Kamperend de wereld rond?!

Een caravan of vouwwagen roept misschien beelden op van suffe tripjes naar de Veluwe of drie weken Dordogne met de hele familie. Toch is het wel degelijk mogelijk om het echte avontuur op te zoeken met een huis op wielen achter je auto.

De Airsteam karavaan

Het Amerikaanse caravanmerk Airstream organiseerde in 1959 al een trip dwars door Afrika, waarbij een groep van 41 avontuurlijke families de tour van hun leven maakte. De welbekende aluminiumkleurige caravans met hun afgeronde vorm gaven beschutting, deden dienst als keuken, en boden een slaapplek tijdens deze 221 dagen durende tocht van Kaapstad naar Caïro.

Kamperend de wereld rond?!

De Airstream karavaan, 1959

Een comfortabel bed, maar toch het “tentgevoel”

De nieuwe generatie vouwwagens nodigt uit om de gebaande paden te verlaten. Met een off-road tenttrailer vormen woestijnzand, rotsen en rivierbeddingen geen enkel probleem meer.

offroad tenttrailer

Woestijnzand, rotsen en rivierbeddingen vormen geen enkel probleem

De vouwwagen is de perfecte kruising tussen een tent en een caravan. Voor iedereen die het “tentgevoel” mist in een caravan, of naar een lekker matras verlangt in een tent, is de vouwwagen de ideale oplossing. En hoewel de reguliere vakantieaanhanger misschien niet direct uitnodigt tot het maken van een spannende trip in de wildernis, doet de off-road tenttrailer dat wel. De off-road tenttrailer is de stoere broer van de vouwwagen en geschikt voor ruig terrein. Het verhoogde chassis en de bredere banden brengen je eenvoudig door de Sahara, de Aziatische jungle of de Zuid-Amerikaanse Andes. Mocht je een tenttrailer overwegen, zorg dan voor een geschikte auto die in staat is de off-road trailer te trekken en voorzien is van een passende trekhaak. Voor het laatste kun je onder meer op rameder.nl terecht.

Een groot voordeel van de off-road tenttrailer is natuurlijk het gemak waarmee je een comfortabele slaapplaats tevoorschijn tovert, waar ter wereld je ook vakantie viert. Ook slaapt het in bepaalde gebieden een stuk prettiger wanneer je bed niet direct op de grond ligt.

De ervaring van vrijheid

De daktenten die je op het dak van een stevige auto bevestigt zijn natuurlijk uitermate geschikt om ongezellige insecten uit de buurt te houden en beschermen ze je tegen koude nachten. Op pad gaan met een daktent is voornamelijk in Afrika een populaire kampeermethode.

Daktent Namibië

Met een vouwwagen in vijf jaar de wereld rond

Gaan mensen ook echt op wereldreis met zo’n aanhanger achter, of tent op de auto? Of is de waanzinnige trip van de Airsteam karavaan een uitzondering? Hoewel er niet veel verhalen bekend zijn over reizigers die de wereld over gaan met een vouwwagen of tenttrailer, zijn er avonturiers die het doen. Zo zijn Fred en Liesbeth Smit uit Nieuw-Zeeland met hun Mercedes-Benz uit 1957 én vouwwagen al een tijd onderweg, met als doel om in vijf jaar zoveel mogelijk van de wereld te zien. Op Facebook posten ze wekelijks een verslagje.

Luxe met de urban escape trailer

Wil je het echt professioneel aanpakken? Dan is een urban escape trailer de juiste keus. Dit is het zware geschut onder de tenttrailers, dat bestand is tegen de extreme omstandigheden van de Australische Outback.

urban escape trailer

Het zware geschut onder de tenttrailers

Deze robuuste trailer is ontworpen met de mobiele commandostations van het Zuid-Afrikaanse leger in het achterhoofd en beschikt over een warm water-systeem, een elektrische waterpomp en een 130 liter grote watertank, zodat je tijdens je expeditie altijd voorzien bent van water. De urban escape trailer kan bovendien eenvoudig uitgebreid worden met een douche en barbecue. Een luxueuzere manier om back to nature te gaan bestaat bijna niet. Maar wanneer je de voorkeur geeft aan een meer basic aanpak, dan is zelfs de oude vertrouwde vouwwagen, zo bewijzen Liesbeth en Fred, een prima manier om de wereld rond te reizen.

Latest posts by Dionne (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>