Wat je nog niet zag in Londen

We kennen allemaal de Big Ben, the Houses of Parliament en the Tower of London. Grote en bekende bezienswaardigheden van Londen. Schoolklassen en rijen vol toeristen bezoeken dagelijks de bekende trekpleisters van de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk. Maar deze wereldstad heeft zoveel meer te bieden, plekken en musea die je nog niet eerder hebt gezien.

De Britse stad kent veel musea die niet in alle reisgidsen staan. Voor ieder wat: van een Museum of Brands, Packaging and Advertising tot een Crime Museum of een Sherlock Holmes Museum voor de fans van de populaire boeken en serie.

Wall Street in Londen

Een andere verborgen plek is The Bank of England Museum, in The City — het financiële hart van Londen, Engeland, Europa en de wereld. In het museum leer je bijvoorbeeld meer over de wereldwijde financiële markten en over de wereldberoemde London Stock Exchange. Tot 1986 was deze ook open voor bezoekers, die met name kwamen om de handelsvloer te zien waar deals werden gesloten, maar sinds de intrede van de computer en telefoon is dat verleden tijd. De manier van handel veranderde en een bezoek, zoals wel mogelijk is in Wall Street New York, werd door veiligheidsmaatregelen te duur.

The London Stock Exchange, de Beurs van Londen

The London Stock Exchange, de Beurs van Londen

Wel kun je natuurlijk meedoen aan de markt door zelf Forex te handelen, zie bijvoorbeeld deze Plus500 Review die je informatie geeft over toonaangevende brokers geregistreerd op de London Stock Exchange. Daar kun je als beginnende en ervaren handelaar zelf je slag slaan, makkelijk via een app op je mobiele telefoon.

The Bank of England werd in 1694 opgericht. In het museum is naast de rijke informatie ook veel te zien: oude bankbiljetten en munten, de antieke meubelen van de bank en natuurlijk goud. Maar het museum gaat over meer dan geld alleen. Ook het gebouw komt aan bod en verhalen over de mensen die de bank door de jaren hebben ontwikkeld tot wat het nu is. Toegang tot al deze rijkdom en informatie over financiën is … juist: gratis.

The Bank of England, de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk, ook wel bekend als The old lady of Threadneedle Street

De centrale bank is ook wel bekend als The old lady of Threadneedle Street

The City

Binnen The City kun je het best te voet verplaatsen. Alles is binnen tien tot vijftien minuten wandelen bij elkaar vandaan, vandaar de bijnaam The Square Mile. Een metrostation is altijd binnen vijf minuten te bereiken. Neem wel een kaart mee want de middeleeuwse opzet van de straten is vol smalle straatjes en short-cuts.

Helaas werd The City ook onder vuur genomen in de Tweede Wereldoorlog. Door bombardementen verdween veel moois, maar gelukkig is de St. Paul’s Cathedral bespaard gebleven. Ook de Great Fire of London van 1666 heeft schade berokkend, maar er zijn nog steeds veel prachtige gebouwen en monumenten te zien, bijvoorbeeld één ter herinnering aan diezelfde grote brand. Verder zijn er indrukwekkende kerken en begraafplaatsen te bezichtigen.

Naast de historie is in The City ook veel moderne architectuur te vinden. Sommige gebouwen hebben een open weekend waardoor het er publiek welkom is. Velen doen mee aan de jaarlijkse open dag in september, vergelijkbaar met Open Monumentendag.

Een trip off the beaten track levert je eens wat anders op in Londen: andere musea en een mooie trip naar het financiële hart van Londen.

Dionne

Voel jij ook die continue reishonger? Ondanks de drang nieuwe plekken te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten, ben ik graag zuinig op onze aardbol en fan van duurzaam toerisme. Ik deel graag mijn ervaringen met je!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>