms hele lange rijen bij de ingang! Een lijst van alle musea in Nederland vind je hier.

Het Rijksmuseum in Amsterdam

De ‘Nachtwacht’, het beroemdste schilderij uit het Rijksmuseum in Amsterdam

 

10. De Caribbean

Hoe gek het misschien ook lijkt, in de top 10 van bezienswaardigheden in Nederland komen ook tropische eilanden voor! De Caribische eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba maken als bijzondere gemeenten deel uit van Nederland. De eilanden trekken jaarlijks honderdduizenden toeristen en dat worden er ieder jaar meer. Alleen al het aantal cruisetoeristen dat Bonaire bezocht explodeerde van 50.000 in 2005 naar 250.000 in het afgelopen jaar.

Kralendijk Bonaire

De hoofdstad van Bonaire is Kralendijk; een verbastering van Koralendijk (dijk van koraal)

 

Ingezonden tips
Andere tips die bij ons binnen zijn gekomen: de Hoge Veluwe, de heuvels van Limburg, de Waddeneilanden, steden als Gouda, Deventer en Den Bosch, Giethoorn, Madurodam en de Sint-Jan. Meer reistips zijn uiteraard welkom!

There is no place like The Netherlands

Wat schrijven buitenlandse websites en blogs, reisboeken en toeristen over ons prachtige land? De Lonely Planet introduceert Nederland als volgt:

“There aren’t many countries with so much land below sea level. There aren’t many countries this flat. There aren’t many countries with so much reclaimed land. There aren’t many countries this densely populated, and yet so liberal. There aren’t many countries with so much water and wind, or so many boats, sails, bikes, birds, dykes, polders, windmills, flowers, fish, bridges, cafés, cheese – and tall people. And there certainly aren’t many countries who can claim such a vibrant colour (vivid orange in this case) as their own. Simply put, there is no place like the Netherlands.”

En Wiki wees ons er nog maar eens op dat Nederland niet alleen bestaat uit het relatief koude en laag gelegen deel in West Europa:

“The Netherlands is a constituent country of the Kingdom of the Netherlands, located mainly in North-West Europe and with some islands in the Caribbean.”

Het beeld van Nederland in het buitenland

Lopen we echt nog steeds op klompen? En zitten we op de verjaardag van oma gezellig met zijn allen aan de spacecake? Het stereotiepe beeld van het platte Holland waar iedereen nog in klederdracht loopt en een groot deel van de bevolking drugs gebruikt is inmiddels wel bijgesteld, maar nog steeds staat Nederland in buitenlandse (online) media bekend om zijn tulpen, molens en klompen, kaas, waterwerken en lange koude winters. Nederland wordt vaak enorm gerespecteerd (of juist niet) om het tolerante beleid voor drugs, homoseksuelen en euthanasie.

Of zoals ons officiële toerismebureau Holland.com het beschrijft:

“The Dutch are creative, open minded and pragmatic. They are also rather direct, honest and open in their dealings with others. The Dutch are known for their tolerant attitudes towards topics such as abortion, euthanasia and (soft) drug use.”

 1. Museumgids Nederland zegt:

  Voor een écht compleet overzicht van de musea in Nederland: museumgidsnederland.nl

 2. Leuk om te zien hoe de Lonely Planet over Nederland schrijft. Helaas komt de Hoge Veluwe niet voor in de top 10 (in mijn ogen de mooiste bezienswaardigheid van Nederland)

 3. Claudia lakwijk zegt:

  Een reis door Nederland? In het eerste interactieve boek “Beautiful Holland” is Nederland heel mooi als City op
  de kaart gezet. Het boek is in 10 talen verkrijgbaar.

 4. Alec zegt:

  De Amsterdamse waterleidingduinen zijn echt prachtig en groot.
  Nationaal park Zuid Kennemerland is zelfde klasse.
  Het beienpark in Halfweg is ook bijzonder. Kleinschalig maar heel mooi.
  Brouwerskolkpark is ook heel erg mooi.
  Dit alles is mijn omgeving bij Haarlem. In mijn geboortegebied (Arnhem) vind ik De Duno erg mooi.
  Succes!

 5. Hm..vreemd rijtje.
  1. Randstad
  2. Randstad
  3. Randstad
  4. Randstad
  5. Randstad
  6. Randstad
  7.Randstad
  8.Randstad
  9. Randstad
  10. Buiten de Randstad.
  Waar is de Efteling? (Grootste dagattractie van Nederland?), Maastricht en Valkenburgse Grotten?
  Brabantse Schilders zoals Jeroen Bosch, Vincent van Gogh en Pieter Breugel in Noord-Brabant?
  Deltawerken uit Zeeland? Giethoorn in Overijssel?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>